| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() zp znowu Puck | 2005-10-30 22:16:01 Witam! Pewnie sila bezwladnosci odginaja Ci membrany w parowniku, zamykajac doplyw gazu. Ile kilometrow ma instalacja? Moze juz czas na regeneracje parownika? |
faworyt Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2005-10-30 23:56:49 Ja mam tak samo.
Instalacja jest nowa.Reduktor lovato z elektroniką autronic. Przy skręcie w lewo ,ale na luzie jak mam ,nawet przy małej prędkości ,to obroty szybko spadają do 0 .Podkręciłem już na parowniku dawke troszke ,ale dalej źle.Umówiłem się już z gaziarzami na poprawke,niewiem czy coś wymyślą.Mam watpilości,czy poradzą coś ,bo podobno niemam regulacji czułości parownika. Mam ten sam problem i jak go rozwiazać? [ wiadomość edytowana przez: faworyt dnia 2005-10-30 23:59:27 ] |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-10-31 10:28:30 50 tys. dla BRC to wcale nie mało, a wręcz blisko do konieczności regeneracji. |
carinus LPG User Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2005-10-31 19:34:12 Problem zniknie jezeli parownik bedzie zamontowany najblizej srodka pojazdu (brak dzialania sily odsrodkowej),czyli im dalej od osi przedniej w strone zderzaka tym gorzej.Wszystko zalezy od napiecia sprezyny membrany glownej a to zalezy juz od regulacji skladu mieszanki.Mam zalozony reduktor o zbyt duzej wydajnosci i tam sprezyna skrecona jest prawie na maxa.Efekt jest taki ze nie wystepuje gasniecie silnika nawet przy gwaltownych skretach na luzie oraz podczas wrzucenia na luz przy dyzych predkosciach(przy fabrycznym dolocie). |
MarioF Opel Astra Rybnik | 2005-11-01 08:17:51 To co piszesz "GTL14 " mam zrobione od początku instalacji w aucie,tak że to nie ta przyczyna.
Ale dzięki za wypowiedź |
carinus LPG User Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2005-11-01 11:18:32
Kolego,ja bym sie nie przyznawał ze nie chodzilem do szkoly.Ale obciach. |
carinus LPG User Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2005-11-01 11:21:36
Kolego,ja bym sie nie przyznawał ze nie chodzilem do szkoly.Ale obciach. |
MarioF Opel Astra Rybnik | 2005-11-02 06:19:26 NO I POKŁUCILI MI SIĘ TU |
carinus LPG User Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2005-11-04 14:40:51
Panowie ,nie ma sie o co pienić.Troche przesadziłem ale nigdy nie robie tego zlosliwie.Po czesci przyznaje Wam racje.Podczas jazdy z duza pradkoscia na łuku zjawisko przeciazenia jest prawie identyczne w calej dlugosci autka.Jednak podczas manewrow samochodem np.skret w lewo lub omijanie,najwieksze sily bezwladnosci beda na samym przodzie samochodu a tam najczesciej montowane sa reduktory. Moge jedynie poradzic na jednostronne poprawienie tej dolegliwosci.W obudowie membrany nieraz widzialem zderzaki w formie odlewu ktore nie pozwalaja na cofniecie sie membrany powyzej pewnej granicy.Niestety w druga strone nie mozna ograniczyc wychylenia membrany i jezeli napiecie sprezyny bedzie dosyc slabe to membrana bedzie sie swobodniej wychylac na zakretach.Mozna jedynie ograniczyc bezwladnosc słupa powietrza w przestrzeni miedzy membrana a pokrywa reduktora do tego stopnia zeby nie przeszkadzala w normalnej jezdzie. |
MarioF Opel Astra Rybnik | 2005-11-05 07:29:26
Jak to zastosować w praktyce...? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-11-05 07:47:03
No właśnie, chętnie poczytamy |
carinus LPG User Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2005-11-05 13:57:33 Duzo by o tym pisac.Są rozne modele reduktorow i roznie można do nich podejsć.Jeden wspolny sposob dla wszystkich to zrobienie zderzaka mechanicznego w obudowie membrany aby nie mogla sie samoczynnie przemiescic pod wplywem siły odsrodkowej.Jezeli ktos ma dodatkową regulacje wolnych obrotow i calosc gazu potrzebna do pracy na wolnych idzie wlasnie tędy to raczej nie bedzie musial tego robic.
Dzialanie zapobiegajace wzbogacaniu sie mieszanki jest o wiele trudniejsze i znam tylko jeden sposob.Nie mialem z tym nigdy wiekszych problemow dlatego nie bylem zmuszony do likwidowania tego zjawiska.Jezeli pokrywa membrany ma wyprowadzone fabrycznie wyjscie na kompensacje to musimy zrobic ograniczenie pojemnosci lub przeplywu powietrza do srodka obudowy.Jezeli zatkamy calkowicie ten otwor to membrana nie bedzie mogla pracowac,gdy zostawimy maly otworek bedzie pracowac z trudem.Musimy tak dobrac srednice otworu zeby swobodna membrana nie latala nam jak chciala ale pod wplywem podcisnienia mogla bezproblemowo zassac powietrze.Zamiast kalobrowanego otworu mozna zalozyc wezyk i pojemniczek z odpowiednio dobraną pojemnoscia. To tyle co wiem na ten temat. |
MarioF Opel Astra Rybnik | 2005-11-05 21:20:59 ----->> carinus : To nie z Tobą przypadkiem gadałem na ten temat na GG ?
p.s. Jeszcze tego nie zrobiłem z braku czasu , ale wezne się za to... |