Apel - do przemyślenia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przeglądając forum poczyniłem pewne przemyślenie.
Mianowicie, gdy ktoś nowy zadaje pytanie, które było już zadawane ze sto razy, wtedy zawsze ktoś odpisze WYSZUKIWARKA!!
O.K. też jestem zdania zeby korzystać z doświadczeń poprzedników.
Jest tylko jedno ale.
Bardzo często jest tak, że osoba zadająca pytanie, jak już dostanie całą masę odpowiedzi nie napisze na końcu jak ostatecznie go rozwiązała, efekt jest taki, że jeśli dana usterkę mogło powodować kilka rzeczy, to ostatecznie nie wiadomo która to była ta... i doświadczenie poprzednika na nic się zdaje.

Piszmy więc jak rozwiazaliśmy problem.
I po problemie

Popieram w całej rozciągłości Ja staram się jako w miarę nowy użytkownik korzystać z wyszukiwarki by nie zobaczyć Simpsona a czytając wyniki wyszukiwania z dziesiątkami propozycji i tak rzadko udaje mi się wyłapac jak naprawde rozwiązac problem i czasami walę na Priv do kogos kto miał zbliżony problem do mnie by dowiedziec sie konkretnie co robić.

chcialem tylko powiedziec ze..gdyby kolega czytom skorzystal z wyszukiwarki to dawno dawno temu juz byl podobny apel i sugestia co by konczyc kazdy watek opisem rozwiazania

na usprawiedliwienie kolegi moge dodac ze sam bym tego nie znalazl w wyszukiwarce..znalazlem to w swojej pamieci ale napewno kiedys juz byla o tym mowa

skadinnad oczywiscie apel jest sluszny w calej rozciaglosci

Po raz setny -wyszukiwarka nie dziala jak powinna i trudno sie dziwic ze malo kto znajduje tego czego szuka. Sam jestem analitykiem i testuje rozne takie rzeczy.

Zreszta zeby forum sie rozwijało musza byc nowe posty i nowe wypowiedzi nawet na ten sam temat.Takie jest moje zdanie.

A w temacie wyszukiwarki : proszę piszmy (piszcie?) dokładnie i bez błędów np. hamulec a nie chamulec. wszelkie błędy i literówki bardzo utrudniają poszukiwania.

Jestem zwolennikiem konkretów i jeśli jakiś problem był już raz poruszany i zostało podane rozwiązanie to da się to znaleźć, trzeba tylko poświęcić swój czas na znalezienie drogi do tej wiedzy.

Niestety jakaś część ludzi jest zwyczajnie leniwa i łatwiej jest im zadać pytanie, niewątpliwie oszczędzając swój czas, marnując natomiast czas innych na czytanie swoich pytań.

Sądzę, że idealnym rozwiązaniem jest stworzenie encyklopedii rozwiązań problemów, niestety nikt nie podjął się doprowadzenia tego zadania do końca (a próby były).

Mam jeszcze dwie sugestie:
1. W wątkach odpisujemy na temat, bez zbędnej klikaniny.
2. Jeśli znalazłeś rozwiązanie problemu to je podaj w jakimś wątku.

Cytat:
2005-11-22 18:44:07, Jacenty pisze:
proszę piszmy (piszcie?) dokładnie i bez błędów np. hamulec a nie chamulec. wszelkie błędy i literówki bardzo utrudniają poszukiwania.

Taaa, pod warunkiem wszakże, że autor napisał bezbłędnie...
Pozdr. P.