Przysłaniacie chłodnice na zimę?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ja w zeszłym roku przy mrozach przyslanialem kawałek, bylo dosc szybko cieplo w srodku, ale czy to madre w Espero, gdzie nie przewidziano zaslepek jak w innych nexi, nubirze czy matizie.
Mieliscie Szanowni Klubowicze jakies przygody z tym zwiazane?Pozdrawiam.

Nic nie zaślepiaj, to nie stary Kredens.

Zajeździsz wentylator chłodnicy i taki będzie finał.

Cytat:
2005-11-22 21:15:26, Robert-wilk pisze:
Ja w zeszłym roku przy mrozach przyslanialem kawałek, bylo dosc szybko cieplo w srodku, ale czy to madre w Espero, gdzie nie przewidziano zaslepek jak w innych nexi, nubirze czy matizie. Mieliscie Szanowni Klubowicze jakies przygody z tym zwiazane?Pozdrawiam.

zima to taki fajny okres gdzie wszystko wychodzi z układem chłodzenia. Zimno Ci w aucie - sprawdź termostat, sprawdź nagrzewnicę. Ale przysłanianie kartonem to półśrodek i złomiak dalej jest niepsrawny...

niezaslepiaj chyba ze masz 5 km do pracy. Ja mam 12km i przez ten czas zdazy sie esperak rozgrzac nawet przy duzych mrozach.

do bartek1112- to po Gocławiu jezdzi takie zajebiste Espero?

Jezdzilo Teraz niema juz pasow i przedniego spojlera reszta zostala. Nieprzypominajcie mi bo sie wkurze i dokoncze esperaka tak jak mial byc

Cytat:
2005-11-23 07:08:18, Bartek1112 pisze:
Nieprzypominajcie mi bo sie wkurze i dokoncze esperaka tak jak mial byc

Niebezpieczne... Musiałbyś przed rdzą zdąrzyć

Cytat:
2005-11-22 21:57:07, Michal-500 pisze:
zima to taki fajny okres gdzie wszystko wychodzi z układem chłodzenia. Zimno Ci w aucie - sprawdź termostat, sprawdź nagrzewnicę. Ale przysłanianie kartonem to półśrodek i złomiak dalej jest niepsrawny...

Wymieniony, sprawny termostat, nowa nagrzewnica, przepłukany układ a i tak jest wielkie g.... a nie ogrzewanie, częściowe zasłonięcie chłodnicy troszke pomaga, grzeje lepiej dopiero jak w korku temperatura dochodzi do momentu otwarcia termostatu, czyli rzadko. Ręce opadają normalnie

Cytat:
2005-11-28 15:01:19, jenes pisze:
Wymieniony, sprawny termostat, nowa nagrzewnica, przepłukany układ a i tak jest wielkie g.... a nie ogrzewanie, częściowe zasłonięcie chłodnicy troszke pomaga, grzeje lepiej dopiero jak w korku temperatura dochodzi do momentu otwarcia termostatu, czyli rzadko. Ręce opadają normalnie

E tam... wg mnie masz dalej zwalony termostat, albo cos nie tak z przewodami ogrzewajacymi parownik... moze zakłócają normalny obieg płynu przez nagrzewnice?

Ogrzewanie w espero jest bardzo dobre. Ciepłe powietrze pojawia się szybko, a po pewnym czasie masz w aucie saune. W innych autach jest znacznie gorzej! Najgorsze są diesle... jeśli nie mają dodatkowej elektrycznej nagrzewnicy (a z reguły nie mają) to w zimie trzeba jeździć w czapce i rękawiczkach. Sprawdzone na nissanie primera 1,9 dci oraz skodzie fabii 1,9 tdi. Diesel to zło

W akcie desperacji wyjmij termostat, zanieś do domu i sprawdź czy nie przepuszcza wody pod kranem. jeśli woda przelatuje przezeń ciurkiem - wywal go.

W tamperaturze otoczenia ok 18 stoponi wentylator chlodnicy sie wlączy po ok 15 minutach po uruchomieniu zimnego silnika.. w zimie nieco sie wydłuzy. (oczywiscie auto pracuje na postoju... niejezdzi.) Jezeli jest inaczej czyli dluuuugo sie nienagrzewa... to na bank termostat.

Mogles kupic nowy i zly termostat.
Ja kiedys w poldku oddawalem nowy termostat do sklepu bo byl niesprawny.
a propo jaki masz plyn w ukaldzie? czy aby nie samym koncentratem jest zalany uklad