MotoNews.pl

Co i gdzie ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, stoję przed trudnym wyborem, choć mam jeszcze trochę czasu. Mianowicie na maturze zdaje geografię, tylko nie wiem czy w okolicy znajda się jakieś dobre studia. Coś niepaństwowego jest w Rzeszowie, ale czy jest tam fajnie. W ogóle może wy znacie jakąś fajną uczelnię w okolicy Stalowej, gdzie po geografii można by się dostać. Może wasi znajomi coś wiedzą, dajcie mi jakieś wskazówki, może trafię na coś fajnego.

Kuzynka skonczyła geografie i stary zero roboty!!!!!!!
Przesycenie jest chyba ze biuro podrózy kolejne lub nauczyciel.
szukaj czegos przyszłosciowego.

ja robie anglistyke i socjologie i pracuje na stacji lpg. lepszych perspektyw tu nie widze;p

po geografi to tylko wypad do stanow do biura podrozy

Nie wiem czy sie nie myle, ale z tego co wiem to jednym z przyszlosciowych zawodow moze byc masarzysta.... wiem, smieszne ale raczej prawdziwe. na mojej uczelni jest kierunek turystyka na ktorym masz specjalnosci powiazane z geografia min. rechabilitacje, jesli chcesz moge napisac cos wiecej... wyslij mi prv

Chyba najbardziej istotne jest czy po tych studiach ma się tylko papier czy też wiedzę. Istotne w poszukiwaniu pracy jest znajomość obcego języka, rozwój zainteresowań, umiejętność kontaktowania się z ludźmi itd. Papier jako tako nie jest tak bardzo ważny.
A po geografii można sporo rzeczy robić, jeśli się chce. Nuczyciel, świetna baza do zostania radnym gminy, organizator kółka zainteresowań geografią, astronomią. Po kursie szybko można pracować jako nauczyciel informatyki. Można zostać geologiem lub geodetą, wyceny gruntów i pomiar, badanie wód gruntowych, ukształtowania terenu, tworzenie raportów pod przyszłe inwestycje, plany zagospodarowania przestrzennego. Organizacje ekologiczne, badające wpływ zanieczyszczeń. Audytor środowiskowy w firmach certyfikujących, czyli badanie wpływu przedsiębiorstw na środowisko, unowocześnianie ich.
Własna działalność gospodarcza na budowanie studni głębnowych, zlecenia odwiertów próbnych.
W końcu mając papier można robić cokolwiek, dostęp do kursów podyplomowych, kończąc na robieniu drugiego kierunku powiązanego w trakcie studiów, ochrona środowiska, turystyka itd.
Kiedyś geografię zdawałem na studia ekonomiczne, może jeszcze są inne kierunki. Poszukaj, net jest wielki.
T.

[ wiadomość edytowana przez: Toom dnia 2005-11-25 16:05:08 ]