Wcina opony, dlaczego??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Problem jest nastepujacy. Samochod wcina przednie opony od wewnatrz. Po badaniu zbieznosci wyszlo, ze jest rozbiezny o 0,7mm, czyli wg instrukcji ok(?). Poza tym amortyzatory, opony itp itd sa w porzadku, a opon wcina. Problem jest jeszcze w jednym lozysku przedniego kola, bo lekko czuc, ze bije. Ale zzera mi obie opony podobnie. Co to moze byc?? Cisnienie w oponach jest OK.

Bicie to nie od łożyska. Raczej krzywa opona/felga. Łozyska w 90% wyją jak tramwaj.

POchylenia kół przednich jak wyglądają? Wstaw go na porządną pełną geometrię a nie jakieś coś co mierzy samą zbiezność. Z resztą to że coś jest w normie nie znaczy ze jest dobrze.

Właśnie - takie złużycie to przy negatywach...

Opisze sytuacje od nowa. Otoz zalozylem zimowki. Przez okolo miesiac bylo OK. Potem zaczelo lekko bic przy ok 70 km/h. Olalem to. Po kolejnym miesiacu, moze dwoch zaczelo juz mocno rzucac kierownica nawet na luzie i nawet przy 30 km/h, dodatkowo ciezko skrecalo sie kierownica. Zamienilem wiec na chwile przednie kola z tylnymi i przejechalem sie. Bicie ustalo. Na drugi dzien ze wzgledu na opady, spowrotem zalozylem te same kola z oponami, ktore byly poprzednio. Bicia rowniez nie bylo i nie ma do dzis. Pojechalem wiec na geometrie, gosc pobadal cale zawieszenie, lacznie z amorkami i hamulcami i wyszlo, ze lozysko sie sypie i przez to tarcza hamulcowa tez sie wyrobila i albo dam przetoczyc, albo kupie nowe. Co do lozyska, to faktycznie czasami slychac lekkie "łułułu"

up

Jedno walnięte łożysko koło sie juz deformuje troszke i automatycznie i drugie tez ucieka...

Mi tez lekko bilo gdzies z przodu ale wymienilem laczniki i gumy stabilizatora i jest OK

A moze byc tak, ze "siadly" z wiekiem sprezyny i zmienil sie kat ustawienia kola?

up

Też tak miałem. Skręciłem zbieżność na 0+ i mam spokój. Pewnie po badaniach za 360 złotych ktoś by mi powiedział że 15 letnia karoseria ma prawo troszkę się odształcić. Nie mam kasy na nową budę i mniej roboty przy regulacji było...

Opisze sytuacje w TD 96 mojego szwagra. Mechanik sprawdzil zbieznosc i niby ok ale nie zwrocil uwagi na gumy przednich wahaczy. Efekt po roku druty wyszly przy wew krawedziach. Zauwazylismy dopiero jak sie szmata do kola przyczepila.

lozysko bije tak ze sie tarcza wyrobila i facet wypuscil Cie z warsztatu? I jeszcze to przetaczanie, ludzie sa k@#a jakies granice jak mawiaja WOPisci...