MotoNews.pl
10 Problem z LPG w Audi B3 (140381/0) - PT

Problem z LPG w Audi B3

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam taki problem w B3, a mianowicie jak wciskam delikatnie pedał gazu na biegu jałowym to wyczuwalne jest uciażliwe szarpanie silnika. Wymieniałem już świece zapłonowe i przewody ale niestety nic nie pomogło. Samochód stracił duzo mocy. Żeby było smieszniej to podczas jazdy powyzej 60 samochód przyspiesza z wielka trudnoscią a jak się wcisnie pedał gazu do oporu to brak jakiejkolwiek reakcji - wygląda to tak jakby sie dławił. Jezdże juz ponad rok na tej instalacji i jak do tej pory nie było zadnych problemów. Wiem że takie dławienie wystepuje podczas jazdy na benzynie ale teraz jest i na gazie. Przypominam że mam auto na gaźniku i zastanawiam się czy to moze jakiś problem z gaźnikiem bądź zapłonem poniewaz na benzynie równiez odczuwam podobne frgania silnika na biegu jałowym. Ciekawostka jest to ze dzisiaj jadac sobie w miare spokojnie i chcąc przyspieszyc na gazie samochód mi się przydławił a jak zatrzymałem się na światłach to zgasł. Po uruchomieniu nie było już mowy o kontynuowaniu jazdy na gazie poniewaz w miare przyspieszania auto zwalniało i dławilo się . Mozna powiedzieć ze zgubił obroty poniewaz wogóle nie pracuje na niskich. Co o tym sadzicie bo ja mam już dość ??

Takie objawy wynikają z zakłuceń w układzie zapłonowym. Jeśli świece i przewody były wymieniane ( mam nadzieję że nie na bosha) to coś się dzieje z cewką
Jednak wydaje mi się ze te objawy powinny byc odczuwalne bardziej na gazie niż na benzynie ( gaz jest dużo czulszym paliwem na jakie kolwiek zakłucenia).
Można też obejrzeć gaźnik ( czyszczenie i regulacja u mechanika).

Witam.
Sprawdź jeszcze czy nie mrozi ci reduktora gazowego