MotoNews.pl
5 Wyjazd nad morze (104476/26) - PT

Wyjazd nad morze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W przyszłą sobotę tj 16.07 wybieram się na tydzień nad morze w okolice Karwii. Chciałbym abyście mi doradzili, jak najlepiej tam dojechać i co można ciekawego obejrzeć w okolicy. Wybieram się z rodzinka, więc mile widziane sugestje z miejscami gdzie będziemy mogli się wybrac razem w ciągu tych kilku dni. Jadę nie tylko po to by się smażyć na plaży, ale także aby coś obejrzeć. W planach mam Hel, Rozewie, Trójmaisto. Podobno gdzieś w okolicach jest też wyrzutnia rakiet V-1 z czasów II Wojny Światowej.
Z chęcią też spotkam się z Klubowiczami z okolic, można by na przykład gdzieś podjechać razem w ciekawe miejsce i połączyć przyjemność spotkania ze zwiedzaniem.

Ja rok temu byłem na Helu i szczerze mówiąc polecam to miejsce - wg mnie są tam najładniejsze plaże nad Bałtykiem, poza tym juz na samym końcu jest baza wojskowa przez którą dochodzi sie do samego końca po drodze zwiedzając bunkier z zamontowanym tam karabinem. Warto zobaczyć Jastarnię i Juratę

Ps jadąc w jedną i drugą stronę natrafiłewm na korki i sporo trzeba było stać na samym Helu

MOZE W TYM WĄTKU WRZUCAJMY NAPRAWDE CIEKAWE MIEJSCA WG NAS DO OBEJRZENIA ORAZ MOZE JAKIES KWATERY NOCLEGOWE POLECANE I W MIARE TANIE W POLSCE ????

Witaj!
Byłem w zeszłym roku we Władysławowie i w tym roku wybieram się w to samo miejsce. Ładna okolica, ceny znośne i pogoda...była super, a tym roku /podobno/ ma być tak samo. Co do miejsc ciekawych...jadąc od Karwii do Władysławowa po lewej stronie jest latarnia morska, podobno jedna ze starszych i ma w sobie "coś" /dokładnie nie pamietam co to było ale jest fajna/ Od Władysławowa jest około 30 km do Gdyni, a tam, cóż...pieknych miejsc jest mnóstwo, port wojenny, promy, morze..słowem wszystko, czego nam brakuje. Wiadomo...Gdynia to jedna trzecia trójmiasta, czyli polecam Sopot i Gdańsk...w zeszłym roku chodziliśmy cały dzień po tych pieknych miastach.
A co do Twojego pobytu...będę we Władysławowie od 31.07 również z rodziną... może bedzie okazja na spotkanie?

To może i ja sie wpiszę ,będę od 22.07 do 31.07 w Łebie może i mnie się uda z wami spotkać?

Cytat:
2005-07-07 11:07:48, Petersen pisze:
MOZE W TYM WĄTKU WRZUCAJMY NAPRAWDE CIEKAWE MIEJSCA WG NAS DO OBEJRZENIA ORAZ MOZE JAKIES KWATERY NOCLEGOWE POLECANE I W MIARE TANIE W POLSCE ????

We Władysławowie mam Panią, co wynajmuje pokój 4 osobowy za niewiarygodnie małe pieniądze...Za dorosłego płacę 16 zł, a za dziecko 10! Doba moją rodzinę wynosi całe 52 zł. jest jeden minus...mianowicie do morza jest 3 km, ale za to ceny są mniejsze niż w centrum, mniej ludzi, cisza, spokój. Jak mam ochotę na balety do jadę lub można też iść do miasta. Sklepy niesamowicie dobrze zaopatrzone, klimatyzowane, jak masz ochotę na browara, to pod sklepem są krzesełka, a Policja i Straż Miejska wogóle nie wnika /autopsja/. Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to piszcie!

Ja jadę konkretnie do Błot Karwieńskich II, płace 30 zeta od osob. Będę tam od 16, powrót planuje na 23 lipca. W tym terminie jestem otwarty na propozycję

tu jest dosc tanio, warunki moze nie spartanskie ale mysle ze wystarczajace

GDAŃSK

Ja dwa lata temu byłem na Helu (konkretnie w miejscowosci Hel) - wspaniałe miejsce, szczerze polecam, wszystko co powiedział Petersen ja mogę tylko potwierdzić.

W ubiegłą niedzielę byłem na jednodniowym wyjeździe w Krynicy Morskiej - NIE POLECAM - siakaś taka mętna woda, wszystko jakies takie "zapyziałe".

W ten weekend wybieram się najprawdopodobniej do Jastarni na 4 dni, zdam relację jak wrócę

Cytat:
2005-07-07 12:58:03, draco_pl pisze:
Ja jadę konkretnie do Błot Karwieńskich II, płace 30 zeta od osob. Będę tam od 16, powrót planuje na 23 lipca. W tym terminie jestem otwarty na propozycję

To d..pa zbita!
Jak Ty będziesz wracał, to ja będę mył samochód na wyjazd.
Życzę słońca, humoru, pięknych miejsc i niezapomnianych wrażeń!

Ja się wybieram w drugiej połowie sierpnia nad morze - do Zadaru.
Odległość (czas jazdy) podobny jak nad Bałtyk, ceny także.
Miejmy nadzieje, że dzieci nie wywiną jakiegoś numeru.

Ja w Łebie mam śliczniuki pokój za który płacę 30zł/dobę. Do morza 10 minut piechotką

Cytat:
2005-07-07 11:07:48, Petersen pisze:
Ja rok temu byłem na Helu i szczerze mówiąc polecam to miejsce - wg mnie są tam najładniejsze plaże nad Bałtykiem,
Ps jadąc w jedną i drugą stronę natrafiłewm na korki i sporo trzeba było stać na samym Helu

piekne plaze sa tesh we władysławowie i na dodatek mozna zwiedzic latarnie morską=)
tam zawsze sa korki=)wiem bo jezdze tam co roku od chyba 5 lat=)

Cytat:
2005-07-07 11:35:14, Wolf_Gliwice pisze:
A co do Twojego pobytu...będę we Władysławowie od 31.07 również z rodziną... może bedzie okazja na spotkanie?

bedziemy w tym samym czasie w tym samym miejsciu wiec trzeba sie zdzwonic=)
bede tam od 31.07 do 14.08 =)trzeba to wykorzystac=)

Cytat:
2005-07-07 11:40:03, Wolf_Gliwice pisze:
We Władysławowie mam Panią, co wynajmuje pokój 4 osobowy za niewiarygodnie małe pieniądze...Za dorosłego płacę 16 zł, a za dziecko 10! Doba moją rodzinę wynosi całe 52 zł. jest jeden minus...mianowicie do morza jest 3 km, ale za to ceny są mniejsze niż w centrum, mniej ludzi, cisza, spokój.

niewiem ile moich starzy placa (bo to jest załatwiane przez komaplnie kwk wirek)ale mam do moza moze niecała 1 minuteale zato centrum miasta chyba

Cytat:
2005-07-07 13:59:48, Wolf_Gliwice pisze:
To d..pa zbita! Jak Ty będziesz wracał, to ja będę mył samochód na wyjazd. Życzę słońca, humoru, pięknych miejsc i niezapomnianych wrażeń!

nietylko tyja bede ramki i naklejke klubowa przyklejaca do zyczen teshs ie dołanczam bo kazdy widzi jaka ta pogoda jest do bani

Cytat:
W przyszłą sobotę tj 16.07 wybieram się na tydzień nad morze w okolice Karwii. Chciałbym abyście mi doradzili, jak najlepiej tam dojechać

Nie wiem w jakich godzinach będziesz jechał do Trójmiasta,ale musisz mieć na uwadze wzmożony ruch na półwysep, a w weekend to już szczególnie-to prawie jak Zakopianka "na Małysza"
Więc moja rada-z obwodnicy zjeżdzasz w Gdańsku Osowej(następny zjazd z obwodnicy za Selgrosem) i stamtąd kierujesz się na Wejherowo, no a dalej to już Karwia-no może tak łatwo nie będzie bo tam też spory ruch,ale na pewno korki mniejsze.
Droga z Osowej do Wejherowa jest remontowana na odcinku Koleczkowo-Bieszkowice ,ale generalnie nie ma problemu z płynnym przejazdem,choć na razie droga dziurawa ; uwaga na rowerzystówi pomykających nad pobliskie jeziora bo droga jest wąska i mocno "pokręcona".Dodatkowo przebudowa wylotówki z Wejherowa,ale nie powinno byc problemu. Takie rozwiązanie jest korzystniejsze bo zjeżdzasz z obwodnicy przed jej końcem (a tam często powstaje korek) i omijasz wszystkie światła na trasie Gdynia Chylonia-Reda. W sezonie letnim ,w weekend korek czasami zaczyna się tuż za Gdynią i ciągnie się do Redy (teraz to tym bardziej prawdopodobne że trwają prace na ul. Hutniczej na skraju Gdyni i Rumi.
Przeanalizuj trasą na mapie, gdybyś miał jakieś wątpliwości pytaj. Z siódemki kieruj się na Pruszcz (w Cedrach Wielkich-przejazd przez dużą stacje Lotosu) lub przed Przejazdowem trzeba odbić w lewo.

O wyrzutni V1 nie słyszałem, a trochę się historią regionu interesuję.Tutaj więc nie pomogę.
Koniecznie podjedź do Łeby.

[ wiadomość edytowana przez: marcin2 dnia 2005-07-07 20:48:35 ]

Ja sie wybieram na początku sierpnia do Kołobrzegu
Cena 455 zł za tydzien z pełnym wyżywionkiem.
A do morza jakies 20-30m

[ wiadomość edytowana przez: maltoron dnia 2005-07-07 16:48:49 ]

mam praktycznie taka samą droge zeby znalesc sie na plazy:]mam nadzieje ze wtym roku morze bedzie cieplejsze niz w tamtym roku

Cytat:
2005-07-07 09:23:18, draco_pl pisze:
W przyszłą sobotę tj 16.07 wybieram się na tydzień nad morze w okolice Karwii. Chciałbym abyście mi doradzili, jak najlepiej tam dojechać i co można ciekawego obejrzeć w okolicy. Wybieram się z rodzinka, więc mile widziane sugestje z miejscami gdzie będziemy mogli się wybrac razem w ciągu tych kilku dni. Jadę nie tylko po to by się smażyć na plaży, ale także aby coś obejrzeć. W planach mam Hel, Rozewie, Trójmaisto. Podobno gdzieś w okolicach jest też wyrzutnia rakiet V-1 z czasów II Wojny Światowej. Z chęcią też spotkam się z Klubowiczami z okolic, można by na przykład gdzieś podjechać razem w ciekawe miejsce i połączyć przyjemność spotkania ze zwiedzaniem.

Karwieńskie Błota są super! Przynajmniej jak dla mnie - cisza, spokój, plaża o rzut beretem i sąsiedztwo Parku Krajobrazowego.
Ja byłem w samej Karwii w czerwcu, ale codziennie spacerowałem sobie właśnie do Karwieńskich Błot.
Mój sposób na dojazd - siódemką nie dojeżdżać do Gdańska, tylko odbić na Pruszcz Gdański. Potem obwodnicą do Redy i tam nie główną na Wejherowo, tylko w prawo na Puck i Władysławowo.
W miejscowości Celbowo w lewo (będzie zjazd) i jeszcze w Sulicicach trzeba uważać na skręt w prawo (będzie drogowskaz na Karwię).
Prościej jest prosto przez Puck do Władka i potem w lewo, ale trasa z Władka do Karwii prawie na całej długości jest brukowana, więc kiepsko się jedzie.
Powodzenia!
P.

Na pólwyspie helskim polecam zwiedzić Linię Hitrlera i umocnienia baterii Laskowskiego!!!! Piękne widoki!!!!!

Hmm... Jacek... 4 dni... No to w niedzielę się spotkamy

Będę sam, bez Kobity.

Więc potrzodzimy

Ps.

Z nią jeszcze mocniej kręcę bekę

Bylismy w zeszlym roku w Karwii... Zeby dostac pokoj chodzilismy 2h jezeli nie dluzej - tlumy niesamowite . Uliczki w wiekszosci bez nawierzchni, wiec wszedzie kurz i pyl. Plaza spoko, ale woda zimna - podczas gdy w Karwii woda miala temperature 9*C na Helu miala temp. 19*C
Ogolnie poza swietna pizzeria "Zlota rybka" i bardzo smacznymi kebabami wrazenia nasze nie sa jakies specjalne

Cytat:
2005-07-07 23:39:40, QLogic pisze:
Bylismy w zeszlym roku w Karwii... Zeby dostac pokoj chodzilismy 2h jezeli nie dluzej - tlumy niesamowite . Uliczki w wiekszosci bez nawierzchni, wiec wszedzie kurz i pyl. Plaza spoko, ale woda zimna - podczas gdy w Karwii woda miala temperature 9*C na Helu miala temp. 19*C Ogolnie poza swietna pizzeria "Zlota rybka" i bardzo smacznymi kebabami wrazenia nasze nie sa jakies specjalne

Zależy kto czego oczekuje....
Ja byłem w czerwcu, tłumów zero, woda jak na czerwiec chyba w miarę (można było sie przekąpać). Nie rozumiem z tymi uliczkami? W sumie Karwia, to nie wielkie miasto i ciężko oczekiwać, żeby wszędzie można było dojść chodnikiem. Jakiegoś strasznego "zakurzenia" (oprócz mojej głowy, z której czasem się kurzyło ), nie zaobserwowałem.
Jedzonko smaczne w "Morskim Oku" - domowe obiadki od 12 do 18. Oprócz tego kilka smażalni, pijalni, etc.
Wrażeń dużo tam nie ma, ale jak wspomniałem - dla mnie super miejsce, szczególnie przed sezonem.
Jak ktoś jest bardziej rozrywkowy, to polecam Jastrzebią, Władka, Juraty, Jastarnie i temu podobne.
Pozdr. P.