AUTO -ALARM z Uno do Essiego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Sprawa przedstawia się tak.
Wymontowałem auto alarm z Fiata Uno. Jest to alarm z imobilaizerem, i cewntralnym na 4 zamki, czujki itp. Kiedyś chcialem go przelozyc do malucha no ale niestety przeszczep sie nie udal, pozniej doszedlem do wniosku ze chyba zabrakło jakiegoś przekażnika.
Teraz chcialbym przelozyc ten alarm do essiego, ale jestem w tej kwestii laikiem, wiec pytam czy jest moze ktoś z okolic slaska kto umialby sie tym zajac??? Fota
Powyzej zaimiescilem zdjecie tego alarmu, posiadam wiecej fotek, ale nie bede zapychal forum wiec jak ktoś umi mi pomoc to podeśle na majla Pozdro.

po pierwsze musisz miec opis wyprowadzeń tego alarmu, bez tego wątpie czy ktokolwiek cos z tym zrobi bo poprostu to bedzie na ślepo robota...

Na oko wygląda na dosyć starą zabawke.
Ja osobiście nie montowałbym już takiego czegoś, uzasadniajac że obawiałbym sie kłopotów z jego funkcjonowaniem.
Widać że są tam jeszcze elektromagnesy, które bardzo lubią robić nam "miłe" niespodzianki przy niższych temperaturach i wilgoci.

Ale gdybyś się jednak zdecydował, to tak jak kolega pisze, najlepiej skombinować schemat bo na ślepo to by było dużo zabawy.

a co do nowego alarmu to poszukaj bo za 300zł kupisz naprawde WYPAS. Alarma, syrenka z własnym zasilaniem, sterowanie centralnym, wstrząsówka, ulstradźwięki, dodatkowe krańcówki, antynapad, antyporwanie, immobiliser, trzeci kanał radiowy, zmienny kod. jak nie masz siłowników to + 40-50zł i masz z siłownikami.
nie opłaca sie starocia zakładać...
a jesli chcesz najtańszy to na allegro znajdziesz poniżej 100pln nawet

Siłowniki mam bo mam załozony centralny fabryczny w essim. Tylko chciałem załozyc tamten. Co do opisu to cos mam ale nie jestem pewien czy w 100% to jest ten.

jak masz schemat to możesz samemu pokombinować.
kup sobie próbnik (3zł)} miernik (15zł) i izolacje (2zł) zakładam, że cyne i lutownicę masz wprawdzie mówisz że jestes laikiem, ale to naprawde nie jest trudne. wklej tu schemat i zadawaj pytania

No dobra ale napewno bedzie potrzebny jakiś przekaznik, bo w essim jest sterowanie plusem, czy jakoś tak, a nawet nie wiem jaki to ma być ten przekażnik i gdzie go montować

no to powolutku po pierwsze odpal ten alarm tzn dojdź na schemacie gdzie ma plus i mase, podepnij, podepnij syrenke, weź miernik i zobacz czy pilot/piloty są wkodowane tnz pstrykaj nimi i sprawdzaj miernikiem czy na kabelkech na których ma być impuls pojawia się on. jak bedzie zamykał i otwierał to spróbuj jakos wzbudzić alarm, rozbroić go itd
jeśli wszystkie funkcje działają i jestes pewny że alarm jest ok sprawdź co podaje na zamek + czy minus jesli minus to masz racje przekaźniki, właściwie to 2 przekaźniki odpowiedznio poskładane.
kup sobie w sklepie motoryzacyjnym jakieś 12v 10A powinny byc najtańsze. podlutuj tak jak na tym schemacie:
Potem chowasz gdzieś centralnke alarmu, doprowadzasz jej kabelki lutujesz wszystko, pamietaj o bezpiecznikach na zasilaniu alarmu.
i gotowe

[ wiadomość edytowana przez: polityk dnia 2005-11-21 11:42:19 ]

[ wiadomość edytowana przez: polityk dnia 2005-11-21 11:44:22 ]

Link nie chodzi

juz chodzi sorki