Problem z kolami... obcieraja :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
panowie mam taki problem otoz moje kola letnie w poldku to 175/70 na feldze standard od poldka czyli 5 calowe... natomiast zimowki mam 185/70 ale na fedze 6 calowej od fiata brava.. dzis je zakladalem i okazalo sie ze otwor centrujacy na feldze jest troche za maly... wiec go rozpilowalem delikatnie.. teraz pasuja jak ulal ale felga obciera mi o wezyk hamulcowy ktory idzie przez oczko na resoze i do zacisku.. i teraz pytanie co z tym zrobic? jak to zrobic zeby bylo dobrze?? myslalem zeby podlozyc podkladki (w miejsce gdzie przychodza sruby) miedzy felga a piasta (tak to sie chyba nazywa)... albo zeby ten wezyk drutem podwiazac do resora tak zeby nie tarl... ale to chyba zle rozwiazanie ....

Od biedy możesz założyć podkładkę, ale centrowanie na samych śrubach nie jest tak dokłądne jak na otworze centralnym. Jeśli jakos możesz przesunać/podwiązać przewód hamulcowy to śmiało.
Warto wcześniej sprawdzić/dowiedzieć sie czy dana felga pasuje do samochodu. BTW jaki masz ET?

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Cytat:
2005-11-18 23:01:35, OLO pisze:
Od biedy możesz założyć podkładkę, ale centrowanie na samych śrubach nie jest tak dokłądne jak na otworze centralnym. Jeśli jakos możesz przesunać/podwiązać przewód hamulcowy to śmiało. Warto wcześniej sprawdzić/dowiedzieć sie czy dana felga pasuje do samochodu. BTW jaki masz ET?

tzn czy pasuje to nie wiem.. poprostu na fele ojciec zalozyl opony i wyważył tak wiec chce juz je zalozyc bo nie mam kasy zeby np te opony przezucic na seryjne felgi.. a co do przywiazania przewodu.. sam nie wiem.. to pewnie i tak bedzie kicha... ktos mi podpowiedzial zeby zalozyc dystanse.. chcialbym je sam wykonac ale za bardzo nie mam pomyslu jak ...a wracajac do felg.. to otwor centrujacy bym zamaly o ok 0,5 mn .. wypilowalem lekko pilnikiem i ladnie pasuje, otwory na sruby tez te same.. i nigdzie indziej nie obciera tylko ten przewod

[ wiadomość edytowana przez: OLO dnia 2005-11-18 23:20:25 ]
[ powód edycji: ORTO - wywaŻył - przez Ż - wymienia się na waga ]

jeśli dokładnie wypiłowałeś otwór to mozę być. Warto przypasowywać taką felgę do brudnej piasty w celu sprawdzenai równomiernosci wypiłowania. dystanse - mozęsz założyc najprostsze od 125p czy starszego poldka - 5mm grubosci, na szrotach na kilorgamy lub na allegro po 10/szt

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

1. w bravach były 14"
2. a powyższe 14" miały 5,5 (ET 37) bądź 6 cali (ET 43) szerokości
3. chyba masz felgi od czegoś innego
4. tak jak piszecie - pomogą dystanse, zastosowanie samej podkładki uniemożliwi centrowanie ... pozostawałoby dokładne , równe dociągnięcie śrub, nio ale to już jest półśrodek ...

Tobie obciera o koło pancerz linki ręcznego. Inaczej ułozyć linkę(inaczej mocując) i po sprawie...
Pamietaj przy wiązaniu, że to wszystko troszke "pracuje".

dwa pytania... na zlomie nie znajde bo nie ma takich pojazdow.. jak moge zrobic je samemu? i czy jak dam np podkladki lub te dystanse to sruby beda pasowaly? czy beda za krutkie?