Czemu swieci sie "ABS" na panelu?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od jakiegos czasu jak jadę esperkiem świeci mi się na panelu ABS...??? Klocki są w porządku...sprawdziłem. Płyn hamulcowy jest...
Cos jest jednak nie tak, bo jak zapalam samochod do ABS zarowka gasnie jak zwykle, poźniej jak jadę i pierwszy raz zaczynam hamować to samochod jest jakiś niestabilny i tak jakby jakąś niesprawność w hamowaniu można wyczuć . Jednak wlaśnie wtedy zapala się "ABS" i swieci sie już ciągle ale z hamowaniem dalej problemów nie ma.
Wiecie o co chodzi? Poradzcie pliz.
dzieki

Było już kilka wątków na ten temat - polecam wyszukiwarkę.

W skrócie, masz pęknięty przewód ABS - zanim tego nie zrobisz wyjmij bezp. abs - inaczej możesz zaliczyć dzwona (komp dopiero po jakimś czasie diagnozuje błąd i wyłącza abs, dlatego masz tak, że kontrolka ci gaśnie, a później się zapala).

Pozdr,

poczytałem że może to mieć związek z akumolatorem słabym.. ja mam tak dziwnie że nałąduję akomulator a on mi sie rozladuje przez dwa dni. Tmeteratura ok. 0 stopni.. ale to dziwne. Czy te dwei sprawy mają związek.. ?

gdzie najczesciej kable do czujnikow ABS pekaja? zeby nie szukac dlugo. I jesli wymieniac to cale czy mozna poprostu dołaczyc.??

Cytat:
2005-11-04 11:06:34, LOTOS pisze:
gdzie najczesciej kable do czujnikow ABS pekaja? zeby nie szukac dlugo. I jesli wymieniac to cale czy mozna poprostu dołaczyc.??

Kable praktycznie zawsze pękają w tym samym miejscu - tam gdzie najbardziej są narażone na zginanie. Więc chyba można wymienić ten odcinek, ale lutowanie (bo tylko to wchodzi w gre) musi być zrobione w miejscach, w których nie występują żadne obciążenia. Peknięty przewód najlepiej sztukować kablem takim jak do zasilania odkurzacz kupionym w sklepie elektrycznym.

Poza tym skorzystaj z wyszukiwarki...

Zajrzyj na strone klubową do działu "PORADY"
TUTAJmasz opis naprawy. U mnie już działa od dłuższego czasu i jest OK.

dzieki, Robert's, Navi..., Elchopin
fakt bylo o tym pisane na forum..wiec troche nie potrzebnie wylazlem z tym pytaniem.. ale myslalem ze to jakies nie porozumieie z tym ABS wiec spanikowalem a tu wiekszosc przez to przechodzi...
musze znalesc przyczyne i naprawic..
pozdro z Wilna

Ja nie kombinowałem z kablem od odkurzacza (to musi być wytrzymały przewód) - elektryk załatwił jakiś zamiennik za 150 zł i po kłopocie (oryginalna wiązka ok 750).