Poprawki lakiernicze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

niedawno miałem niewielka stluczke. Chcąc ograniczyc wydatki zleciłem naprawe znajomemu i tu zaczęły sie problemy. Chodzi mianowicie o lakier. Malujac uszkodzone elementy po prostu dobral za ciemny odcien i wyszła "kicha". róznica nie jest wielka aczkolwiek widoczna. Prosiłybym o pomoc czy cos mozna zrobić nie lakierujac ponownie, żęby w miarę to wyglądało

pozdrawiam

Na 99% bez malowania to się nie da nic zrobić.

a jaki to lakier? akryl czy metalik, może renowacja?

Cytat:
2005-11-16 17:02:28, typ2002 pisze:
Prosiłybym o pomoc czy cos mozna zrobić nie lakierujac ponownie, żęby w miarę to wyglądało pozdrawiam

Obawiam się że na to nie ma patentu u mnie mam to samo, ale jestem za to mądrzejszy teraz - jeżeli chodzi o lakier metalic to ciemne kolory jaśnieją po położeniu bezbarwnego, a jasne kolory ciemnieją

Bez malowania nie rozjaśnisz lakieru.

@MichalSW - a przyciemnić da radę ?

DObry temat!! Poprawki to moja zmora co roku musze robic pędzelkiem kropeczki....ZA 10 lat auto będzie jak trędowaty....

czyli co moge zaryzykowac położęnie bezbarwnego lakieru

Nie - ja pisalem o lakierze bezbarwnym w kontekście kładzenia lakieru "metalic" czyli baza+bezbarwny

Cytat:
2005-11-16 17:02:28, typ2002 pisze:
witam niedawno miałem niewielka stluczke. Chcąc ograniczyc wydatki zleciłem naprawe znajomemu i tu zaczęły sie problemy. Chodzi mianowicie o lakier. Malujac uszkodzone elementy po prostu dobral za ciemny odcien i wyszła "kicha". róznica nie jest wielka aczkolwiek widoczna. Prosiłybym o pomoc czy cos mozna zrobić nie lakierujac ponownie, żęby w miarę to wyglądało pozdrawiam

No i teraz wiesz co zaoszczedziłeś . Ponowne malowanie,koszty itp. Nauczka skutkuje na przyszłośc, co tanie to drogie

zależy co malowałeś, zawsze powinno się cieniować metalic lub perłę, dlatego pytam co to za lakier, najtaniej będzie np.jeśli był malowany przod auta ( maska, błotnik, przednie drzwi) to najtaniej tym samym lakierem zrobić cieniowanie tylnich drzwi, lub innego elementu, który styka się na ostro z pomalowanym. Powiedz co malowałeś konkretnie. Bo z twojego opisu nic się nie dowiedzialem.
PS. mam doświadczenie w tym, byłem kolorystą samochodowym, dobierałem kolor do auta i mieszałem farby, więc moge ci coś podpowiedzieć, tylko prosze o więcej info.

malowałem metalikiem maske przednią i oba błotniki

no to ja bym ci radzil wycieniowac drzwi przednie po obu stronach (niestety koszt) polerowanie nic tu nie da, ewentualnie poczekać, pojeżdzić trochę, czasami bywa tak, ze lakier moze trochę się zmienic. Czasami niektore pigmenty wychodza po jakimś czasie.