Żeby zbytnio się nie rozpisywać. Mam zainstalowaną od nowości instalacje ZAVOLI III generacji w Fabii 1.4 mpi 68 KM. Obecnie auto przejechało 48 tys.km.Instalacja montowana w salonie skody - musiała być III gen. zeby utrzymać gwarancje na auto.
Od września tego roku (akurat jak skończyła się gwaranacja na instalację ;-() zaczęły sie problemy z przyspieszaniem na gazie na wyższych biegach. Na początku na 4, a potem na 3 w ostatnim czasie nawet na 2. Problemy objawiają się szarpaniem silnika, "duszeniem sie", nie wchodzeniem na wysokie obroty. Zaczyna się od 3 tys. jak już wejdzie na obroty to kręci ale nie przyspiesza. Prędkość max została przez to ogranicznoa do 120 km/h;-(.
W skodzie nie zrobili nic- powiedzieli że wszystko ok. Pojechałem do innego - bardzo solidnego gazownika, kótry po całym dniu roboty poddał sie. Przeczyścił wszystko co się dało i troszkę jest lepiej - tzn jak delikatnie operuję gazem da się jeździć, ale wyprzedzać nie bradzo- dalej rwie - ale dobrze że zrobił jak zrobił. Aha mieszanka była wzbogacana nic to nie pomaga. Gazownik po konsultacji z innymi przypuszcza, że może to być uszkodzenie tekiego czegoś LISTWA WTRYSKIWACZY MATRIX. KOsztuje to ok. 800 zł. On twierdzi jednak ze to moze byc to tylko na 50%. Ma mi dac namiary na firmę która sprowadza ZAVOLI - oni może mają oprogramowanie szersze niż zwykli instalartorzy i przeprowadża test elektorniki. Bo na oprogramowaniu jakie mają instalatorzy wszystkie parametry sa w normie.
W związku z tym mam pyt. czy ktoś miął podobne prblemy? nawet w innej instalacji ale 3 generacji? Czy może to być awaria softu w elektornice instalacji (jakieś rozlkalibrowanie - może wystarczy wgrać nowy soft)?
Jeszcze jedno po jakiś 5 kkm zaczęła mi się świecić przy jeździe na gazie kontrolka silnika - zapalała się zawsze w miesiącach jesienno zimowych - głownie przy dużej wilgotoności w powietrzu. W skodzie kasowali ją i mówili ze to nie przeszkadza. Dostałem raz wydruk kodu błędów i chodziło o ubogą mieszankę - czy to co teraz dzieje sie z instalacją może byc spowodowane zaniedbaniem serwisu - ta świecąca kontrolka? bo jak trzeba będzie wydać 800 zł i to jest ich wina to mama zamiar powalczyć!
Czekam na wypowiedzi - może ktoś pomoże rozwiązac ten problem.