Licznik E-34 nie wskazuje jak jest zimno

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Mam problem z licznikiem. Przyszły mrozy i nie wskazuje prędkości i zuzycia paliwa do chwili gdy w kabinie nie zrobi się ciepło. Co może być przyczyną i jak to zlikwidować???
pozdr

hmmm
ogólnie za te wskazania odpowiedzialny jest czujnik w moście ale i chyba tez akumulatorki w desce

ale jak się rozgrzeje w kabinie to zaczyna działać więc chyba czujnik w moście odpada. A akumulatorki chyba też bo wszystko inne działa (obrotomierz, czujniki paliwa i temperatury)??? tylko licznik i zużycie paliwa nie działa.

a most sie nie nagrzewa ?

Na mój gust to problem jest w tym, że prawdopodobnie mechanizm obrotu prędkościomierza (wskazówek) i wskaźnika zuzycia paliwa jest czymś posmarowany (coś w rodzaju wazeliny lub smaru) - też to miałem, pod wpływem temperatury to się rozgrzewa i wszystko działa, przychodzi mróz i ten smar twardnieje wskazówki stoją. Rozbierz tablice wskaźników to sie okaże czy nie mam racji

Ja też ślepo stawiam na most i czujnik w niego wetknięty. Styki na zimnie nie kontaktują pewnie a jak się ciepło zrobi w kabienie to i w moście jak baz słusznie zauważył. Bo rozumiem że obroty od razu pokazywane są dobrze, więc smarowanie w zegarach odpada. A z odczytów mostu jest pokazywana prędkość a pośrednio z niej zużycie paliwa.

dzięki spróbuję w weekend zajrzeć do tego mostu może rzeczywiście styki nie łączą dobrze.