Zmiana biegow bez sprzegla w 126??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
male pytanko??co przerobic w skrzyni by zmianiac biegi bez sprzegla??na ostatnim kjs w Zgorzelcu malec zmienial biegi bez sprzegla(no chyba ze ma automata hehe).Co wy na to??

A poczym stwierdziłeś ze bez sprzegła

na pytanie"zmieniasz biegi bez sprzegla??" odp "no jasne" ,a po 2 trzeba bylo to zobaczyc by uwierzyc biegi wchodzili jak w automacie wiec nie ma mowy o uzyciu sprzegla da sie to rozpoznac...

np ja zmieniam biegi bez odpszczenia gazu sprubuj tak moze ci to cos powie wtedy słychać jak by to był automat silnik się wkreca na czas wcisniecia sprzegła a potem obroty spadają a odpowiedz no jasne jest oczywista do mnie tez duzo osób przychodziło i pytał się czy uzywam sprzegłą

a moze poprostu bez sciagania nogi z gazu to robil

a we wlokach da sie kupic 6 stopniowa sekwencje do malacza za jakies 12 tys moze to bylo to ?

[ wiadomość edytowana przez: comar dnia 2005-10-28 22:01:56 ]

niezmienil bys tak szybko przy urzyciu sprzegla,wiem co mowie bo nie pierwszy raz si spotykam z taka wydumka i nie chodzi mi o to czy sie da tylko jak to zrobic

przelozenie kłowe i tyle.

podobno bylo 3,4 do sprzedania i byly zalaczone foty ale niemoge znalezc,jak ktos przypadkowo znajdzie niech wklei linke....z gory thx

klik
prosze bardzo

zdziwiłbyś sie jak można szybko zmieniać biegi z uzyciem sprzęgłą.. wsytarczy tylko jednocześnie kopnać w sprzęgło i pchanać tudzież pociągnać lewarek i masz jak sekwencje Bez sprzęgła też sie da zmieniać biegi ale tylko w momencie gdy obroty skrzynia i silnika sie wyrównają... takie tam pierdoły ale to sie raczej nie tyczy sportowej jazdy. Był nawet wątek na forum przy jakich obrotach da sie tak zmienić biegi... Do malucha są wogóle klowe skrzynie ? Pytam z ciekawości

Piter Ciebie to sie pytaja o rozne rzeczy... np. czy masz krotka skrzynie
A mnie sie nigdy o nic nie pytaja... bo mysla ze seryjniak przyjechal

A tak na serio, to spokojnie mogl koles zmianiac biegi ze sprzeglem, gdyz kłówka w maluchu to juz wlasciwie sztuka dla sztuki, az tak duzo na niej nie zyskasz, a juz napewno nie na tej z seryjnymi przelozeniami.
Oczywiscie mowa tutaj caly czas o KJSach.
Pozdro.

na bank to była zmiana zed sprzegłem bez odpuszczania gazu. sam tak robie czasami i nawet szybko da sie to zrobić.
sprawdzalim kiedysna dwóch identycznie zrobionych silnikach- jeden z osejmowaniem gazu i ja bez na tych samych obrotach. przy zmianie bez odejmowania boba wyrzuca dosłownie o jakąs długośc pokrywy bagaznika więc wartio pocwiczyć.

bez sprzegła tez sie da ale to rzeźnia dla skrzyni.

jak z rana jade na uczelnie i mi sie nie chce dwoma nogami napierac to sobie zmieniam bez sprzegla, skrzynia i tak dojebana juz

mi sie tak przypomnialo ze ja kiedys na miescie jakeis 2 tyg zmienialem bez sciagania nogi z gazu ..... bo gips mialem

bizer ma racje, też to zauważyłem ze zadymiscie wtedy maluch podbiega w przód, nawet jak tak zmieniam z 3 na 4 to na chwile az mi sie głowa do tyłu odchyla powaga
musze jeszcze wymienic łącznik bo z 2 na 3 nie dam rady szybko zmieniac, a zawsze tak robiłem i mnie to teraz wkurza, bo z 1 na 2 i 3 na 4 to miodzio na sekunde tylko obroty wzrosną a ja juz mam następny bieg wbity hehe

na zwykłej skrzyni nie warto tego robic oprócz zmainy z 1 na 2. potem jest to bez sensu.dopiero na krótkiej skrzyni, gdzie biegi są lepiej zestopniowane, taka zmiana to ma sens. fajnie wyrzuca do przodu przy zmianie i fajnie słychac na zewnątrz. a na szutrach to wyrzuca jeszcze szpryce spod kół przy zmianie z 3na 4

trzeba to robic błyskawicznie bo inaczej obroty dojdą do maxa i możemy silnik przekręcic
polecam ten sposób

zgadzam sie.nie ma mowy o tym aby sprawnie zmienic bieg bez sprzgla.mozna ew.na polsprzegle.mam filmik z 90 roku jak na jakiejs barborce jada maluchy i goscie tak zmieniaja biegi (na miedzygazie) i widac ile zyskuja,ale raczej zmiana bez sprzegla nie jest mozliwa a juz na pewno nie w takim tempie

wzuć jakiś link z filmikem gdzie mozna go sciągnąć

czytam i czytam i na zwyklej w dol da sie zrzucic do gory bedzie ciezej w klowej mozna bez sprzegla tez jak sie scigam czasm na cwiartce to zmieniam biegi bez odpuszczania gazu ale do tego zalecam ustawic sprzeglo tak zeby dzialalo odrazu jak tylko lekko nacisnie sie noge na sprzeglo mardzo maly skok wlaczone wylaczone ale to wiadomo i wtedy naprawde szybko mozna w zwyklej zmienic

dokładnie tak ja zmieniam i przychodzą ludzie pytają sie czy uzywam sprzegła odpowiadam ze tak
Lecz zdaza się ze zaszybko wciskam i puszczam sprzegło wtedy bieg nie whodzi i lipa