MotoNews.pl

(126) gwint w głowicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ten problem dotyczy wszystkich posiadaczy maluszków a więc każdy ma swoje rozwiązanie był tam gwint 8 a teraz jest 10 i tez się zerwał słyszałem że można włożyć tam jakieś tulejki mosiezne ale też słyszałem ża sa zestawy naprawcze do gwintów ???
powiedcie jak z tego wybrnąć

sa tzw. sprezynki, tulejka gwintowana z obu stron, wkreca sie w blok a w to szpilke. ja tak mam wszystkie gwinty w glowicy bo mi wyrwalo szpilki od kolektorow.

mozesz mi to jaśniej wytłumaczyć i gdzie to można dostać ?

Cytat:
2005-04-27 23:04:54, Piter_Solution pisze:
mozesz mi to jaśniej wytłumaczyć i gdzie to można dostać ?

gdzie nie wiem ale wkreca sie po prostu w miejsce gwintu taka jakby sprezynke i w to wkreca szpilke potem. ja tak mialem gwinty od klawiatury zaworowej robione i pasilo

Czesc
Gwinty mozna naprawiac przez wstawianie specjalnych wkladek (np. Helicoil i inne). Tu jest cos na ten temat
pzdr

[ wiadomość edytowana przez: Coval dnia 2005-04-27 23:33:54 ]

Mozna tez zaniesc glowice do szlifierza i on Ci wstawi tam tuleejki.. mi jak wyrwalo szpilke 10 to wkrecilem dluzsza i narazie trzyma...

mam już sposób na gwinty w głowicy na poczatku miałem 8 potem rozwierciłem na 10 następnie jak 10 się skonczyła poszedłem do sklepu ze śrubami i zakupiłem mosięzne kołki rozporowe z gwintem M8 i średnica zewnętrzna 10mm wbiłem i wkręciłem śrube teraz jak mi się gwint zepsuje kupi następną tulejka jest chyba najlepszym rązwiązaniem kiedyś zaspawywałem i wierciłem ale lepiej wstawić tulejke naprawde działa

o to ciekawe powiedz gdzie to kupiles i ile cie taka przyjemnosc kosztowala.

kupiłem to w sklepie ześrubami kosztowało mnie to około dokładnie nie pamiętam 90 gr szt.

Wczoraj było Wszystkich Świętych. Jadę maszyną na cmentarz i nagle bach.. zrobiło się głośno. Na cmentarz miałem lepsze wejście niż procesja. Wszyscy na mnie patrzyli. Dziś rano sąsiadka mówi: "Podobno w święta jest zakaz jazdy traktorem po mieście. A ja wczoraj słyszałam traktor, patrzę przez okno, a to pana maluch". Miałem kiedyś już założoną w głowicy szpilkę przejściówkę, z jednej strony 10, a z drugiej 8. Dziś patrzę, a tu jedna szpilka wyrwana, a druga się ułamała. Kupiłem te mosiężne kołki, fajna sprawa, już jedną wsadziłem, ale muszę jeszcze coś zrobić z tą dziurą, którą zrobiłem przy rozwiercaniu urwanej szpilki. Chyba będę musiał tam 12 wsadzić. Co do ceny to za dwa kołki płaciłem 3,80. Musiałem trochę tuleje przyciąć. Narka