Pomocy łożysko???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
panowei jade sobie i tak jagby czuje na tylnim kole prawym tak jagby byla felka jajo
stanąlem i ruszam kółeczkiem i co luz gora dół i na boki kolo dokrecone co to jest łożysko ??
sciaglem koło i całt beben ze srubami lata
po drugie jak sciagnac beben nie chce zleśc
czy czeba ta kape scignac srebna po srodku
oraz czy dam rade sam wymienic lozysko i jakie skfa zakladac

Powiem tak napewno jest to luz na lozysku, beben zdejmujesz bez zdejmowania tego kapselka, lozysko odkrecasz po zdjeciu kapselka, a co do wymiany ja bym pojechal z tym do speca niech na prasie to zalozy, wymienialem kilka razy sam i kilka razy mi nie wyszlo

jak go zdjac sruby jagby przyspawana do niego tak trzyma a widac ewidentnie ze jest osobno

Rozumiem ze chodzi ci o beben ? No to panie drogi bebny trzymaja szczeki i musisz np. srubokretem odginac beben i naparzac mlotkiem co by dostal wibracji

Bęben schodzi razem z piastą, trzeba "wydłubać" zasobnik smaru czyli ten kapselek , następnie bierzesz nasadkę 30 plus bardzo dobry klucz do niej i odkręcasz lewe koło w prawą stronę a prawe w lewą

czy bawic sie z tym sam czy do mechaniora ile u was za takie cus biora i co tylko skf czy inne jaki smar

Robiłem tydzień temu. pierwsza próba w życiu no i pierwsza udana
Czas oparacji 3h (jak na pierwszy raz).

Bęben mozna zdjęć cały odkręcając 4 śróby z tyłu bębna.
oczywiści eżeby zdjąć musi być zwolniony ręczny.
potem w imadełko zakręcamy zdejmujemy dekiel odkręcamy nakrętkę 30 (u mnie ledwo dałem rade ruszyć, aż z imadła wyrywałem bęben) i potem wujmujemy simerink i łożyska, następnie wybijamy bierznie łożysk, wbijamy nowe (jeśli nie ma pracy to przydało by się znaleźć rurkę odpowiedniej średnicy i powolutku równo wbijać). MOżna użyć tę zrtarej bueżni, ale moze odna się wbić razem z nową. ładujemy na łożyska kupe smaru, i wkładamy jnajpierw wewnętrzne, następnie simering. poten zwenętrzne, zakładamy to za oczyszczoną oś, przykęcany nakrętką. Pod dekielek wsadzamy 1/3 obiętości smaru i zakładamy bęben...

ja oba łożyska wymieniałem w zeszłym roku. pierwsze opitmal wytrzymało rok. drugie skf smiga nadal bez najmniejszego problemu. jako że optimal sie raczej szybko skonczyl w tym roku kupilem juz skfa. wymiana zajela mi ok. 1h. bez problemu poradziłem sobie sam (jednak przydało się doświadczenie zebrane przy poprzedniej wymianie). nie odkrecalem calej piasty tylko sam beben. generalnie wystarczy wszystko robic powoli, dokladnie i raczej delikatnie i takie łożysko powinno długo wytrzymać. co do smaru to na pewno nie dawaj zwykłego. wydaje mi sie ze jest za rzadki. skombinuj sobie troche smaru do łożysk.

I fest dokrecic !

Cytat:
2005-11-15 20:11:28, tobitobi pisze:
I fest dokrecic !

Z siłą od 250 do 270 N-m.

Starą bieżnię wystarczy trochę zeszlifować po obwodzie i nie będzie obawy że ja wbijemy.
Ja łożysko wymieniałem na parkingu pod blokiem, 2 godzinki bez pośpiechu. A zdejmowałem sam beben, czasem jest trochę zabawy jak na bębnie jest rant i niechce zejś ze szczęk.
DO odkrecenia nakrętki potrzebny jest porządnya głeboka nasadka i porządne pokretło.
Ja kupiłem zestaw supermarkecie i okazało sie ze nasadka jest za płytka i nie cała wchoodz na nakretkę, a pokretło gnie się i nie dałem rady. Dopiero jak znajomy użyczył porządnego zestawu to poszło bez problemu. Nakretke mozna spróbować poluzować jak mamy jeszcze założone koło, wtedy autko jest stabilniejsze i nie spadnie nam z podnosnika.
W czasie dokrecania ważne jest coby obracać kołem w strone przeciwną do kierunku dokrecania. Dokrecajac w ten sposób nie ma obawy ze rolki odcisną się na bieznach.
Smar dajemy do łożysk np. ŁT43, a nakrętkę dokrecamy ile sie da do oporu.
Mechaniory w okolicach Wawki biorą za to od 50 do 100 zł.
pozdro

[ wiadomość edytowana przez: panbert1 dnia 2005-11-16 10:37:58 ]

Ile kosztuje caly komplet? To znaczy lozysko wewnetrzne, zewnetrze i zimering.

60zł w sklepie a 50zł na allegro

panowie sciagniete wsio i okazalo sie chwycilo lozysko i bierznia obracala sie w bebnie i wytarla troszku musialem nowy beben kupic z absem koszt 100 zeta nowy i lozyska 50 dych
strasznie sie to grzeje moze tak byc na poczatku moze ze nowy beben trze tez o okladziny ?????/

jak to moglo sie stac ze tak zlapalo lozysko autko ciagle w ruchu