[125] jak to jest ze starymi regulatorami napiecia???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moze ktos mi powie, jak to jest ze starymi reglerami w 125p, tzn czy w zaleznosci od pojemnosci akumulatora i mocy zarowek reguluje sie cos w tym reglerze, zeby dobrze doładowywał akumulator??? Z elektryka u mnie niezadobrze, a widze ze moj aku jest troszke niedoładowany. Jezdze na mocniejszych zarowkach niz powinny byc a do tego jeszcze dmuchawa idzie ogniem.... Dzieki za wszelkie info

dla ladowania ma znaczenie ile i co masz wlaczonego. co do regulatora generalnie powienienm dawac takie napiecie w calych obrotach silnuika, ale jezeli masz cos nie tak z instalacja i wymienisz regulator to i tak ci nie pomoze. ja mialem, stary regulator wymienilem na nowy elektroniczny i w sumie zadnej roznicy. stan alternatora jest bardzo wazny w tym przypadku. wiec jezeli cos jest z instalacja nie tak i wezmiesz mu troche wiecej pradu np dmuchawa to ladowanie bedzie nizsze. tak to widze.

btw. OT cierpisz na bezsennosc???

Każdy regulator dla instalacji 12V powinien utrzymywać napięcie w instalacji w zakresie 13,9-14,4V (przewaznie powyzej 1200 obr).
Im blizej 14,4V tym lepiej.

[ wiadomość edytowana przez: andy_k dnia 2005-11-14 11:26:22 ]

Ja w ciagu 2 dni kupiłem 3 regulatory (w tym jeden mechaniczny) i niestety nadal aku dostaje nawet na włączonych żarówkach 90W prawie 16V (15,98 dokładniej...) dlatego też muszę jeździć na włączonej dmuchawie... (dobrze że jest dość chłodno na dworze)

winny jest prawdopodobnie alternator... ale tego dowiem się dopiero w czwartek...