MotoNews.pl

Ustawianie komputera LandiRenzo LCSA/1

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam.
- co spowoduje ustawienie opcji : Opcja "ekonomicznej jazdy" - HIstereza dla biegu jałowego = x gdzie x defaultowo jest 0,14 ???

- czy u kogoś dało jakiś efekt (prócz wizualnych na komputerze) włączenie opcji "Przyspieszanie" POzycja attuatora dla przyspieszenia = x (default 100), Wartość TPS dla "Przyspieszania" = x (default 2,
Ja w jeździe nie czuje różnicy.

- Opcja "Stala pozycja wyjsciowa attuatora" Wartosc dla "Stala pozycja wyjsciowa attuatora" = x (defaut 100)
czy to jest pozycja attuatora w momencie przelaczenia na gaz z benzyny ?? czy jak ??

No i jakie powinno byc opoznienie odczytu sondy po przejsciu na gaz ?? (default 5)

Jesli ktos sie na tym zna - to prosze o porady ...

bobi

Witam.
Zgłoś się do Autogazserwis Andrzeja Rzepki w Mikołowie

myslisz, ze mi tam ktos poopowiada co i jak nalezy ustawiac ??
raczej zaproponuja, zeby przyjechac i wyregulowac u nich ... - a mnie nie o to chodzi ...
mialem nadzieje, ze na tym forum ktos ma jakies pojecie o rzeczach o ktorych pisalem wczesniej ...

moze jednak ?? - prosze o pomoc i wyjasnienie tematu

pozdrawiam
bobi

Ad.1 Nie wiem
Ad2. Tak, nie ma lekkiego przydławienia w chwili gwałtownego wciśnięcia pedału gazu, ale dużo zależy od ustawienia progu TPS, oraz ustawienia pozycji attuatora. Najlepiej pojeździć z laptopem i zobaczyć jak reaguje attuator i TPS, a w efekcie samochód.
Ad3. Ten parametr ma prawdopodobnie dwa znaczenia, po pierwsze rzeczywiście ustala na stałym poziomie pozycję attuatora przy przejściu na LPG, po drugie wyłącza tzw. autoadaptację kompa LPG do warunków jazdy. Co np. w kompie Lovato pracuje tragicznie. Ustawienie attuatora na stałą wyjściową i ustalenie zakresu jego pracy załatwia problem.
Ad4. Też się nad tym zastanawiałem i myślę, że opóźnienie odczytu sondy to prawdopodobnie czas jaki musi upłynąć od przełączenia na LPG dla oczyszczenia sondy ze spalin benzyny.