Czy glowica z tipo 2.0 podejdzie do ritmo 2.0 ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
no wlasnie mam okazje kupic taka glowice wtryskowa bardzo tanio i sie zastanwiam czy podejdzie do ritma razemz kolektorem itepe. elktroniakto nei problem tylko czy da sie ja zalozy do mojego silniorka ?

tak pod warunkiem ze masz silnik z odwroconymi kolektorami{wydech lewa strona dolot prawa czyli patrzac od przodu auta gaznik czy tez raczej monowtrysk jest za silnikiem a wydech przed} bo takie silniki byly w ostatnim roczniku ritmo{zunifikowane juz z nastepca fiata 138 ritmo czyli fiatem 160=tipo} jesli nie to "nie podejdzie"
silnik "tipo" jest w ritmo pochylony do przodu a stary typ dohc jest "poziomo" w komorze silnika tak na 1 rzut oka roznica poza glowica odwrocona

[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2005-11-12 19:01:22 ]

Mam silnik z gazniami przy chlodnicy, kolektor wydechowy od strony kabiny... czyli sie nei da tak latwo.... a mzoegdybym kupil glowice razem zklektorem wydechowym

a na cholere ci glowica z tipo??

bo chcem wtrysk miec temoje gazniki mnei wkurwiaja, duzo pali a na gazie jezdzic nie lubie. bo to zlo

Pytanie dodatkowe : czy przypadkiem to nie 2,0 "sedicivalvole" ? Bo jak ma szesnaście zaworów , to figa z tego !
Poza tym licz się z tym ,że oprócz głowicy razem z oboma kolektorami , musisz jeszcze przełożyć kilka róznych czujników ( położenia przepustnicy , podciśnienia , ciśnienia atmosferycznego , położenia wału i prędkości obrotowej silnika , temperatury silnika . temperatury w kolektorze ssącym , przepływomierz , sondę lambda itp. )
powodzenia w połączeniu tego do kupy ...
A jak liczysz , że silnik na wtrysku chodzi na samym powietrzu , to się trochę rozczarujesz .

po pierwsze:
tak to jest jak ktoś chce abarthem na gazie jeździć - to troche nieporozumienie - wkurza cie to to sobie załóż gaźnik ze 125 TC razem z kolektorem - troche tego jeszcze jest...

po drugie:
zabawa może cie zniszczyć - lepiej kup 2.0 16 v np z cromy i wtedy montuj całosć

Maskekk: A masz Webery czy Solexy?? Bo jak webery to zorganizowalbym Ci jakis wtrysk w zamian za nie, albo bysmy sie jakos dogadali...

Do założenia głowicy 16v należy jeszcze zmienić tłoki lub przerobić stare.

Maskek, ty sobie poszukaj jakiegoś silnika 1.3 albo 1.5 bo cię przerasta ten abarth.