| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
karbo fiat 131 supermirafi ... Opole | 2004-10-03 22:55:57 mój e-mail to karbo@go2.pl gg 2716485 |
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2004-10-04 08:18:05 cześć.
czasem podobne objawy występują wtedy gdy silnik dostaje za dużo pow. podczas pracy na lpg. zaklada sie wtedy kolanko na dolot aby struga powietrza była zasysana,a nie swobodnie wpadała do dolotu. możesz też mieć uszkodzony reduktor(u mnie znów nie było wolnych-tylko powyżej3 tyś ,poniżej gasł) ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
karbo fiat 131 supermirafi ... Opole | 2004-10-22 23:51:46 dzikei za wszystkie informacje na temat miksera, ale mam jeszcze jedno pytanie: czy wasze fiaty maja problem z chodzenie kiedy sa zimne??(oczywiscie na gazie) bo moj jak go rano odpalam odrazu gasnie jak tylko poszczam pedal gazu. dopiero jak sie rozgrzeje to chodzi?? wy tez macie takie problemy?? a jesli nie to jak temu zaradzic?? Pozdrawiam |
KRZYSZTOFWS wrocław | 2005-09-16 21:53:02 Sluchajcie izal;ozylem instalacje gazowa do mojej mirafiorki. Na benzynie silnik pracuje perfekt a po przelaczeniu nie. Czy na gazniku
Webera 32 to ta instalacja nie funkcjionuje . Moze ktos ma zalozony gas i cos mi podpowie.Nadmieniam ze jest to BERLINA i ma 68 KW przy pojemnosci 1574 cm 3. |
Kiejstut Fiat 131p, Polonez Van Ozimek | 2005-09-16 23:04:37 Cieszę sie, że jednak nie sprzedałes CLki i znów podjąłeś walkę
Nigdy nie spotkałem się z jakimkolwiek uzasadnieniem, aby na tym gaźniku gaz miał nie działać poprawnie. Rozbieraliśmy i składaliśmy Fiorke Karbo (dokładnie głowicę), tez na Weberku choc nie zwróciłem uwagi na jego oznaczenia - silnik 1600 DOHC i wszystko "bangla" jak należy. Raczej nie obstawiałbym gaźnika lecz sama instalację. Z tego co piszesz podejrzewam, że problemem nie jest gaźnik lecz może nieotwierający się elektrozawór gazowy. Może odkręc rurę gazową od palnika i poproś kogoś aby w położeniu "na gazie" przekręcił kluczyk w pozycję zapłon a sam sprawdź czy gaz jest podawany ?? (czy leci z tego przewodu - poznasz na "ucho" i po zapachu). Testu z zapaloną zapałka raczej nie polecałbym
Inym wyjaśnieniem może być zła regulacja na reduktorze np. za uboga mieszanka, ewentualnie uszkodzony reduktor. Jeśłi masz nową instalację może filterek od gazu jest źle złożony ?? a jeśłi starszą - może jest po prostu już zapchany ?? Chwilowo nic więcej nie przychodzi mi do głowy Pozdrówka i powodzenia w walce |
KRZYSZTOFWS wrocław | 2005-09-16 23:33:25 W tym aucie jest silnik OHC GAZNIK weber 32 . Instalacja jest zakladana dopiero co.Sadze ze blad lezy w montazu, zasilenie gaznika jest od gory. Jak wyczytalem w poprzednich postach z 2004 roku uzytkownicy tez mieli problemy. karbo pisal otakim samym problemie.
W moim przypadku na wolnych obrotach pracuje, gdy tylko dotchnie sie pedal nastepuje wylaczenie pracy silnika. po wyzej 2500 tys obrotow jest ok. Co nalezy jeszcze sprawdzic. |
bolger Fiat 131 Mirafiori S ... Warszawa | 2005-09-17 09:47:29 Może ... świece i kable ? Jakie masz sterowanie parownika, podciśnieniem z kolektora czy elektryczne ?
A może rzeczywiście jest kłopot z dostarczaniem gazu ... Moim zdaniem nie ma prawa działąć poprawnie |
KRZYSZTOFWS wrocław | 2005-09-18 00:14:02 Teraz przejzalem ten montaz wykonany w firmie "Jakar"Wr-w pozal sie boze. W gazniku Weber32 ADF jest urzadzenie rozruchowe , a mikser jest wstawiony do gaznika od gory w filtrze powietrza. Dowiedzialem sie ze w firmie Rybacki sa produkowane miksery
specjalne do tych gaznikow. Nie moge na ich stronie wyszukac bo niema juz w katalogu 131 Prawdopodobnie montaz powinien byc od dolu, tylko niewiem w ktorym miejscu dokladnie.Jeszcze jedno pytanko ????????; czy do tego gaznika ktory ma dwa gardziele fi 32 ,powinno byc zasilanie dwoma wezami. Jak jest to rozwiazane w waszych fiatach z takimi gaznikami . Wracajac do tego montazu, wewnatrz filtra dali jakies badziewie ktore ogranicza dolot powietrza .Trodno opisac ten mikser bo nie pasuje wcale do tego gaznika. |
kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2005-09-18 00:46:27 mikser ma byc wewnatrz puszki filtra, uinaczej nie zamknalbys maski. Wazne, aby mikser przylegal szczelnie do przelotow gaznika oraz by nie uniemozliwial pacy przepustnicy od automatycznego ssania. Pojedz do firmy gdzie Ci to montowali i zadaj doprowadzenia tego do ladu. |
KRZYSZTOFWS wrocław | 2005-09-24 00:24:25 Po przejrzeniu intrnetu na temat LPG i przeczytaniu postow pojechalem
aby zmienienili mikser na typowy do Webera.Teraz auto pracuje prawidlowo ,tylko pali 14 dcm gazu na 100km,czy to aby nie za duzo ? Jak macie doswiadczenia w tej dziedzinie. Czy mozna temu zaradzic . PS. mam zalozony system instalacji BRC . |
bullit Slizgacz Bełchatów | 2005-09-24 08:18:15 Nie martw sie takim spalaniem jest ono w normie.Moja 132 tez pali tyle po miescie |
bolger Fiat 131 Mirafiori S ... Warszawa | 2005-09-24 09:28:31 O nie, 131 jest lżejsza od 132, a poza tym to nie jest DOHC, powinno być o 2 litry mniej, tak myślę. Pytanie, wjakim stanie masz kable świece motor itd. W każdym razie 14 to pali moje 2.0 DOHC na nowej instalce TOmasetto. Był zresztą kiedyś wątek o spalaniu ... |
Kiejstut Fiat 131p, Polonez Van Ozimek | 2005-09-28 02:19:30 14 l LPG / 100 km to o jakieś 4 l za dużo a nie o 2
Krzysztofie, jaki Ty masz silnik ?? 1,6 OHV czy 1,6 OHC ?? I czy mówisz o spalaniu w mieście czy na trasie ?? Jeśli masz OHVkę, to ona poprawnie wyregulowana w dobrym stanie pali ok 8 l benzyny, czyli na gazie nie powina wziąc więcej jak 10. Jeśli masz OHC - to sięnie wypowiadam, bo ten silnik póki co jest dla mnie tajemnicą . Ma większa moc, to fakt, ale chyba i tak nie powinien wziąc więcej niz 11 /100. Karbo fiorka na 1,6 DOHC bierze w trasie ok 10/ 100, w mieście 12. I jeszczejedno pytaie ?? Ile Ci bierze benzyny ?? Bo na LPG powinnowząc do 20 % gazu więcej niż beny przy poprawnej regulcji silnika i reduktora. |
KRZYSZTOFWS wrocław | 2005-10-01 01:16:17 WITAM. Widzisz kiejstut-swego czasu nie mogles pojac sprawe zaplonu
Ja mam silnik OHC 1574 cm3 i ten silnik ma ustwiany zaplon na czwarty cylinder.Probowalem wedlug instrukcji na pierwszy i nie mozna go uruchomic. W roznych porach roku roznie pali od 9 do 12 l/100 benzyny. Ale na gazie mnie zaskoczyl ,niemniej jednak silnik jak na wiek jest dobry .Cisnienie w cylindrach ma 11,5 -12, troche malo ale nichce ryzykowac remontem. Mam zle doswiadczenie w tym temacie,kiedy robilem remont silnikow do Lad 2107 i Samary. Sa malo uczciwi wykonawcy szlifow blokow. To tyle co do mojej CL . Mam teraz tempre diselka 1,9 SW-SX. |
Kiejstut Fiat 131p, Polonez Van Ozimek | 2005-10-01 23:50:43 Wyjasnienie odnośnie zapłonu umieścilem w wątku o zapłonie, który w tym celu odświeżyłem Mam nadzieję, że moja próba udzielenia odpowiedzi napytanie "na który i dlaczego" okaże się poprawna.
Ciśnienie 11,5-12 to chyba dobre ciśnienie, jeżeli w Haynesie pisze, że OHC i DOHC mają taki sam stopień sprężania 9,1:1, a dla DOHCa jest to b.dobre ciśnienie, więc myślę, Krzysztofie, że Twój silnik powinien być w stanie b.dobrym
W Opolu jest warsztat p. Szaforza. Szlifiernia ta działa od chyba 30 lat i 3 pokoleń. Robi szlify bloków, wałów i obróbkę głowic do wszystkiego: od motorowerów po samochody ciężarowe i maszyny rolnicze. Robiliśmy tam moją głowicę, jak i Karbo, jak i kilka innych szlifów (np. głowica w Audi 80 kolegi). Zawsze były wykonane wzorowo, co było mierzone przy nas czujnikiem zegarowym, a silniki złożone z tych podzespołow pracują rewelacyjnie. Jeśli potrzebowałbyś, aby ktoś naprawdę uczciwy dobrze "zrobił Ci szlifa" - szczerze polecam, bo ceny b.przystępne, a jakość super. Pozdrówka. |