| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
faworyt Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2005-11-05 10:28:19 Witam.Reduktor Lovato,centralka autronic al-700 ,silniczek krokowy...a problem następujący:
W programie A-mon w zakładce programowanie układu wyświetla się w oknie dotyczących uwag aktualnych ustawień informacja o nadwyżce powietrza. Przy silniku 2.0 jest zwężka 32 mm ,łapie powietrze w zderzaku ,ale od tyłu.Mniejsza z tym ,pytanie moje brzmi ,czy może to zaszkodzić silnikowi i jego trwałości? Przecież mieszanka utrzymuje się w czarnym zakresie w oknie regulacji. Niby wszystko jest dobrze wg. ustawień ,autko palie 8.4-9.2 litra gazu na setke i jak na taką zwężką w dolocie nawet przyśpiesza.Czego się obawiać? Walczyć z tym ,czy zostawic? Rozumiem ,ze należy jakoś mu przytkać jeszcze powietrze ,np. związać sznurkiem gumową rure dolotową zmniejszać jej grubość o połowe, lub wziąć taśme klejącą i zakleić pół wlotu powietrza do filtra ,lub wywalić otówr z tyłu puszki filtra powietrza ,zęby pracował na gorącym powietrzu łapanym z tyłu silnika , lub zmniejszyć jeszcze mikser do 30mm ,zeby już wogóle stracić wysokie obroty? Niechciałbym robić takich rzeczy jak opisałem powyżej ,wolałbym pozostać przy tym setupie ,ale czy zaszkodzi to silnikowi? [ wiadomość edytowana przez: faworyt dnia 2005-11-05 10:41:13 ] |
faworyt Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2005-11-05 11:04:08
Zgadzam się.
Wyświetlał się komunikat odrazu po podłączeniu do centralki u gazownika.Tylko podłączył ,wszedł w to okno i komunikat jest widoczny.Ja tylko niepotrafie odczytać ,czy to oznacza ubogą mieszanke ,czy nie? Bo przecież centralka jest zaprogramownaa prawidłowo ,silniczek ma ustwione otwarcia ,tak by było stechiometrycznie?Skąd on bierze info o nadwyżce powietrza?Byłem u dwóch różnych gazowników i mówią,ze mozna zdławić przelot jeszcze bardziej i to minie ,ale żaden z nich niepowiedział ,ze wypali mi głowice ,bo w sumie mieszanka jest tak ,by lambda była równa 1 ,lub czasem 0,98 .Przy dużym otwarciu przepustnicy i tak jest wzbogacenie przez podłączenie TPS-u. |
faworyt Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2005-11-05 14:53:36 Spaliny właśnie są ok.Były badane przy regulowaniu.Boje się troche o silnik bo niewiem o co chodzi.Jak już pisałem poniżej podczas regulacji wyszedł taki komunikat ,ale zaraz wszystkie parametry są ok.Niemoze być ubogo ,bo niewypuścili by mnie z regulacji.Co to za regulacja po której mam źle poustawiane wszystko.Będe musiał jeszcze podzwonić po gazownikach ,ale oni idą na łatwizne i jeden zamontowałby pierścień przed mikserem,drugi wywiercił dziure z tyłu puszki z filtrem ,wszystko takie półśrodki,a przecież mikser niemam zaduży.inni mają większe i auta im identyczne chodzą super.Sam już niewiem. |