Koło pasowe korbowodu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam... Z tego co wiem to koło to skąłda się jakby z 2 kółek które w trakcie normalnej pracy się kręcom i... poruszają psakiem od pompy wody wspomagania itp. itd Mój problem jest taki że jedno z tych kółek się zablokowało i... przy skręcaniu kierownicą pasek się nie kręci skoro oba te kółka poruszają sie z tą samoą predkością to jakie konsekwenecje by były gdybym je ze sobą przyspawał... a po drugie to co mogło być przyczyną że jedno się zablokowało - niedawno miałem wymieniany pasek i zastanawiam się czy mechanicy mi czegoś przy tej okazji nie popsuli...

P.S może ktoś ma koło pasowe korbowodu w rozsądnej cenie
P.S ja chche dla mojej omesi jak najelpiej ale... brak mi już kasy na nówki, wiem też że skoro dwa kółeczka są osobno to tak powinno być

Pozdrawiam

jeżeli jesteś w stanie pokazać mi koło pasowe korbowodu to Cie ozłoce

Arecky, miałem podobnie ,mechanik powiedział że alternator wpadł w karburator i pojebał satelity.

A tak poważnie,wstaw w profilu jaki masz silnik i napisz jeszcze raz o co Ci chodzi.

Cytat:
Arecky, miałem podobnie ,mechanik powiedział że alternator wpadł w karburator i pojebał satelity

W silnikach x20xev , x25xe ,x30xe ,25dt koła pasowe wału korbowego były pojedyńcze na jeden pasek wieloklinowy,
nie wiem jak jest w x20se .

więc jaki silnik??? i jakie koło???

......i co spawać?

noo własnie do końca nie wiem jak to jest ale hmm.... mam silniczek Diesla 2.5 litra oma z 96 roku i na dole silnika jest takie koło - mechanik mi powiedział ze to koło jest kołem pasowym korbowodu i że ma jakies tam sprzęgiełko w sobie do drugiego.... i że któreś z tych u mnie się zatrzymało i piłuje metal z frugiego..... nie znam się na tym i.. dlatego postanowiłem o to zapytać.... sss25 koło pasowe korbowodu to prawidłowa nazwa techniczna to jak będzie z tymn złotem :d hehe troszkę by się przydało

Cytat:
2005-11-24 23:26:20, autoseba pisze:
W silnikach x20xev , x25xe ,x30xe ,25dt koła pasowe wału korbowego były pojedyńcze na jeden pasek wieloklinowy, nie wiem jak jest w x20se . więc jaki silnik??? i jakie koło???

mam 25 DT skoro jest jedno koło to dlaczego mechanik zaproponował je zaspawać?? jest tak ze pasek się kręci po odpaleniu silnika ale jak dostaje opór od wspomagania to przestaje się kręcić bo zatrzymuje się to koło nieszczęsne - zastanawiam się tylko dlaczego.... i czy to napewno wina tego koła pasowego

sss25, będziesz bogaty.

Arecky,ja Ci niestety nie pomogę,tylko rozruszniki.

Wszystko jasne .

To jest jedno koło ,które się składa z dwóch części połączonych sprzęgłem gumowym , zewnętrzna część to ta po której chodzi pasek ,a wewnętrzna to ta przykręcona do wału.

Możesz je spokojnie ze sobą zespawać ,tylko musisz zrobić to bardzo dokładnie bo koło bedzie miało bicie.

Cytat:
2005-11-24 23:53:25, ARECKY pisze:
sss25 koło pasowe korbowodu to prawidłowa nazwa techniczna to jak będzie z tymn złotem :d hehe troszkę by się przydało

to jest prawidłowa nazwa techniczna?nie żartuj sobie kolego zastanówcie sie obaj ze swoim mechanikiem gdzie jest korbowód a później spróbujcie go połączyć z kołem pasowym powodzenia i czekam na pasjonujące fotostory

witam sss to jako ty nazwe proponujesz tak aby kazdy wiedzial o co chodzi ???????. pozdrowionka

Jest to KOŁO PASOWE WAŁU KORBOWEGO ,a nie KOŁO PASOWE KORBOWODU.

Cytat:
2005-11-25 19:46:03, autoseba pisze:
Jest to KOŁO PASOWE WAŁU KORBOWEGO ,a nie KOŁO PASOWE KORBOWODU.

to właśnie próbuje wytłumaczyć autorowi wątku jak i niejakiemu Mechaniczkowi.Pozdrawiam

oki dziękuje bardzo za podopwiedzi a to ja popełniłem błąd boo mechnaik od pocztaku mówił prowidłowo a dla laika to czy w nazwie jest wału czy nie to mi nie robi zadnej róznicy - początkujacym wybacza się błedy mam nadzieje POZDRAWIAM i dziękuje za zainteresownie moim problemem koło pasowe wału korbowego jest już w mojej omesi wymienione i wszystko gra