MotoNews.pl

Komputer....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Auto z 95' 2,5tds
PROBLEM Z KOMPUTEREM POKLADOWYM.PO ZANIKU ZASILANIA - USZKODZONA BATERIA, PO PODANIU ZAILANIA WYSWIETLACZ KOMPUTERA WSKAZUJE 'F' W MIEJSCU GDZIE STANDARDOWO UKAZUJA SIE DANE ZMIENNE TAKIE JAK ZUZYCIE PALIWA, PRZEBIEG CZY TEMPERATURA.
AUTO PALI BEZ PROBLEMU - JAK I INNE WSKAZANIA NA DESCE - SA O.K..
TAKZE RADIO PO WPROWADZENIU KODU DZIALA PRAWIDLOWO.
POTRZEBNA POMOC JAK UPORAC SIE Z TYM 'F'.

Bardzo prosze o sugestie, moze jakis reset..? ale jak?

Czytalem wiekszosc postow o komputerez ale nigdzie nie poruszono takiego problemu...
pozdr

[ wiadomość edytowana przez: kufcio dnia 2005-11-22 23:47:02 ]

Obawiam sie że komp stracił dane z EEPROMA, (miałem taki kwas w video). Pozostaje zmiana eeproma i wizyta w ASO coby wpisali nowe dane TECHem

a może byś tak zobaczył czy ci się nei wyczepiła wtyczka od czujnika temp. w zderzaku albo padł czujnik

Powitanko for All!
Dzieki koledze "kufcio" za umieszczenie tego tematu !!!
------------------------------------------------------------------------------
Komp pokladowy to nie do konca to samo co eprom w 'video'. Wydawaloby sie ze ponowne podanie zasilania winno wzbudzic komputer z ustawieniami "fabrycznymi". Gdyby chodzilo tylko o wskazanie temperatury - to faktycznie nalezaloby szukac przy czujniku. W tym przypadku najblizsza jest opcja utraty danych podstawowych. Wyglada na to, ze bez wizyty w ASO sie nie obedzie - chyba, ze ktorys z klubowych kolegow dysponuje wiedza i oprogramowaniem do diagnostyki/service do diselka Omegi B. Polecam sie uwadze wszytkich ktorzy byliby w stanie wesprzec mnie w tej sprawie.
pozdrowionka - jacek bajj

chciałem tylko zauważyć że eepromy sa w wielu urządzeniach, w kompie pokładowym tyź drogi kolego.
Analogia do video była taka że puki było zasilanie to wszystkie opcje serwisowe w video też były, a znikały po 10 min od wyłączenia z kontaktu.
Elektroniką profesionalnie zajmuję się od 25lat a to był jedyny taki przypadek przez tyle lat. EEprom potrafił gubić nagminnie całe bajty jak jest trafiony nawet z mając zasilanie, ale żeby od razu całość?
Wymiana na nowy i tyle + wizyta w asom, no ewentualnie można samemu zapisać dane i identycznego pojazdu ale trzeba rozebrać dwa