| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-11-24 12:48:04 Czy moze mi ktos wytlumaczyc jak to jest z tymi naszymi normami?
Bardzo czesto przepisy prawne odwoluja sie do konkretnych norm. Wiec skoro mamy prawo do informacji - to dlaczego za kazda norme trzeba placic? Jak to z tym jest? |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2005-11-24 13:54:27 Nie wydaje mi się, żeby przepis powoływał się na jakąś normę bez jej przytoczenia, opisu.
Podaj mi jakiś przykład, to prześledzę sytuację. Oczywiście nie może być tak, żeby jakiś element prawa był niedostępny dla obywatela, bo wtedy należałoby przyjąć że jako nieogłoszony nie obowiązuje |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-11-24 14:56:45 Nie potrafie podac teraz konkretnego przykladu, ale nawet w Wikipedii jest takie cos:
Wiec chyba nie wszystko jest OK. |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2005-11-24 20:18:09 Niestety PKN życzy sobie ładne (wg mnie) pieniążki za normy. A najlepsze że normy najczęściej są żywcem tłumaczone z języka angielskiego (niektóre mikrobiologiczne np. przeze mnie ) a następnie "dostosowywane" do naszych warunków. Polega to na tym, że zanim pojawi się oficjalna wersja normy to już jest ona i tak znana i czasami wręcz stosowana. W ogóle to jest lepszy numer z tymi normami, ale to już inna historia. Nawet oznaczenie norm jest już długo stosowane "unijno-europejskie" PN-EN. Z czasu zajmuję się również przygotowywaniem deklaracji zgodności więc wiem jaki jest w tym wszystkim buuuu... bałagan. Może coś komuś pomogą te linki:
Polskie normy - wyszukiwarka Europejskie normy - wyszukiwarka - z datą końca obowiązywania - bardzo przydatna rzecz Możliwe że niektóre normy mógłbym zorganizować - zwłaszcza z zakresu mikrobiologii, bezpieczeństwa wyrobów AGD RTV oraz EMC. pzdr, slayter |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-11-25 06:42:25 To na kaze, albo innego emula nikt jeszcze tego nie wrzucił? ![]() |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-11-25 08:02:04 Ja poszukuje norm z zakresu obwodow drukowanych i montazu powierzchniowego. Moze ktos ma. |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2005-11-25 09:41:55
No więc racja - jeśli nie masz do tego dostępu, to nikt nie może Cię ukarać za to że się do normy nie stosujesz. Ewentualnie, możesz powołując się na przepis, który wprowadza Ci obowiązek zastosowania konkretnej normy domagać się do niej dostępu. Odmowę skarżysz do sądu administracyjnego. Ktoś tą sprawę pownien pociągnąć.
Akt nieogłoszony NIE OBOWIĄZUJE. |