MotoNews.pl

40 letni samochód - czasowe OC np. 1 miesiąc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Gdzieś to bylo, ale ni cholera nigdzie nie moge znaleźć.
Chyba było w jakimś wątku "auto na częsci" ale nie pamietam.
Mam pytanko: gdzie (w jakiej ustawie) moge znaleźć informacje ze gdy auto ma ponad 40 lat to OC moge sobie wykupić np. na 1 miesiąc?
Z góry dziekuje i pozdrawiam!

ps. jak by był już taki wątek, to prosze moderatora o zamknięcie.
Pozdro!

[ wiadomość edytowana przez: lukaszc dnia 2005-11-17 10:07:07 ]

ustawa o ubezpieczeniach obowiazkowych:

Art. 27. 1. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych na czas krótszy niż 12 miesięcy, zwaną dalej „umową ubezpieczenia krótkoterminowego”, można zawrzeć, jeżeli pojazd mechaniczny jest:
1) zarejestrowany na stałe, w przypadkach określonych w ust. 2;
2) zarejestrowany czasowo;
3) zarejestrowany za granicą;
4) pojazdem wolnobieżnym określonym w art. 2 pkt 10 lit. b;
5) pojazdem historycznym

Art. 2. 1. Określenia użyte w ustawie oznaczają:
.....................
11) pojazd historyczny:
a) pojazd zabytkowy w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo o ruchu drogowym,
b) pojazd wpisany do księgi inwentarza muzealiów zgodnie z przepisami dotyczącymi ewidencjonowania dóbr kultury w muzeach,
c) pojazd mający co najmniej 40 lat,
d) pojazd mający co najmniej 25 lat i uznany przez uprawnionego rzeczoznawcę samochodowego za pojazd unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji

Wielkie dzięki Cytryn!
Pozdro!

A ja tak powiem jeszcze od siebie ze mój DF z 1980r po napisaniu podania do PZU dostał 50% znizki z tytułu weterana szos" bez zadnych zbednych formalności

@Pemek - to akurat nic dziwnego.

jacek ja tak tylko profilaktycznie napisałem hehe

Tylko nie wiem, po co pismo do nich pisaleś, u mnie info o zniżce przyszło samo...

ja zalatwilem sobie opinie rzeczoznawcy potwierdzajaca wartosc historyczna mojego pojazdu. fajna sprawa taka opinia

Kosa ile taka opinia koszci i gdzie ja mozna uzyskac - od kazdego, czy od tych co zolte blachy robia? (w sensie ych z listy PZMot)

Od każdego rzecoznawcy motoryzacyjnego, z tego co pamiętam to mój kolega z Warszawy Mateusz bierze za to chyba 200pln (za taką opinię).

ja zaplacilem 100.

Kosa wartość historyczna to jedno a wartość w $$$ to drugie. Wycenili Ci go? Jest to ważne bo np. przy stłuczce kiedy tracisz drzwi których nie kupisz PZU wypłaca Ci stosowne pieniądze a nie 50 PLN bo samochód jest stary a oni go nie mają w tabelach. Dowiadywałem się trochę o to i agent PZU mi powiedział, że gdyby ktoś mi rozwalił furę a ja nie miałbym wyceny, to dostałbym jak za starego dużego fiata. Gdy pojawi się wycena płacą za każdy element używając jakiś tam swoich wskaźników i wtedy okazuje się, że za przednią szybę dostaniesz 30 tyś pln-przytoczony przez agenta przykład Corvette z bodaj 72 roku Gdyby ta corvetta nie miała wyceny koleś dostałby za szybę pewnie ze 100 PLN-ów.

Za 30 tyś. to mu nową szybe na zamówienie zrobią i jeszcze w rączke pocałują
Hehe.

Cytat:
2005-11-17 07:46:43, kosa131 pisze:
ja zalatwilem sobie opinie rzeczoznawcy potwierdzajaca wartosc historyczna mojego pojazdu. fajna sprawa taka opinia

Jak wypisuja taka opinie to co konkretnie robi ?? chodzi sprawdza orginalnosc czesci ??czy jak to wyglada ?

rzeczoznawca stwierdza w opini (na podstawie ogledzin pojazdu lub zalaczonych przez zleceniodawce fotografii) czy pojazd ze wzgledu na rok produkcji i zastosowane rozwiaznia yechniczne jest pojazdem historycznym o wartosci kolekcjonerskiej. Zaleze na jakiego rzeczoznawce trafisz, ale chyba nie ma scicle okreslonych wymogow co do orginalnosci auta itd.

A opinia interesowala mnie glownie ze wzgledu na mozliwosc braku ciaglosci oc, co do wartosci pojazdu to bedze sie staral o stosowne opinie jak zacznie to jezdzic