MotoNews.pl

świece do 2.0 16V na gazie, szczelina itp

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam,. założyłem wczoraj gaz do mojej omesi, chciałem tez zmienić świece i przewody, kupiłem, ale gazory mówią że świece musza byc jednoelektrodowe, a te co mam to dwu (NGK BKR 5 EK). Wszytko ok, tylko jakie kupić???? a jeszcze gość mówił żebym zmniejszył szczeline na 0,60. Co wy na to???
Wyczytałem na forum, że takie zmniejszanie szczeliny jest ryzykowne, łatwo można ukruszyć, co do świec nic mądrego nie znalazłem na forum , więc pytam

ja zaloayłem po wielu probach do swojej bemy swiece do gazu Brisk Silwer jednoelektrodowe i mi sie sprawdzają, a co do zmiejszanie strzeliny to nie polecam bo zmieniaja sie parametry wtedy i mogą byc problemy ze spalaniem mieszanki.
Pozdrawiam

Jeśli masz X20XEV to ok.Powinneś zrobić przerwę 0,6,ryzyko uszkodzenia bliskie zeru.Polecam Iskrę Gaz(tylko 36 za 4szt,a nie 60 za NGK,przy takiej samej jakości).

jezeli opel omega 2,0 - silnik 20ne/c20ne; 20nej/c20nej; 20se to:
1- benzyna 0,7 - gaz 0,6 FE55PRS GAZ (ISKRA)

jezeli opel omega 2,0 - silnik x20se/20se; x20xev (dohc) to:
1 - benzyna 1,0 - gaz 0,9 SFE55LRS GAZ (ISKRA)

tyle, jesli chodzi o przerwe (jednoelektrodowe !!)

Cytat:
2005-03-10 20:14:21, xelalpg pisze:
jezeli opel omega 2,0 - silnik 20ne/c20ne; 20nej/c20nej; 20se to: 1- benzyna 0,7 - gaz 0,6 FE55PRS GAZ (ISKRA) jezeli opel omega 2,0 - silnik x20se/20se; x20xev (dohc) to: 1 - benzyna 1,0 - gaz 0,9 SFE55LRS GAZ (ISKRA) tyle, jesli chodzi o przerwe (jednoelektrodowe !!)

dokładnie mam X20XEV, ale nie interesują mnie świce iskry, kupiłem NGK zgodnie z katalogiem do tego modelu, i te nie właściwe(niewłasniwe do gazu) chce zamienić na odpowiednie do tego silnika z gazem ale NGK. Może ktoś ma taki śilnik z gazem i napisze na jakich śmiga??!!

Jeśli NGK to BKR5EK po 17,5zł i szczelina 0,6.

Cytat:
2005-03-12 16:32:40, tanio pisze:
Jeśli NGK to BKR5EK po 17,5zł i szczelina 0,6.

no właśnie takie mam, one sa dwu elektrodowe, a takie nie powinny być do gazu, tak przynajmniej słyszałem

Nie wiem dlaczego akurat uparłes sie na NGK, ale jesli bedziesz szukał według katalogu swiece do aut bezynowych to prawie zawsze bedą to swiece wieloelektrodowe, a takie nie sa najleprze gdyz po przeskoku iskry między elektrodami świecy zapłonowej przy mieszance gazu LPG lub propanu-butanu z powietrzem jest potrzebne wyższe napięcie zapłonu niż do przeskoku iskry w mieszance powietrza z benzyną. Stosując klasyczne świece zapłonowe o standardowej odległości między elektrodami obserwujemy w starszych pojazdach o zmniejszonej sprawności instalacji elektrycznej znaczny spadek napięcia na iskierniku świecy, a w konsekwencji brak zapłonu mieszanki.
W pojazdach mających właściwe napięcie w instalacji występują częste "przebicia" na kablach zapłonowych, aparacie zapłonowym itp., co powoduje wyładowanie wysokiego napięcia poza iskiernikiem świecy i brak zapłonu mieszanki; Próba poprawy zapłonu mieszanki poprzez zmniejszenie odległości (przerwy) między elektrodami świecy klasycznej prowadzi do tego, że iskra jest "krótka", spalanie mieszanki częściowe, a praca silnika nieprawidłowa
Dlatego raczej polecam zastosowanie swiec przystosowanych do gazu odpowiednio dobranych do typu silnika.
Pozdrawiam

uparłem się na NGk bo takie kupiłem patrząc na katalog. Ale jak się okazało ten model świec nie pasuje do gazu. Sklep w którym kupiłem te Ngk ma duży wybór świec tej marki, i chce zamienić je na właściwe, napewno jedno elektrodowe NGK, nie chce brac pierwszych lepszych.

ja mam u siebie w omedze B świece Boscha standardowe według katalogu dwuelektrodowe. Na benzynie i gazie żadnych problemów. Niektórzy polecają świece do gazu, inni z kolei twierdzą że te katalogowe są odpowiednie. Gdzie jest prawda nie wiem.

Prawdopodobnie nikt nie może stwierdzić które są najlepsze,zbyt wiele czynników ma wpływ(a chyba największy sugestia).Sprzedaję świece kilku firm i przeważnie pytam jakiej firmy sobie życzy, a gdy nie ma preferencji polecam najtańsze.

Cześć Czacha
Ja śmigam na NGK i jest OK a but mam ciężki.
Kup BKR5EK i jazda. Narazie przejechałem 15 tyś -zero problemów.
Pozdrawiam

dla spokoju można zapodać świece gazowe, ja mam tero brisk silver i se chwale

na świecach gazowych od razu jest podany okres wymiany co 20kkm, moim zdaniem to tak sie włoży jakieś markowe świece i bedzie sie wymieniało co te 20kkm to ze wszytskim będzie gites

peace

[ wiadomość edytowana przez: omegafan dnia 2005-03-23 15:41:31 ]

mam świece jeszcze nie ruszane iskry do gazu FE65PRS GAZ silnik oplowski 2.0 SOHC mogą być czy nie na razie mam boscha typowe do tego silnika ponad 20 tys na gazie. Chciałbym wymienić i w sklepie dali te iskry tyle że to było rok temu ale jeszcze ich nie włożyłem.

Mój ranking to
1) ISKRA GAZ i NGK
2) BRISK
3) do Fordów Motocraft

wszystkie oczywiście jednoelektrodowe

tylko tu pisze
Cytat:
FE55PRS GAZ (ISKRA)

a ja mam kupione do tego samego silnika FE65PRS GAZ (Iskra) i czy ten typ będzie pasował ?

Ja mam w Omedze 3.0 24V świece 4 elektrodowe.
Mam poważne problemy z gazem sekwencyjnym ale niemożliwe żeby od świec aż tyle zależało.

http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=116980&f=38