Przyczyny wysokiego spalania LPG w MKV

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !!

Mój poczciwy fordzik ostatnio dość dużo gazu pobiera wiec stąd moje pytanie. Zaznaczam że mam to autko dopiero 1,5 miesiąca stąd część pytań może być dziwnych
1. Co jest przyczyną zwiększonego spalania gazu w większości przypadków ? Czy instalacja gazowa, może się rozregulować i trzeba się zgłośić do fachowca żeby mi ją "podkręcił" ??
2. Czy sportowy tłumik jaki posiadam (strasznie buczy ) może w jakiś sposób wpływać na spalanie ?
Probelm mam również z wentylatorem silnika. Nie pracuje on do końca wydajnie, jest stary i nie kręci się maksymalnie szybko, skrzypi i hałasuje. Może to też jakoś na spalanie wpływa ?
3. Jeżdżę na zimówkach. Czy opony mają jakieś znaczenie w odniesieniu do spalania ??

Dziękuję z góry za wszystkie wskazówki

Teraz tak - napisz co to za silnik, jaka instalacja gazowa, itd.

1. Na spalanie moze miec wplyw wiele czynnikow - swiece, przewody, filtr powietrza, itd. ale skoro piszesz, ze masz 1.5 miesiaca auto, to raczej obstawialbym regulacje

2. wydech moze miec wplyw na spalania, jesli nie jest dopasowany do pojemnosci, itd, aczkolwiek pytanie, czy spalal Ci caly czas tak samo, czy nagle zaczal przepalac

3. Opony maja wplyw, ale tylko jesli sa o innym profilu (szersze). Zazwyczaj jednak zimowek nie zaklada sie w wiekszym rozmiarze, wiec to bym odpuscil

należy również pamietać, że w zimie auto moze palić nawet do 1.5 litra gazu więcej niż w lecie. (Gaz zimowy, temperatura itp)