Wymiana filtra paliwa w TD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam zamiar wymienic filtr paliwa w 1.8 TDi 96r. i mam pytanie czy dużo jest z tym roboty i mozna to zrobić samemu czy lepiej pojechać do jakiegoś mechaniora. FIltr paliwa to ten model z pompką.
CO i jak zrobić oraz na co uważać?
Jak by ktoś chciał podzielic sie wiedzą to z góry dziekuję.
pozdro

spokojnie mozesz zrobic to sam nie ma tu zadnej filozofii - wiec kup filtr i do dziela

Odkręć wlot powietrza do turbiny, podłuż jakieś naczynko pod filtr, odkręć górna śrubę kluczem 11, wyciągnij wkład i wymień na nowy razem z dwoma uszczelkami i jednym oringiem na śrubie. Dokręć ale z czuciem tak aby nie ściąć uszczelki, zważ przy tym na to aby wkład równo się ułożył pod górną nawijmy to "pokrywką". Podpompuj aż przycisk będzie "twardy" i kręć rozrusznikiem aż zapali.
W tym czasie pompa odpowietrza sie samoczynnie. Powodzenia.

czy to co opisałes to system Bosh czy CVL?

Dzieki za opis.
W ksiażce WKŁ coś napisali o tym że przy odpowietrzani trzeba odkręcić śrubke od przewodu po lewej stronie i pompować aż przestana lecieć babelki, czy to robić czy nie?
A tak przy okazji to mam pytanko czy mozna założyć wkład filtrona PM819, tak przynajmniej wynika z katalogu, i czy uszczelki (oringi) będą w komplecie..

pozdro

[ wiadomość edytowana przez: panbert1 dnia 2005-11-23 10:07:32 ]

Nie masz filtra z odpowietrznikiem, układ odpowietrza się samoczynnie, właśnie poprzez kręcenie rozrusznikiem do momentu odpalenia. W TD o ile mi wiadomo montowali pompy wtryskowe z układami Lucasa. W filtrach Motorcrafta oczywiście uszczelki i oring są w komplecie. W odpowiednikach MAN'a również z filtronem nie wiem jak jest ale podejżewam że również są. Sprawdź w sklepie. Dwie uszczeliki pod wkład i oring na śrubę. A to co czytałeś w książce WKŁ dot. zwykłego diesla, tam w niektórych modelach był przy pompce odpowietrznik.

Ten Filtron dziala calkiem dobrze
sam takiego uzywam. Wyglada lepiej niz filtr paliwa Boscha, ktory jest plastikowy w pewnej czesci i nie budzi przez to zaufania