| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
CzEkCzEk HF MEMBER PONY 1,5 GLS / Mega ... Zabrze | 2006-10-27 22:45:37 Witam mam problem z ogrzewaniem tylniej szyby, po wcisnieciu prtzycisku nic sie nie dzieje, poradzilem sobie z tym ale nie tak do konca gdyz musze miec oddzielny wlacznik szyby i nie mam wtedy czasowego wylaczenia, myslalem ze to wina TACU bo przekaznik nie dostaje napieca, ale bez schematu TACU raczej za duzo nie zdzialam, moze ktos taki posiada, szukalem juz troche w tym temacie i niestety nie znalazlem, jesli ktos jest w stanie bede wdzieczny za pomoc, pozdrawiam Adam |
toms55 HF MEMBER LANTRA 1,6 16V 90KM- ... WŁOCŁAWEK | 2006-10-29 01:32:25 U mnie też" czasówka" nie działa ale nie dociekam co jest grane.
Musi upłynąć trochę czasu |
_Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2006-10-29 20:15:54 1) Przypuszczam że takie sprawy jak bezpieczniki sprawdzone
2) Nie wiem czy w Pony (chyba też) ale w Sonacie jest przekaźnik od szyby ogrzewanej - w bagażniku przy nadkolu prawym (pod dywanikami) i tam tkwi problem. 3) W jaki sposób obeszłeś cały TACU - czy tak banalnie doprowadzajac nową wiązkę do tylnej szyby czy moze coś wykorzytsałes ?? Może znajdź kogoś z włąsnych okolic i spróbuj podmienić "zegar" - a moze wystarczy go rozpiac i przeczyscić styki - może na oko widać ze coś w nim jest też nei tak
Pozdrawiam. Misio |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-10-29 21:20:33 A ja ci powiem ze w tym przypadku bardzo możliwe jest ze winny jest alternator. Otóż sprawdź czy nie żarzy ci się kontrolka ładowania, i sprawdź napięcie ładowania. Ja np u siebie poznaje że z alternetorem jest coś nie tak w momencie gdy ogrzewanie tylniej szyby świruje.
Chodzi o to ze moduł TACo bierze sygnał pracy silnika właśie z alternatora i pozatym jest bardzo czuły na wszelkie zmiany. A z tego co pamiętam ogrzewanie nie włączało się gdy było zwarcie w uzwojeniu alternatora (przy naciśnięciu przełącznika kontrolka za pierwszym razem zapalała się na ułamek sekundy i gasła) - w innych przypadkach usterek alta ogrzewanie włączało się samoczynnie |
CzEkCzEk HF MEMBER PONY 1,5 GLS / Mega ... Zabrze | 2006-10-30 23:19:10 To obejscie jest bardzo proste nie bede sie rozwodzil jak to zrobilem, ale skutek jest taki ze mam dodatkowy wlacznik ktory zwiera przekaznik w tacu ktory staruje ogrzewaniem szyby. jedynym mankamentem tego jest to ze nie mam czasowki pozatym wszystko idzie na orginalnej instalacji bez zadnych partyzantek.Jesli chodzi o alternator to ostatnio porosilem kumpla z pracy (pracuje w ASO niestety nie hundaia ) zeby podpiol tester pod kucyka i zobaczyl jak altek sie sprawuje i on twierdzi ze alternator ok.
Mam drugie Tacu ale gdy je podlacze obiaw mam taki sam czyli po wcisnieciu guzika szyby nic sie nie dzieje. Sprawdzalem polaczenie miedzy guzikiem a tacu jest ok guzik daje mase na przekaznik od szybki ale problem jest taki ze na przekaznik nie przychodzi inne napiecie pewnie cos bedzie spalone ale na oko nic nie widac, dlatego potrzebowalbym schemat ideowy tacu ale chyba jest to nie do zdobycia, wiec zostaje mi samemu pamietac zeby szybke wylaczac. Pozdrawiam Adam |
maly-gls HF MEMBER pony Tomaszów | 2006-10-30 23:29:36 witam w moim hultaju jest przekażnik i jest umieszczony pod deską rozdzielczą miałem podobny przypadek tyle tylko że umnie to się skończyło w ten sposów że przeczyściłem styki i wszystko gra , zwróć jeszcze uwage czy niemasz przetartego przewodu któtry wychodzi z taco to tylko tyle co moge ci podpowiedzieć gduż z elektryki w tych autkach jestem niestety zielony i niestety sam niekiedy mam w związku z tym małe problemy pozdrowionka |
CzEkCzEk HF MEMBER PONY 1,5 GLS / Mega ... Zabrze | 2006-10-30 23:35:27 "maly-gls" a w ktorym miejscu szukac tego przekaznika??
jesli chodzi o elektryke w hultajku to naprawde do prostych nie nalezy a do tego pozadny schemat to zadkosc, choc nie moge nazekac schematy z webtech'a sa nie najgorsze nie znalazlem na nich schematu tacu, u mnie schemat konczy sie na wtyczce do tacu, jesli chodzi o przewody dochodzace do tacu sprawdzalem i sa cale. |
CzEkCzEk HF MEMBER PONY 1,5 GLS / Mega ... Zabrze | 2006-11-02 10:27:40 niestety ja jako elektronik nie widze zadnych zimnych lutow, plytka wyglada jak dla mnie nienagannie. pozostaje mi szukac dalej |