Pilne i wazne dot. 1.8 TD !!!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po odpaleniu, kiedy jeszcze jest zimny strasznie nierowno pracuje. Wrecz ma chec zgasnac. Jak dodaje gazu jest ok i tak w kolko, az sie nagrzeje. Co to qrde moze byc????? Help!!!!!!
Rocznik 98, 1.8 TD, niecale 80 tys. przebiegu. Do tej pory nie bylo takiego problemu.

[ wiadomość edytowana przez: El_Muerte dnia 2005-11-15 20:48:28 ]

Korektor wyprzedzenia wtrysku zimnego silnika. Jest na pompie wtryskowej, a sterowany przez komp no i oczywiście wszystko co jest w obwodzie czuli złączki, przekaźnik, kable, czujnik temp.

O blagaammmm!!! Jaki koszt i co trzeba zrobic??

A ja bardziej bym sie skupił na wtryskach..
Napisałeś ze jak sie nagrzeje to jest ok... powiedz tylko po jakim czasie?
Mam te same objawy tyle ze w Citroenie przy przebiegu 420tyś gdzie wtryski są jeszcze oryginalne. Po odpaleniu strasznie szarpie ale wystarczy ze go przetrzymam około 1 nim na wyższych obrotach i wszystko wraca do normy

Jak sie nagrzeje do normalnej temperatury. Nie wiem, 10-15 minut. Niepokoi mnie to bardzo, bo czasami tez jak jest nagrzany potrafi na swiatlach zaszarpac.

Hmm..
1.kiedy wymieniałeś filtry??
2. czasami dodanie jakiegos dodatku do paliwa pomaga

Ktore filtry? Ze 2 miesiace temu go kupilem. Wymienilem tylko olej wraz z filtrem i nic poza tym.

ja mam podobnie w 1.8d przy przebiegu 262tyś na oryginalnych wtryskach. Filtry wszystkie mam nowe, olej tez obroty na zimnym ok 90-950 na cieplym ok 1000 czasami mi zgasnie ale jak odpale dodam na chwile gazu to jest juz wszystko ok

Cytat:
2005-11-15 21:14:14, El_Muerte pisze:
Ktore filtry? Ze 2 miesiace temu go kupilem. Wymienilem tylko olej wraz z filtrem i nic poza tym.

Miałem na mysli filtr powietrza i paliwa

Ja mam dopiero 80 tys. przebiegu (niecale i udokumentowane).

Cytat:
2005-11-15 21:15:20, ToFastMKIV pisze:
ja mam podobnie w 1.8d przy przebiegu 262tyś na oryginalnych wtryskach. Filtry wszystkie mam nowe, olej tez obroty na zimnym ok 90-950 na cieplym ok 1000 czasami mi zgasnie ale jak odpale dodam na chwile gazu to jest juz wszystko ok

To tu tylko nowe wtryski ci pomogą

Ale czemu na zimnym jest zle, a na cieplym dobrze? Nie jarze tego. Do tej pory mialem same benzyniaki i sie nie znam

Cytat:
2005-11-15 21:21:46, El_Muerte pisze:
Ale czemu na zimnym jest zle, a na cieplym dobrze?

Bo Diesle tam maja i juz...
Zresztą powiedz sam ..jak mozna zdiagnozować coś czgo sie nie widzi i słyszy??Jedynie co to pozostają domysły.
A teraz tak powaznie..
w pierwszej kolejności
podjedz do jakiegoś zakladu gdzie wykrecą wtryski i sprawdzą je na maszynie. Wystarczy ze raz nalejesz jakieś ferelne paliwo a jakis paproch podejdzie pod wtrysk i juz są problemy z odpalaniem.
I jeszcze jedno..80tyś to juz pora na wymiane filtra paliwa

Dzieki za porade. Podjade na wymiane filtra-moze to pomoze. Oby!!!

a moze ulad paliwowy zapowietrzony?? sprawdz

Pamietaj jeszcze o wtryskach.. koszt sprawdzenia to ok 50zeta
Pozdrawiam

mi tez trzepie całym silnikiem ale tylko po całonocnym postoju(pod chmurką) tuż po odpaleniu, ale jak dodam gazu tak do 1500obr na chwilke juz wszystkop wporządeczku i maszyna idzie pięknie. ale am pompe do ustawienia tak mi powiedział "spec" koszt okolo 300 plnów.no i mysle ze to zrobie jeszcze przed tymi duzymi mrozami

Rostek, dokladnie mam takie objawy jak opisales.

Cytat:
2005-11-15 21:05:42, Irekcity pisze:
Napisałeś ze jak sie nagrzeje to jest ok... powiedz tylko po jakim czasie?

Cytat:
2005-11-15 21:07:49, El_Muerte pisze:
Jak sie nagrzeje do normalnej temperatury. Nie wiem, 10-15 minut. .

Cytat:
2005-11-15 21:56:51, rostek pisze:
mi tez trzepie całym silnikiem ale tylko po całonocnym postoju(pod chmurką) tuż po odpaleniu, ale jak dodam gazu tak do 1500obr na chwilke juz wszystkop wporządeczku i maszyna idzie pięknie.

Cytat:
2005-11-15 22:09:58, El_Muerte pisze:
Rostek, dokladnie mam takie objawy jak opisales.

Przeczytaj to wszystko dokladnie a potem jeszcze raz napisz co i jak bo jak dla mnie chwilka to chwilka a nie 10-15 minut

[ wiadomość edytowana przez: Irekcity dnia 2005-11-15 22:19:07 ]

No to powtarzam: jak jest zimny to szarpie niemilosiernie. Gdy sie nagrzeje (10-15 minut) wszystko wrca do normy. Nie mam pojecia co to moze byc. Na chlopski rozum to filtr paliwa, ale to tylko moje domysly.