!! pytanko o gaz i popychacze >>?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam nietypowe pytanie, mam gaz na sekwencji < ktory po kilku regulacjach chodzi bardzo dobrze > i wybieram sie do mechanika na wymiane popychaczy zaworów i uszczelniaczy, a nie chcial by znowu pozniej cos regulowac w gazie bo mam dosc.

Moje pytanko, czy moga cos rezregulowac albo poprzestawiac we wtryskach przy takiej wymianie < chodzi oczywiscie o gazik >, wtryski wchodza do kolektora wiec to chyba nie ma nic wspolnego < chyba ze trzeba przy tej robocie sciagac wszystko >

co do popychaczy to wybralem firme bosch kiedys kilka lat temu zalozylem jakas wloszczyzne do mojego wczesniejszego auta i po 2 tyg zakladalem spowrotem oryginaly po tamte sie rorzesily, totalny shit !
pozdrawiam

Ludziu kochany, a moglbys napisac cos wiecej na temat auta i instalacji LPG

Domniemam ze masz silnik 2.0 16v.
Samo sciagniecie kolektora i pokywy zaworow nie powoduje rozregulowania sie instalacji LPG.
Chyba ze "pan kaziu" zacznie dobierac sie do sexownego gazu na sekwencji
Wtedy masz gwarantowane "namieszanie" w instalacji.

Co do uszczelniaczy, to Boscha sa OK, wazne zeby byly odpowiednie do auta.

Raczej instalacji gazowej i jej ustawień przy takowej naprawie nie da się zmienić, chyba, że mechanik zainteresuje się komputerkiem,ale to raczej nie wchodzi w rachubę, pozostaje tylko sprawa ponownego zmontowania tego co rozebrał, ale z tym to powinien sobie poradzić!
A jak wiesz co firma to firma, nie jakiś tam makaron! Oczywiście jakieś szczegóły przydały by się tak dla zapoznania się bliżej z problemem...

rafałowiklamotowi chodzi o to czy wymiana tych elementów nie spowoduje zmiany warunków pracy silnika np. ciśnienia sprężania itd. Czy przez to trzeba będzie skorygowac dawki gazu i inne korekcje względem temperatur gazu, lub rduktora.

Mnie się wydaje że nic ci się nie rozreguluje.
Jeżeli zmieni się skłąd spalin dzięki większemu ciśnieniu sprężania to sonda lambda to wykryje, da do sterownika, sterownik to przemieli z innymi odczytami i określi czas otwarcia wtrysków benzynowych.

Te czasy bierze sterownik do gazu i znowu je malwersuje zgodnie ze swoimi mapami i innymi korekcjami.

Czyli jak ci się poprawi coś na benzynie to zapewne też na gazie.

Raczej mechanicy ci nic nie rozregulują oile poprawnie zdemontują potzrebne el. instalacji i zamontują tak samo.

Ja sam bez żadnej wiedzy zdjąłem sekwencję z 2,6 i załozyłem do 3.0 24V.
Na dodatek odpaliłęm gaz na ustawieniach z silnika 2,6 i chodził.
Sekwencja to dobra rzecz. Sama ustala dawki gazu.
Bez ponownej regulacji jednak i tak się u mnie nie obeszło.
ALe to była zmiana silnika.