MotoNews.pl

Jak wplynie SPORTOWY FILTR POWIETRZA na intalacje gazową?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam! mam zamiar zkupic sportowy filtr powietrza ale zastanawiam sie jak to wplynie na intalacje gazową... (nie chodzi o stozkowy tylko o płaski filtr powietrza wykonany z innych materiałów-producent zapewnia 5% wzrost mocy i zmniejszenie zuzycia LPG)

- czy moze wzrosnac moc a zuzycie gazu zmniejszyc sie?
- jak bedzie sie zachowywac samochod na int.gazowej? moze
zacząc gasnąc albo inne...?

Niestety jak się będzie zachowywał to nie wiem, ale na pewno bez ponownej regulacji się nie obejdzie. Co do wzrostu mocy i zmniejszonego spalania, to jakoś mi się nie wydaje, ale może jest to możliwe w II gen.

Witam ! Co do tych wynalazkow, to nie sadze aby moc wzrosla, poniewaz mikser Ci ta moc ogranicza a nie filtr, chyba ze masz 3 - 4 generacje, wtedy to moze cos polepszyc a ze zmniejszeniem spalania - to chyba chwyt marketingowy. Jak moc wzrasta to na ogol kosztem spalania - nic za darmo - niestety. Po kazdej modyfikacji dolotu - tak jak Danek napisal - trzeba dostrojic instalacje gazowa, wtedy wszystko powinno grac.

Witam ja mam sekwencje i mialem filtr sportowy - prawda jest taka ze miedzy sportowym a zwyklym jest mala roznica w wejsciu na obroty ale tylko od samego dolu a potem zadna ale jezeli chodzi o spalanie to jest roznica - na pewno spalanie tobie nie spadnie. Po zalozeniu zwyklego mi spadlo - zrobilem test i wracam na sportowy . Nie wiem jak jest w przypadku innych instalek ale spalanie na pewno nie spadnie. pozdarwiam

5% od samej wkładki? Ściema i poszukiwanie jelenia.

Jedyny sens stosowania takiej wkładki to ekonomia. Kupujesz raz. Co ileś tam tysięcy km myjesz, suszysz, oliwisz i śmigasz dalej.

[ wiadomość edytowana przez: gondoljerzy dnia 2005-12-09 19:17:15 ]

witam raz jeszcze, a ze tak spytam to jak sie i czym myje taki filtr sportowy? ja ma moj w gumowej obwodce a srodek jest z siatki drucianej z dwoch stron i w srodku jakis material - jak to umyc i sparwdzic czy jest ok?

Daruj sobie ta wkladke jesli myslisz ,ze da ci jakikolwiek przyrost albo mniejsze spalanie.
A na twoim miejscu syciu to jak nie zal ci silnika to wyjmij lepiej ten filtr z siatki.Ze stozkami tak to jest ,ze nawet dobre(pipercros,kn,kingdragon itp) puszczaja wiecej syfu niz zwykly.A ten metalowy to kiedys widzialem i nawet jakby mi ktos zaplacil 500zl to bym go nie zalozyl do samochodu.

Z tym przepuszczaniem brudu to nie jest prawda. Pracowałem w warsztacie i parokrotnie widziałem jak bezmózgowcy mieli pomontowane nienasączone stożki. Wtedy rzeczywiście leci pył do dolotu. Sam mam w aucie od około 30tyś km stożek K&N. Nawet nie jest nowy, kupiłem używany po przebiegu 50-60tyś. Porządnie go umyłem i nasączyłem na samym początku, tak że aż z niego ciekło. Parokrotnie w tym czasie rozbierałem dolot i nie zauważyłem żadnego kurzu czy nalotu wewnątrz. Czyściutko.

NIe bede cie przekonywal ,ze nawet filtry z gornej połki przepuszczaja wiecej mikro zanieczyszczen od zwyklego papierowego.
Ale np.filtr taki jak ma syciu nie nadaje sie juz do niczego chyba
filtr z siatki metalowej
nie ma tam duzego zdjecia ale jest opis i chyba wystarczy...

ok, darowalem sobie ten wynalazek kupilem w to miejsce komplet oryginalnych filtrow GM i mysle ze bedzie dobrze.

DZIEKI ZA RADY!!! POZDRAWIAM!!!