Spryskiacze + coś jeszcze.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam sznowne grono.
Jako,ze pierwszy post,wiec po przywitaniu napisze,ż jestem z Kielc i świeżym posiadaczem zagŁADY 21072 się stałem.
A,że na szybie tylnej dumnie sie prezentuje naklejka z Poraju 2005 i poprzedni właściciel mnie tu skierował,więc pomęczę was chwilę,za przyzwoleniem:
po pierwsze primo- co może być przyczyną tego,że spryskiwacze ledwo pryskają - płynu do pełna,ustawione najwyżej jak sie da,a anemiczne dwie stróżki ledwo do połowy szyby dochodzą.
po primo drugie- jak wymienić płyn w chłodnicy(archiwum przewertowane,alem nie znalazł)-jak spuścić(którędy,co gdzie odkręcić) i którędy i jak zalać,coby nie zapowietrzyć.
po primo trzecie - co może być przyczyną ściągania na lewą stronę-zarówno przy puszczeniu kierownicy(powoli zaczyna na lewą zjeżdzać) jak i przy hamowaniu - ciągnie na lewo dość mocno.

Pozdrawiam.Serwus.

spryskiwacze? No albo pompka slabo daje, albo gdzies cos przytkane. Zacznij od wyczyszczenia sitka pompki i dysz.

sciaganie? No to albo geometria pojechana, albo np. cos z kolem nie tak.
Wyrownaj (sprawdz) cisnienie w kolach./
sprawdz biezniki - i zamien kola miejscami. Jak nie pomoze - to wykluczasz kola i szukasz po zawieszeniu, hamulcach (moze blokuja...)

Z samej chlodnicy chcesz spuszczac??
Po prostu odkrec czujnik temperatury z chlodnicy i poleci (na dole po lewej).
Zalewaj badz jak, samo sie odpowietrzy.
Jesli chcesz spuszczac caly plyn to po lewej stronie bloku masz wkrecona srube. Jesli ja odkrecisz to caly plyn z bloku pojdzie w glebe

Jezeli masz chłodnice alu to masz taki elegencki korek spustowy plus sruba w bloku po stronie pompy paliwa. Spuszczamy płyn przy otwartym zaworze nagrzewnicy. Zalewamy układ w chlodnie ile wejdzie. Odpalasz auto i czekasz az termostat pusci w duzy obieg i dolewasz, zeby sie zmiesciło 10l plynu. Masuj przewody gumowe, zeby odpowietrzyc układ.

A co do spryskiwaczy to obejrzyj dobrze pompkę.

no z tym 10 l to chyba trochę przesadziłeś

7-8 tak chyba tam wchodzi jak nie mniej

Wszelkie podręczniki podają 10l i u mnie w samochodzie zawsze tyle się mieści.

Leszek dobrze gada

u mnie też wchodziło 10 litrów

pamietam, bo zawsze kupowałem dwie "piatki"borygo zielonego

a jak masz gaz, to dobrze zdjac przewody plynu z parownika i czekac, az tam poleci.