Co oznacza kontrolka obok ABS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Koledzy: co oznacza konktrolka żołta obok ABS, zazwyczaj gaśnie po zapaleniu samochodu. Ale umnie po wstawieniu gazu czasami w czasie jazdy sie zaswieci i samoistnie zgasnie.. ale ostatnio dosc dlugo sie swiecila.. a ja nawet nie wiem co ona oznacza...?
jakies taki dziwny znaczek ktorego nie znam. Co to jest i czemu sie zapala
Zbyszek

Check engine to jest, a ten znaczek to silnik jest.

Cytat:
2005-11-21 11:30:43, LOTOS pisze:
Koledzy: co oznacza konktrolka żołta obok ABS, zazwyczaj gaśnie po zapaleniu samochodu. Ale umnie po wstawieniu gazu czasami w czasie jazdy sie zaswieci i samoistnie zgasnie.. ale ostatnio dosc dlugo sie swiecila.. a ja nawet nie wiem co ona oznacza...? jakies taki dziwny znaczek ktorego nie znam. Co to jest i czemu sie zapala Zbyszek

zapala sie jak komputer wykryje jakis blad..prawdopodobnie u ciebie jest to blad egr..jesli gasnie na benzynie to nie ma sie czym przejmowac

dokladnie tak jak pisze qbaj.
niektórzy twierdzą że da się wyregulować lpg tak żeby nie świeciło, ale mi się nie udało

Cytat:
2005-11-21 12:32:52, czytom pisze:
dokladnie tak jak pisze qbaj. niektórzy twierdzą że da się wyregulować lpg tak żeby nie świeciło, ale mi się nie udało

np ja tak twiedze da sie..dobry gazownik to zrobi..ale wez znajdz dobrego gazownika

fakt czasami gasnie na benzynie.. ale zadko.. a wiec dobrze zauwazylem ze wlasnie instalacja gazowa ma cosik z tym wspolnego..
anyway dzieki b.. zatem jesli mowicie co bym sie nie przejmowal to nie bede.
hm..silniczek.. niby tez tak kombinowalem ze to chyba silnik.. ale oryginalnie ktos go przedstawil... no i jak myslalem ze silnik mi sie zapala to zaraz bedzie po nim...
uff kamien spadł mi z serca.

Moj gazownik z Wolomina tez powiedzial, ze swiecenie check engine jest niegrozne przy lpg gdy po przelaczeniu na benzyne gasnie po chwili.
Ale u mnie nie gaslo tak szybko, myslalem, ze to lambda powoduje, bylem wiec dwa razy na sprawdzeniu i norma spalania byla w porzadku. Ponadto spalanie tez nie wzrasta.
Spalam 11 lpg na 100.