Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() facet_ Omega B MV6 automat Katowice | 2007-02-09 23:48:14 witam , mialem identyczny objaw, palila bez problemu , przyjechalem pod bankomat , minelo 5 minut probuje palic jeszcze raz i zima totalna, nawet nie przekrecil , dodam ze bylo lato, wymienilem aku i smiga juz prawie rok, choc ladowanie okazalo sie ze nie mam najlepsze.... pozdrawiam |
omegolotC30NE Czerwin | 2007-02-10 09:47:24 Zmierz jeszcze upływ prądu na masę. Do 5 mA jeszcze można przeżyć. Powyżej już lipka. Masz komp gazowy? Pobiera prąd w stanie spoczynku i jest to normalne. |
krisker Warszawa | 2007-02-10 11:07:41 Niedawno sam miałem podobne problemy. Musiałem wymienić aku, bo stary dokonał żywota. Po wymianie i pomiarach wyszło, że na wolnych obrotach przy dużym obciążeniu mam za niskie napięcie (poniżej 12.4V). Niestety miałem tragiczny alternator Delco-Remy, do którego sam regulator był droższy niż cały używany altek boscha. Poza tym podczas dokręcania przewodu od aku pękł mostek diodowy i nie było już sensu reanimować szrota. Kupiłem więc używkę boscha, ale od 2.0. Ma on o 5A mniejszy prąd maksymalny, ale dużo lepszą sprawność przy niskich obrotach. Od razu wymieniłem regulator ze szczotkami (32zł) i teraz śmiga OK. Niestety do wymiany będzie jeszcze łożysko. No i drugie niestety - altek od 2.0 ma bardziej wysunięte koło pasowe, przez co pasek pracuje pod lekkim kątem. Na pewno zmniejszy to jego trwałość, ale o ile - zobaczymy w praktyce. |
![]() Behi DEADSOUL Ogień z d... Poznan | 2007-02-11 15:30:09 Chyba nie zostaje mi nic innego jak wybrać się do elektryka, co by sprawdził alternator i regulator napięcia, bo garażu nie mam, a w tych warunkach cokolwiek pod chmurką robić to porażka.. ![]() |