MotoNews.pl

Szpilki do kół

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Wszystkich.

Czy orientuje sie może ktoś tak jak w temacie gdzie można dostać szpilki do kół do łady 2107 ?? Z gory dziekuje

Pozdrawiam

Hej!

O ile się nie myle to chyba na stronie klubowej był artykuł jak zrobić takie szpilki...

Hej

...artykuł na stronie klubowej znalazlem, jednak nie sa to chyba szpilki dedykowane do kol a do bloku silnika a opinia sprzedawcy "powinny wytrzymać" trochę mi nie wystarcza bo będa dostawały nieźle w kość, ale dzieki za odp

Glowy nie oddam, ale seryjne srubki do kol sa chyba 8.8, watpie zeby sruby skrzynia/silnik byly mniejszej twardosci- mysle ze sa wiekszej.
Pomysl jak one dostaja.
Fachwe szpilki sa do kupienia na allegro, mysle ze kazdy tokarz powinien je wykonac rowniez.

Masz do wyboru kilka ścieżek:
- Allegro - tam kupisz komplet (16x szpilka, 16x nakrętka) za ok. 180 zł.
- Sklepy z akcesoriami rajdowymi - tam możesz sobie kupić nawet szpilki i nakrętki sparco - w mniej więcej tej samej cenie co oferowane na Allegro no name. Możesz też kupić same szpilki, a nakrętki dokupić za symboliczne pieniądze w dowolnym polmozbycie.

- Kupić gwintowany pręt (można dostać nawet 10. i ciąć jak leci odpowiednie odcinki. Końcówki może Ci robić ślusarz, możesz też po prostu w miejscu cięcia nakręcać nakrętkę i ciąć równo z nią. potem trochę jeszcze trzeba taką końcówkę pilnikiem dopracować i jest git.

Nie praktykowałem jeszcze na własnym aucie wkręcania szpilek, więc nie wiem czy duże znaczenie ma fakt, że szpilki samoróbki nie mają przerwy w gwincie (szpilki sklepowe ją mają, odgranicza gwint wkręcany w piastę od tego, na który wchodzi nakrętka).

Ale z tego co słyszałem od kolegów rajdowców koniecznie trzeba to na mocny Loctite lub podobne cholerstwo wkręcać.

...dzieki za info myśle ze te informacje wystarcza, pytanie tylko co to konkretnie jest ten Loctite bo juz w paru miejscach o tym czytalem a konkretow nie znajduje.

To firma produkujaca rozne srodki, od klei - o to wlasnie chodzi- "klej do anty wykrecania gwiontow"
az po preparaty "anty piszczace" do paskow,bebnow itd itp i masa innychLOCTITE
Pewnie nie musi byc akurat tej firmy - byuc moze inne firmy tez to produkuja.

Raczej ciężko będzie Ci kupić taki pręt o jakim tu piszą. Po pierwsze śruby w kołach mają twardość 10.9, a po drugie mają jeszcze gwint drobno z wojny. Ślusarz może i ci zrobi, ale nie będą tak wytrzymałe jak kupne. Chciałbym przypomnieć, że gwintu robione seryjnie nie są toczone, tylko wygniatane, co dodatkowo podwyższa ich twardość.

I jeszcze co do Loctite'u - pisząc mocny mam na myśli taki, który skleja na amen. Bo ma w swojej ofercie Loctite różne opcje. Najpopularniejszy to taki, który daje się stosunkowo łatwo odkręcić, używany np. do skręcania zacisków hamulcowych, ale są wersje mocniejsze. Dla tych, którzy danego gwintu już niiiigdy nie będą chcieli odkręcać

Co do dostępności prętów - są dostępne, bo te szpilki: http://www.moto.allegro.pl/item422136284_szpilki_m12x1_5_nakretki_np_fiat_126p.html ewidentnie są robione metodą chałupniczą. Co prawda do łady nie pasują, bo łada - przynajmniej samara - ma gwint 1,25, ale jednak koleś gdzieś sobie źródło takich prętów znalazł. Co do technologii robienia takich prętów w zderzeniu z technologią robienia fabrycznych szpilek i śrub się nie wypowiadam

Albo sa to szpilki np. z glowicy, silnika, skrzyni itd - czego nie wiemy.
Ale w "zwyklym" sklepie sa tez walcowane gwinty, i rozne skoki

ja zrobilem z srub od głowicy, nagwintowalem reszte walca i teraz mam szpilki 70 i 90 mm. mozna tez dokupic sruby itez je przegwintowa . tak najprosciej.

a ja kupilem zestaw 16 szpilek M12x1.25x80 twadosci 10.8 oraz 16 nakretek do alu/blachy i wyszlo mnie to okolo 150 zeta ale dokladnie jusz nie pamietam,
jakby ktos badzo bardzo chcial to da sie zalatwic, moze nawet na zlot przywiesc
a o cene musialbym sie zorientowac
moge potem zdjecie wkleic jak to wyglada, gdyby ktos chcial

troche mi to zajelo czasu ale szpilki wygladaj tak