Olej do skrzyni biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Ostatnio oddałem auto do mechanika i w ramach "uprzejmości" przy wymianie przegubu, mechanik uzupełnił mi poziom oleju w skrzyni.
Na moje pytanie, jaki olej wlał, usłyszałem że "normalny, oleje do skrzyni przecież można mieszać"
Problem w tym, że jak wcześniej byłem zachwycony tym jak lekko wchodzą biegi, tak teraz wchodzą ciężej, do tego przy wrzucaniu wydaje mi się jakby oleju w skrzyni było niewiele, jakbym wyczuwał na lewarku ocieranie metalu o metal
Uznałem że może pomoże wymiana oleju.Robię bardzo duzo km autkiem i chciałbym aby skrzynia posłuzyła mi jeszcze jakiś czas.
Jeśli ktoś wymieniał olej w skrzyni biegów albo jesli ktoś się orientuje czym zalać skrzynkę niech da znac.
Przy okazji: ile l oleju wchodzi do skrzyni?
Km na liczniku 187k.

Z góry wielkie dzięki
Pozdrawiam.

Gdzies na forum wyczytalem ze do starlet wchodzi 2.4l.

Poradnik
mysle,ze tu znajdziesz jakis olej wlac, jest to poradnik Castrola.

A jakbys mial jeszcze jakis watpliwosci to mozesz poszukac w tych tematach:
Klik
Klik

Dzięki za info.Widziałem chyba juz te posty.
Nie ma niestety informacji konkretnie pod Starletkę lub Corollę z takim samym silnikiem.
Pytanie kolejne, czy przebieg auta nie ma tu znaczenia?
Czy może jest tak jak w przypadku oleju silnikowego, że np jeśli duży przebieg to lepiej lać mineral niz syntetyk?

Pozdrawiam

ja mam corolle 1.3 12V z 91 r. z przebiegiem z licznika 223000 km i przy zmianie zalalem syntetycznego helixa. Lepiej zalac porządnym bo poco maja być problemy. Mechanik kiedyś powiedzial mi że mam w skrzyni helix bo ma specyficzny zapach. A poza tym to olej do skrzyni biegów nie jest taki zadki jak do silnika i nie wolno mieszać.

Też uważam że nie należy mieszać.. tymbardziej że Toyota np u mnie zaleca olej do przekładni automatycznych (Dextron) ... większość mechaników jest bardzo zdziwiona

Kitza - zadzwoń do ASO i spytaj - powinni pomóc.

Pozdrawiam

U mnie Toyota też zaleca dextron i taki każę lać, a właściwie wtłaczać i ... też fachowcy są bardzo zdziwieni.
Nie wiem czemu niektórzy koniecznie chcą być mądrzejsi od japońskich inżynierów ?

Do silnikow seri ..FE olej 75w90 kupilem teraz taki mobil MOBILUBE SHC za 44zl , po tyle gdzies chodza.
Oczywiscie w tych silnikach wymiana co 40000km i koniecznie synettyk w przeciwnym razie lozyska i synchronizatory sie sypia...podobno

Do silnikow 1-2C moze i DEXTRON nie wzglebialem sie nad tym nigdy ale moze.
Ja kupujac olej upewnilem sie jeszcze na miejscu co pisza w katalogu olejowym mobila i wyszlo ze taki jak kupilem

Mi w ASO wymieniali na olej do automatu i jest o.k.-lepiej niż przed wymianą

Pozdrawiam

Cytat:
2005-09-09 20:41:18, chuck pisze:
Mi w ASO wymieniali na olej do automatu i jest o.k.-lepiej niż przed wymianą Pozdrawiam

A więc Dextron

A Cromm znów wątpi Już to omawialiśmy kiedyś razem, pamietasz?
Pozdrawiam

Dzwoniłem do ASO.
Do Starletki olej 75W-90 wymiana co 60kkm.
Teraz tylko trzeba pogłówkować nad tym z jakiej firmy

Kurde nad czym tu glowkowac idziesz do sklepu mowisz po prosze mobila 75w90 SHC placisz ok 44zl za litr, zreszta pisalem o tym nizej.

Ja porownywalem parametry klasyfikacje i zmiany organoleptyczne i lepkosciowe i mobil wydaje sie jakby najlepszym wyborem.
Oczywiscie do skrzyni ONLY SYNTETYK

A tym panom powiedz z tego ASO ze olej sie wymienia co 40000km a nie 60000 chyba ze maja taka polityke mowia klientowi jakies bajki a pozniej tylko czekaja kiedy klient przyjedzie do nich ze skrzynia, łożyskami do wymiany, synchronizatorami.

Moment!

Z tego co ja wiem to w Cari 1,6 , 1,8 olej syntetyczny 75W/90 Gl3 lub 4 (ale i Gl5 też jest git)
I tu polecam mobilube SHC
Wymiana co 60 kkm.

natomiast 2,0 (3S-FE , 3S-GE , 3S-GTE) oraz diesle Dextron II (polecam Mobila ATF 220) i tu nie zalecają wymiany (bo biorą pod uwagę wymianę sprzęgła więc jednocześnie i oliwy przy 200kkm do 250kkm.)

Pozdro.

U mnie po wymianie synchronizatorki jakby nabraly "slizgu" i wszystko lepiej chodzi a poprzedni olej wygladal juz jak jakas maź

Cromm, a co sądzisz o tym oleju?
http://www.olbromski.pl/microoil-midland-p-2.php
Na jakiejś stronie widziałem informację że to olej zalecany do samochodów produkcji japońskiej.
Domyślam sie że Mobilube będzie najlepszy ale muszę jeszcze kupić kilka innych części do autka, a tego dwie butelki (80 zł) starczą idealnie na skrzynię - 2 x 1,2 l, a Mobil 125 zł i do tego zostanie mi jeszcze pół litra (szkoda że oleju )

Moze jest i dobry nie mam doswiadczen z nim, ja zalalem mobila i skrzynia 2 razy lżej chodzi przy zmianie biegów.
Ale zamieszcze ci porownanie specyfikacji obu olejów to mozna sobie porownac

MIDLAND

Normy i specyfikacje:
API GL-5 i API GL-4
U.S. Military Specifikation MIL 2105/2105D

Dane techniczne:

Klasa lepkości 75W-90
Ciężar właściwy 0,876
Lepkość kinematyczna cSt 40 oC 91
Lepkość kinematyczna cSt 100 oC 15
Indeks lepkości 175
Temp. zapłonu oC 160
Temp. krzepnięcia oC - 42
Lepkość Brookfielda ,cP, (max) przy -40 oC 150000

MOBIL MOBILUBE SHC

Mobilube 1 SHC 75W-90 spełnia lub przewyższa wymagania klasyfikacji API MT-1/GL-5/GL-4.
Mobilube 1 SHC 75W-90 posiada następujące dopuszczenia producentów:
ZF TE-ML 02B/05B/07A/08A/12B/16F/17B
MAN 3343 Typ SL
Scania STO 1.0

Mobilube 1 SHC
Klasa lepkości SAE 75W-90
Lepkość kin., ASTM D 445 .
[cSt] w 40oC 102
[cSt] w 100oC 15.1
Wskaźnik lepkości, [-], ASTM D 2270 156
Temp. płynięcia, [oC], ASTM D 97 -54
Temp. zapłonu, [oC], ASTM D 92 202
Ciężar właściwy w 15°C [kg/l], ASTM D 4052 0.868

Reszta danych jest tu Oleje i plyny mobila

Wyczytalem tutaj, ze do Cariny leje sie 75W90 ale czy przebieg nie ma tu znaczenia ?

Ja do siebie zalałem dokładnie taki jaki poleca producent.

Pozdrawiam

No to wleje 75W90 GL3 lub 4, a marke oleju wybiore w sklepie
Czy do Cari wchodzi 2.6l ?

A masz 4A-FE to 75W/90
bo jak 3S-FE to Dextron

Kafi, nie wiem jak sie to ma do silnika, ale u mnie do 2E-E, gdy obdzwaniałem serwisy, w Kraku w ASO ANWA gość powiedział żeby zalać ATF Dextron III.W Katowicach i Tarnowie że 75W-90.
Wlałem to co się częściej powtarzało czyli 75W-90
Czuć różnicę, biegi wchodzą bardziej gładko ale delikatne haczenie jednak pozostało.
Nie wiem czym to może być spowodowane.
Czasami mam wrażenie jakby mi się skrzynia nieco obniżyła i stąd takie problemy z wrzucaniem biegów ale to chyba raczej niemozliwe.