Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Mikso Polski Fiat 125p Street Racer Poznań | 2005-12-17 23:05:33 Jako ze już na 99% zakończyłem Drift Modification Stage 2 w moim fiacie (obejmowało to m.in. wymiane silnika na 2.0 DOHC) a przygotowywany stage 3 obejmuje zawieszenie, czas zastanowić sie nad kolejnymi modyfikacjami.
Chodzi mi tu o zwiększenie kąta skrętu. Nie jestem ani dobrym mechanikiem ani teoretykiem, wiec kieruje swoje pytanie tutaj. Jak to można zrobić? Jak tak patrzyłem sobie na te nowe PN to wydaje mi się że mają większy kąt skrętu. Czy to prawda, a jeżeli tak to co myślicie o przekladce takich podzespołów? Rzeźba czy może da rade to zrobić w przydomowym garażu? Tak jak jest teraz to być nie może, bo po pierwsze kierownica sie blokuje przy wyjeżdżaniu na ulice (jedyna metoda na wyprostowanie kół to kopnąć w koło, albo Pudzianowski sie nazywać ![]() |
![]() jose Miłośnik FSO '73 Warszawa (Las Palmas) | 2005-12-17 23:20:26 Szeroki zawias z poldka. Prawie pasuje, a największy problem to dorobienie przednich mocowań górnych wahaczy, ale jak komuś migomat nie obcy i wie jak krępować blahe to nie ma żadnych prodlemów.
Był o tym dośc ciekawy wątek na forum, gdzie temat został w całości wyczerpany. EDIT: tu Zwróć uwage na posty Mrozka i Olka, a bedziesz wiedział wszystko [ wiadomość edytowana przez: jose dnia 2005-12-17 23:47:23 ] |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2005-12-18 12:56:07 Tam sie chyba temat nie wyczerpał. Musisz poszukać przekładni kierowniczej od poloneza 1995 i w górę. wtedy w poldkach powiększono zakres przekładni.Poznasz ją po przedłużonym ramieniu i wkręcanym ograniczniku na końcu ramienia. Możliwe ze można jazałożyć do wąskiego zawiasu - nie wiem tylko czy nie koło będize o cos obcierać. sprawdź. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Wujek-Kajtek Miłośnik FSO FSO KRAKÓW | 2005-12-18 14:35:22 Fajna maszynka ![]() |
![]() OLI_F50 Miłośnik FSO F50 Polonez Środa Wlkp./ Konin | 2005-12-18 16:02:43
Własnie taką założyłem do mojego starego Poldka i koła nie obcierały (ogranicznik odciołem... ![]() |
![]() dr_scott El Nino Tarnowitz O.-S. | 2005-12-18 16:21:44 przelozenie samej przekladni do wąskiego zawiasu nic nie da. skret bedzie ograniczony elemetami takimi jak wahacz gorny o ktory zawadzi koło.
czy w szerokich poldkach, albo poldkach atu zaciski hamulcowe były montowane z przodu piasty czy z tyłu (jak w kancie i borewiczu)???? wiem ze taka konstrukcja (zaciski z przodu) wraz ze zdystansiowaniem kół (szeroki zawias) poprawia promien skretu. |
![]() Mikso Polski Fiat 125p Street Racer Poznań | 2005-12-18 17:02:24
Hmm, a jeżeli mam dystans 3cm na strone i felgi od E-21 to też będzie obcierać? Metoda prób i błędów najmniej mi odpowiada bo fundusze sie wyczerpały ![]() |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-12-18 18:43:58
A przekładnia z Argenty dałaby rade? Czy to poprawi promień/ pogorszy/nie wyda?
115-ka też ma niezły... Nie moge znaleźć tej fotki z max skrętem ale wygląda ciekawie ![]() (>> KLIK <<) |
![]() jose Miłośnik FSO '73 Warszawa (Las Palmas) | 2005-12-19 10:31:47 Miseczki miseczkami (w szerokim zawiasie były inne), ale jak nie zmienisz przedniego mocowania górnego wahacza to d... zbita, a w tym miejscu bez spawania się nie obejdzie |
![]() tom_stm Miłośnik FSO Warszawa-Wesoła Stara Miłosna | 2005-12-19 10:38:26 Hmm, to ciekawe , bo nie było żadnego problemu w przekładce całego, kompletnego przedniego zawieszenia z poldka 94 (szeroki zawias z lucasem) do df z 83r. Po prostu zostało zmienione, wszystko pasowało, nic nie było spawane, gięte itd. Nie ma problemu z ustawieniem geometrii.
Czyżby były dwa rodzaje szerokich przednich zawiasów ?? |
![]() jose Miłośnik FSO '73 Warszawa (Las Palmas) | 2005-12-19 10:58:21 Jak mniemam, ktoś w przypływie porrannego geniuszu, zamocował górny wahacz na oryginalnych przednich mocowaniach czym spowodował nierównoległość osi obrotu górnego i dolnego wahacza i spore obciążenia na przegubach zwrotnicy i różne inne cyrki.
Większy rozstaw kół osiągnięto przez wymianę poprzeczki (w przypadku dolnego wahacza) i zmianą punktów mocowania górnych wahaczy. Z tyłu zmieniono miseczki, z przodu wykonano nowe mocowania (charakterystyczne uszy) przesunięte o 3 cm na zewnątrz względem wąskiego zawiasu. |
![]() Mikso Polski Fiat 125p Street Racer Poznań | 2005-12-19 11:17:03 Moje odpowiedzi na temat sensu, celu itp:
Warto zwiększyć kąt skrętu, ponieważ te kilka cm da kilka stopni wychelenia w zakręcie. Może nie wiecie, ale powstała Polska Federacja Driftingu i zawody będzie opierać na zasadach D1. Nie będzie chodziło o to żeby przejechać jeden zakręt bokiem na araba, tylko zespół zakrętów i wychylenie auta od osi będzie jedną z punktowanych cech. Ideał to 45 % ale tak to nawet japońce nie mają ![]() Merce odpadają bo jak tata by zobaczył jak robie boka starym mercem to by mnie zastrzelił. BMW też odpada bo teraz każdy ma BMW i łatwiej spotkać E36 niż malucha. Zresztą ja lubie fiata i mi sie tym dobrze jeździ, ale może być lepiej ![]() Kolejna kwestia silnik. Tak sie składa że akurat trafiłem na 2 sliniki 2.0 DOHC za 500zł to brałem i sie nie zastanawiałem. Ale wiem że nie można kręcić powyżej 5500. A co do projektu Macieja Polody to wcale nie upadł. Jest ponoć zrobiona blacha i taka gleba że zrobili dodatkowy tunel żeby wydech miał gdzie wychodzić ![]() Mi mówił że skręt chce zwiększyć wydłużając długi drążek i skracająć krótkie. Jeszcze nie mówiłem tego mojemu zaprzyjaźnionemu mechanikowi bo sie boje reakcji ![]() Maciej mówił też że to dopiero projekt i dopiero jak coś zrobią i będzie działać to sie pochwalą. Wiec może na zawodach w przyszłym roku wystartują 3 Polskie Fiaty. ![]() ![]() |
![]() Mikso Polski Fiat 125p Street Racer Poznań | 2005-12-19 11:24:40 Acha, jeszcze odnośnie zawodów to finałowa 16stka ma jeździć parami ![]() |
![]() tom_stm Miłośnik FSO Warszawa-Wesoła Stara Miłosna | 2005-12-19 13:54:17 Co do przełożonego zawiasu , kierownica chodzi lekko, nie tne opom, prowadzi się bardzo dobrze. Zobaczymy jak zużycie elementów.
Polody nie bedzie miał 2 gażników tylko taki mały zestaw turbo ![]() |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2005-12-19 13:59:29
To nie ma nic do rzeczy! Zaciski po prostu nie przeszakdzają wtedy w skręcie. samo przełożenei zacisku nic nie daje. Sama zamiana przekładni na "duży skręt" daje sporą różnicę - naprawde. Jeśli chodzi o odległość koło - wahacz góra - stary i nowy zawias mają taki sam. W szerokim po prostu wahacze są bardziej wysuniete na mocowaniach. Ale sprawdzic trzeba. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
automatic | 2005-12-19 16:17:17
??????? CO to da??? zmiana ramienia zwrotnicy- mniejsze i ew. ramienia przekładni kierowniczej- większe to tak !!! (ciekawe od czego założysz, bo cięcie i spawanie- to lepiej niech kierowca strzeli sobie w łeb od razu - to zabije tylko siebie!!!! ). popatrz na + PN i kombinuj bo zawiechy od argenty 83'-85' to raczej nie kupisz ! a tam jest dopiero skręt ! |