Kto już mieniał łożyska? potrzebny pilnie szybki instruktarz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
chcę wymienić łożyska oczywiście z przodu i z tyłu!! jak ktoś mieniał już chętnie skorzystam z doświadczeń. Aby zbytnio się nie na robić i nie spieprz.........( bo szkoda hajsiwa)>> pz dla człowieka który mnie natchnie do tego!! haha
za wszystki porady z góry dzieki bardzo!!!!

Miej Duzo Sily . . . u mnie z lozyskami z tylu to byl najwiekszy problem . . . nakretki sie zapiekly w 100sqrw****** Gdyby nie 2 przedluzki to by ciezko bylo A tak to . . light robota

nno nie wiem czy sam poradzisz, troche roboty jest, musisz odkręcic półoś , odłączyć drążek kier, swożeń wahacza od zwrotnicy, jeszcze amortyzator, potem trzeba najlpeiej na prasie wycisnąć stare łożysko , a następnie nowe wprasować. dużo roboty z tym jest

Tylne to banał, 10 min roboty, wiecej zabawy będziesz miał z przednimi, a jagorzej będzie właśnie wycisnąć stare i wsadzić nowe. Żebyś tylko nie próbował wbijać nowych młotkiem, bo to jak rosyjska ruletka, raz się uda a 5 razy się nie uda i po łożysku.

tył to pestka mini howto:

* możesz mieć zapieczone śruby trzymające piastę (takie 4 od "tyłu" bębna) więc przygotuj sobie rurke na dźwignie

* zdejmując "kolpak" czyli tą metalową kopułkę uważaj bo musisz ją potem załoyć więc użyj małego płaskiego śrubokręta

* nakrętka pod kopułką to 30stka, odrazu przygotuj taki klucz
uważaj bo jedna strona jest w prawo odkręcana a druga w lewo

* łożyska wypadną same, ale uważaj wybijając pierścienie po których się łożyska toczą nie porysuj ścianek

* umyj wszystko dokładnie i wbij nowe pierścienie najlepiej używając starych do pomocy

* nasmaruj wszystko dobrze i włóż nowe łożyska

* skręcając dokręć 30stke na max'a i popuść troszke (1/4 - 1/2 obrotu)

* napakuj do "kołpaka" 1/3 objętości smaru i załóż

Voila! gotowe pierwsze koło zajmie ci 2x tyle czasu co drugie :]
Przodu nie robiłem ale słyszałem że jest gorszy bo nie są stożkowe łożyska i trzeba baaaaaaaardzo ostrożnie wbijać.
Powodzenia!