| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2006-01-24 09:00:45 Termostat i to szybko |
![]() czytom Espero Kaniów | 2006-01-24 09:18:22
Mam tak samo, tzn. gazownicy zrobili kolejny obieg "oczko" przez parownik, a wydaje mi się, ze lepiej byłoby w szeregu z nagrzewnicą. Ma ktoś jakieś wieści na ten temat, bo przy -25°C to zimno w autku jak pieron |
Zerwikaptur Member Klubu Espero Audi A4 Ożarów | 2006-01-24 09:24:27
Niewiem czy u Ciebie jest tak samo. Co do zmiany podłączenia i tak jestem zmuszony to zrobić bo cieknie mi z trójników ,będę chciał założyć metalowe i wymienić przewody bo chyba są jakiejś marnej jakości. A czy pomoże inne podłączenie to tego na 100% niewiem. Z tego co przejrzałem net to niemają powodów do narzekań Ci którzy mają podłączone prez kolektor. |
jenes niedawno Espero CD 2 ... ~Rzeszów | 2006-01-24 10:49:28
Ja mam w szereg, przedtem też było w szereg tylko parownik był pierwszy, zamieniłem kolejność, wymieniłem nagrzewnice i wielkie G.... Ostatnio jak grzebałem to ni się naderwała linka - nie chciało domykać klapki, więc na szybko (nie śmiać się ) nie mająć nowej ani nie chcąć rozbierać podparłem kawałkiem panela podłogowego , i muszę przyznać że to zrobiło większą robotę niż te wszystki wcześniejsze kombinacje. A niby się domykała bo było słychać puk, i trzymała się |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-01-24 12:18:04
Potwierdzam diagnozę kolegów. Też miałem zimno w zimie i gorąco w lecie. W korku temp. dochodziła prawie do max a w trasie opadał aż do samego dołu. Gazownik powiedział mi, ze parownika nie przełączy bo po to jest termostat zeby to regulować. Zainwestowałem w nowy termostat (oryginał) i wreszcie jest w porzadku. Co prawda troche kosztował bo w 1,8 wymieniają razem z obudową ale warto było. |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2006-01-24 13:39:47 Pytanie z innej beczki - tak na przyszłość.
Po czym poznać, że ów termostat jest uszkodzony? To znaczy, fizycznie jak go będe oglądał, to skąd się dowiem, że jest on walnięty? |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-01-24 14:12:29
Albo jest cały czas otwarty, albo po włożeniu do gotującej sie wody nie otwiera sie. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-01-24 14:20:54
uszkodzenie można wykryć nalewając do niego wody. Jeśli przecieka ciurkiem to jest do wyrzucenia, jeśli woda nie cieknie lub przesącza się bardzo powoli, małymi kroplami jest ok. POtem włóż go do metalowego kubka, zalej wodą i postaw na kuchence. Po pewnym czasie (jeszcze zanim woda się zagotuje) termostat ma sie otworzyć. I to tyle ![]() |
Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2006-01-24 19:35:08 Ja mam parownik na przewodzie odpowietrzającym (tym co idzie do góry zbiorniczka wyrównawczego). Z gazem żadnych problemów i z ogrzewaniem też. |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2006-01-24 22:34:15 Jak miałem pierwsze zielone Espero to było -20 st. jak wracałem z Warszawy nocą, pokrętło na połowie skali a w środku normalnie sauna, wskazówka temp silnika cały czas na połowie, więc na pewno można mieć super ogrzewanie w Espero.
Teraz jest gorzej i chyba dlatego że: 1. Termostat mam oryginał (w poprzednim nie zmieniałem to nie wiem jaki był) i trzyma się poniżej połowy cały czas ze 3 mm. 2. Gaz w aucie, na benzynie trochę lepiej grzeje 3. Może silniki 1.8 grzeją gorzej od 1.5 ?? teraz pokrętło na max, mi leci niby bardzo ciepłe powietrze ale nie gorące jak kiedyś na połowie skali |
jenes niedawno Espero CD 2 ... ~Rzeszów | 2006-01-25 07:10:54
I ja bym najbardziej z tych 3 punktów wybrał ostatni. Kumpel ma 1.5, wszystko na orginale, tzn termostat, +instalacja gazowa w szeregu po nagrzewnicy i grzeje o niebo lepiej niż mój. Te oplowskie silniki nie dość że długo się grzeją to pewnie tylko taką niską temperature też trzymają. U mnie się szybciej teraz nagrzewa jak zatkałem pół chłodnicy tekturą |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-01-25 07:21:57 U mnie w 1,5 po 5 km jazdy leci lekko ciepłe powietrze, a po 10 km leci już gorące, że parzy w łapy... I to wszystko przy -20.
Dla kontrastu mam porównanie z lanosem 1,6 - nigdy się nie nagrzewa porządnie. [ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2006-01-25 07:27:50 ] |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2006-01-25 09:36:39
U mnie identycznie
Termostat 87 |
gadas Renault Scenic Piaseczno | 2006-01-25 10:03:02
Czy to jest określenie typu? Czy były montowane jeszcze inne typy? 87 to temperatura załączania jak się domyślam |
jenes niedawno Espero CD 2 ... ~Rzeszów | 2006-01-25 10:56:15
W 1.5 jest inny niż w 1.8 i 2.0, ale temperatura działania taka sama. Zakładają jednak nasi koledzy termostaty od opla który ma wyższą temperature otwarcia(coś koło 89-91*C?)-przez co jest cieplejszy silnik (patrz wyszukiwarka -tam są bogate opis takich operacji). |
mswalcza Daewoo Espero 1,8 CD Kraków | 2006-01-25 11:24:04 Ja mam 1,8 1996/1997 LPG i jakieś może niecałe 2 lata temu miałem wymieniany termostat i mam upał pomimo mrozów.
Dawniej Przy kilkunastu stopniach poniżej zera miałem krioterapię w pędzącym aucie i silnik był mocno niedogrzany - dramat! Niestety nie wiem jaki mam termostat, bo to zaufani mechanicy mi wkładali, którym na ręce nie patrzyłem, ale dałem za niego poprostu jakieś grosze, przy okazji innej roboty. PS Na małym obiegu, z tego co się orientuję, chłodnica powinna być zimna zaraz po odpaleniu, a temp. ma roznąć (przewody z płynem będą gorące). Następnie jak otworzy termostat zauważyć można spadek wskazówki temp. i ociepli się chłodnica. Jeśli chodzi na dużym obiegu nagrzewa się trudniej i chłodnica szybciej się zagrzewa (bo puszcza termostat na pełny obieg). Tak po mojemu. Życzę dużo ciepła i pozdrawiam, Darek. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-01-25 11:29:29 A ja trochę z innej beczki jak mawiał poeta.
Czy normalne jest to, że ze zbiorniczka wyrównawczego schodzi w zimie większość płynu (silnik nagrzany), by po kilkugodzinnym wychłodzeniu silnika wrócić spowrotem do zbiorniczka? |