Mąźista substancja pod korkiem wlewu oleju i na stalce?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam jak juz pisalem w tytule mam pod korkiem wlewu oleju mazistą kremową substancje jak i na stalce. Płynu chłodniczego wydaje mi sie ze nie ubywa bo jak sie dowiedzialem moze to byc uszczelka pod głowicą ;/ w zbiorniczku wyruwnawczym nie pojawia sie zadne bulgotanie (czy moze to byc wina zmieszania dwóch róznych olejów) jest to silnik 1.6 na gazie.Czekam na opinie na ten temat

Może to być wina zmieszania olejów bądź wina marki samochodu.
Słyszałem, że jeśli to nie uszczelka, to nie mależy się tym przejmować. Seba_Dominika też tak miał. I mój kumpel, który ma Fiestę też.

może wlany był doktor, lub jakiś preparat np czyszczący silnik od środka itp. Jeśli zmieszałeś półsyntetyk z mineralnym to gratuluję Jeśli taki sam o podobnej lepkości a np różnych firm to tragedii nie ma.

no wlasnie o to chodzi ze samochud wczoraj kupilem i nie wiem co w nim jest kto wie moze i doktorem go ktos zalal ale gosc mowil ze mial zalany olejem shell i teraz dolal mobil 1 bo z pod uszczelki pod miska ucieka.Jak myslicie jak zmienie olej i filtr to powinno pomuc ?

To częsty objaw na zimę. Różnica temperatur, wilgotność powietrza i błotko się robi.

Ja też tak mam. Nie ma tragedii. Pojawiło się po zmianie marki oleju.

maź może powstać sama z siebie - auto jeżdzące na krótkich odcinkach - niedogrzane - generalnie powstaje z połączenia wody z olejem.

Nie koniecznie musi to oznaczać uszczelkę pod głowicą. Może poprzedni właściel mało jeździł i tankował marnej jakości paliwo?

Miałem tak w poprzednim aucie. Pomóc może jazda na dłuższych trasach (zakładam że układ obiegu wody jest szczelny).

Pozdrawiam.

nigdy nie wierz sprzedającym we wszystko co mówią mnie sprzedający zapewniał, że jeździ na półsyntetyku... dobrze że znalazłem pod silnikiem kartkę od mechanika.

Zalany mineralnym Lotosem

zmień olej na lepszy jakiś mobil czy castrol

zę tak zapytam jeszcze przed zmiana oleju bo to juz mam postanowione oczywiscie filterek tez wartalo by jakos przeplukac ten silniczek miske wyczyscic choc to moze i tez zrobie bo uszczelke musze pod nia wymienic.A i moze ktos wie ile kosztuje taka uszczelka tak orientacyjnie.I ile oleju wchodzi do ukladu ,i ile kosztuje filtr oraz ten lepszy olej (a tak wogule jaki polecacie do silnika 1.6 ghia z 91r)

Witam
Zapewniam cie ze niema rzadnych obaw kilka osob pisalo poprawno odp. jest zima w silniku o duzej powierzchni wewnetrzenej na postuju zbiera sie zimne wilgotne powietrze po zapaleniu srapla sie woda i miesza sie z olejem tak powstaje ta maź niebylo by tego gdybys jezdzil tylko duze dystantansy ,mial pełny systetyk i na dodatek nowy silnik. ale coz przy juz sama wymiana oleju juz niepomorze bo silnik napewno ma juz pare tys. i nawet jak niebierze oleju to produkuje juz sporo oparow z oleju ktore sie mieszaja z tym zimnym powietrzem, ale spoko w okresie letnim to ustapi.
Wazna informacja KONIECZNIE trzeba czyscic co jakis czas odmy silnika obie beda sie zapychaly ta mazia i jak sie juz calkiem zapchaja to wywali uszczelniacze pozdr.

spokojna twoja rozszochrana!!!
to tylko woda, mam to samo u siebie bo nie mialem zatkanej odmy i widac wody sie wiecej zebralo. tak jak masz wyzej napisane ustapi z czasem...

spoko dzieki wam wielkie za optymistyczne odpowiedzi ale powiedzcie mi jeszcze gdzie sa te dwie odmy które trzeba czyscic? będe wdzieczny , jak juz wczesniej pisalem autko mamm od wczoraj wiec jezcze nie wiem dokladnie co i gdzie sie w nim znajduje

ja mam jedna u siebie pierwotnie chyba nawet do dolotu zimego powietrza byla zamontowana, ale to stare dzieje
jak odchodzi gruba gumowa rura od glowicy to pewnie bedzie to...

Cytat:
2005-11-28 23:10:31, gelu1 pisze:
zę tak zapytam jeszcze przed zmiana oleju bo to juz mam postanowione oczywiscie filterek tez wartalo by jakos przeplukac ten silniczek miske wyczyscic choc to moze i tez zrobie bo uszczelke musze pod nia wymienic.A i moze ktos wie ile kosztuje taka uszczelka tak orientacyjnie.I ile oleju wchodzi do ukladu ,i ile kosztuje filtr oraz ten lepszy olej (a tak wogule jaki polecacie do silnika 1.6 ghia z 91r)

Filterek koło 20 paru złotych - dokładnie nie pamiętam, pojemność to ok. 4 litry, a o oleju poczytaj w archiwum, bo ilu nas tu jest, tyle opini.