MotoNews.pl
5 Nie pracuje jeden cylinder na benzynie (121673/0) - PT

Nie pracuje jeden cylinder na benzynie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszytkich
Założyłem gaz do mojej BMW jakiś miesiąc temu. Po przejechaniu jakiś 1500 km pojawił się następujący problem. Gdy silnik chodzi na benzynie nie pracuje jeden z cylindrów i trzesie całym autem. Po przełonczeniu na gaz wszystko jest w porządku, wszystko pracuje równo. Czy ktoś wie jak może być przyczyna ??? Widziałem podobne pytanie dołonczone do jednego posta, ale nie było żadnych odpowiedzi. Dodam że chodzi o E36 316i z silnikiem M43, gaz to sekwencja BRC. Bede wdzieczny za wszelkie wskazówki. (wykluczam raczej świece(zmienione) i przewody bo na gazie nie występuje).

podejrzewam któryś z wtryskiwaczy benzynowych. zacznij od wlania do benzyny jakiegoś specyfiku do czyszczenia układu paliwowego.
pozdrawiam

Możliwą przyczyną usterki jest też padnięty wtryskiwacz lub defekt instalacji elektrycznej sterującej wtryskiwacz.

Cytat:
lub defekt instalacji elektrycznej sterującej wtryskiwacz.

a nie jest w M43 tak że wtryski pracują parami? to juz pełna sekwencja benzyny jest? jeśli tak by było to dwa wtryski chyba nie powinny chodzić. tak czy tak lepiej zacząć od przeczyszczenia wtrysków. to nigdy nie zaszkodzi a i koszt nie jest duży.
pozdrawiam

Cytat:
2005-11-03 15:41:08, MARCIN_RADOM pisze:
a nie jest w M43 tak że wtryski pracują parami? to juz pełna sekwencja benzyny jest? jeśli tak by było to dwa wtryski chyba nie powinny chodzić

Tak, w M43 wtryski pracują parami, natomiast każdy wtryskiwacz ma doprowadzone przewody i złącze, i o tym fragmencie instalacji elektrycznej pisałem.

Cytat:
2005-11-03 15:41:08, MARCIN_RADOM pisze:
tak czy tak lepiej zacząć od przeczyszczenia wtrysków. to nigdy nie zaszkodzi a i koszt nie jest duży

W tym przypadku dodatki do paliwa przeczyszczające układ paliwowy nic nie pomogą. Na jakikolwiek efekt trzeba czekać bardzo długo. Jeśli rzeczywiście problem jest w zatkanym wtryskiwaczu, nie obędzie się bez demontażu wtryskiwaczy i sprawdzeniu na stanowisku.

Dzieki za podpowiedzi Panowie.
Wiecie może jakie będą koszta przy ewentulanej wymianie wtryskiwacza (orientacyjnie) ?

Witam
To ja wcześniej zamieściłem post z podobnym przypadkiem ale niestety nadal się jeszcze nie uporałem z tym problemem, na gazie chodzi super a na benzynie podobny przypadek co u Ciebie czyli szarpie i rzuca silnikiem. Tylko że rano wszystko jest ok i na benzynie chodzi dobrze dopóki nie złapie temperatury. A może to filtr paliwa? Ale troche wątpliwe,, POzdrawiam

a odepnijcie na 30sekund akumulator i potem sprawdźcie

już odłączałem akumulator nawet na dłużej i niec nie pomogło

Cytat:
Tylko że rano wszystko jest ok i na benzynie chodzi dobrze dopóki nie złapie temperatury. A może to filtr paliwa?

Na początku na zimnym silniku też było ok. Zaczeło się, jak raz przełonczyłem na ciepłym na benzyne. Później przy paleniu na ciepłym tylko, teraz również przy zimnym. Dzwoniłem wczoraj do mechanika i doradził to co MARCIN_RADOM, czyli wlanie środka do czyszczenia wtrysków i pojeździć troche na benzynie (środek już wlany, czekam na efekt).
Teraz jeszcze chciałem zapytać, czy jest możliwe by przy montażu instalacji źle się "powpinali" w przewody wysokiego i tam coś nie łonczy ?

Znalezłem rozwiązanie mojego problemu. Okazało sie że przewody na jednym z wtryskiwaczy były nie do końca wpięte. Pewnie "magicy" od gazu coś poruszali . No ale teraz już po problemie.