REGULACJA PRZY KOLEKTORZE SSACYM

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Mam pytanko odnosnie sruby znajdujacej sie w kolektorze ssacym.Do czego ona sluzy dokladnie?Przekrecilem ja jeden obrut i zmniejszylem w ten sposob obroty silnika -oto mi chodzilo.Ale czy przez to moze auto wiecej palic?Do czego ta regulacja dokladnie jest?Silnik M10 1.8i E30.POZDROWIENIA

Panowie auto po zmniejszeniu obrotow palilo mi 10l wtrasie ale wziolem podwyzszylem obroty przekrecajac ta srube spowrotem tak jak byla przaedtem.I wyzszlo mi ze spalilo mniej, ok 7.2l.Tylko nasowa mi sie pytanie jak zmniejszyc obroty?Teraz mam 1000,1100obr/min.Na lince mam maksymalnie skrecone obroty.Czy przyczyna wyrzszych obr. moze byc uszkodzony przeplywomierz?

Cytat:
Czy przyczyna wyrzszych obr. moze byc uszkodzony przeplywomierz?

Oczywiście, że może acz wcale nie musi.
Dziwi mnie, że spalił Ci na wyższych obrotach więcej...trochę to nielogiczne.

logiczne na samym chodzeniu na jałowym biegu już pije więcej
to logiczne przepustnica nie domyka sie do konca na podciagnietej lince, i siorbie, ja u siebie mam odwrotny problem obroty na jałowym mam na 550 max 600 chdzi idealnie równo zero falowania i kurde nie wiem co zrobić aby udały sie na książkowe miejsce szukałem juz wszystkiego i nie mam juz pomysłu

Na wyrzszycch obrotach spalil mi wlasnie mniej.Ale chodzilo mi o ta srube to wlasnie przez jej przekrecenie auto mi wiecej spalilo a ja chcialem zmniejszyc tylko obroty.Fakt udalo sie ale kosztem wiru w baku.

Sruba? jaka sruba? jakos nie wiem o czym piszesz?W M40 tez jest? tak z ciekawosci

Kurde niewiem czy dokladnie czy wytlumacze zebys zrozumial.Znajduje sie ona w kolektorze ssacym.Jest to jakas regulacjaJak sie otworzy maske jest ona widoczna.Przy tej srubie dochodza trzy przewody gumowe podejrzewam ze dwa grubsze to podcisnieniowe a jeden napewno paliwowy.ten paliwowy dochodzi do dyszy ktura podaje paliwo do kolektor ssacego moze to byc dysza wolnych obrotow ale niewiem.Widzialem u kumpla w rekinie 2l silnik terz byla ta sruba.