Analiza spalin przy instalacji gazowej:)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Bylem dzis na wymnianie filtra gazu i regulacji instalacji gazowej
Jest to instalacja BRc 2 generacja a autko to 1,6 16v zetec essi
Takie wyniki:
Obroty biegu jałowego: 890
CO- 0,09
HC: 118
CO2 8,4 % OBJ
02 7,32 % OBJ
OBROTY PODWYSZONE
OBROTY 3280
CO 0,08
HC 17 PPM OBJ
CO2 8,7
02 7,32
CO O TYM MYSLISCIE?
pOZDRAWIAM

HC w miare, CO niskie, dla mnie oki

Mierzone przed, czy za katalizatorem???
Troche za małe O2. Jesli mierzone za katalizatorem, to nie mozna nic powiedziec o stanie silnika.
Dla przepisów prawie OK, troche za wysokie HC o 18ppm, pod warunkiem, że autko jest po 95 roku, jesli przed to rewelacja.

auto 93 rok
katalizator podobno do wymiany bo juz prawie po nim

Cytat:
2005-10-31 20:42:22, waciak pisze:
auto 93 rok katalizator podobno do wymiany bo juz prawie po nim

Jesli tak, to analiza super(rocznik), troche za uboga mieszanka jak na LPG, a po zatym mieścisz sie z nawiazka w normach(do 3.5%CO i 400ppmHC)
a co pokazało na Pb?

na pb nie robilem
Bylem na regulacji i w czasie regulacji jak koles majstrowal to jaki wydruk pokazalo
Za slaba mieszanka mowisz to zle wyregulowal?
Pozdrawiam

w/g mnie tak,za ubogo, ale cieżko stwierdzic, bo regulacja i pomiar była robiona za katalizatorem który fałszuje pomiar. Regulacja jest miarodajna przy pomiarach przed katalizatorem.
Dlatego gazownicy maja problem z regulacja bo robia analize za katem, a nie przed.

Lepsze analizatory pokazuja wartosc Lambda za katalizatorem, ktore jest porownywalne do wartosci przed katem. Jak mialem I generacje regulowalem tylko na ten parametr

To może panowie specjaliści (Slawko i toradek) wrzućcie te najważniejsze parametry które decydują o składzie mieszanki w zakresach od - do. Albo chociaz jakieś wzorcowe wartości, ale jednak mierzone za katem. Rzadko gazownicy dokonują pomiaru i regulacji przed.

[ wiadomość edytowana przez: R_O_Y dnia 2005-11-01 00:54:05 ]

Polecam poczytanie tego www.italcom.com.pl/informator-techniczny/analizator-spalin-eurogas-8020/

A ja polecam poczytanie tego
forum.fordclubpolska.org/tematy60/4-gazy-to-warto-wiedziec-vt10555.htm

[ wiadomość edytowana przez: Slawko dnia 2005-11-01 10:15:36 ]