MotoNews.pl

Wspomaganie + Klima w Roverze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, potrzebuję troszkę pomocy (pewnie w cięzkim temacie )

Mam Poldzia z silniczkiem Roverka, i chciałbym do niego wsadzić klimę i wspomaganie.
elementy te już posiadam od zwykłych 1.6.
Przeszukałem forum i znalazłem tematy na temat wspomagnia w Roverku, ale o klimie to nawet w 1.6 cichosza

Czy jest jakaś osoba, która ma taki zestawik??

Ewentualnie, wie jak coś takiego zamontować?
Główny problem to napędzanie pompy i sprężarki

Pomocy....

Cytat:
2004-10-05 14:58:11, karas pisze:
ale o klimie to nawet w 1.6 cichosza

Chyba słabo szukałeś

TUTAJ masz temat o klimatyzacji a wnim odnośnik do następnego tematu

Ja myślałem kiedyś do włożeniu klimy i wspomagania do swego byłego Roverka,ale roboty za dużo

Wspomaganie w 1,4 ma założone Maras

Cytat:
2004-10-05 17:52:45, Nomad pisze:
Wspomaganie w 1,4 ma założone Maras

na żeraniu swojego czasu (nie byłem pewien czy to te samo co było ostatnio w niedziele)było fabryczne wspomaganie do roverka

Cytat:
2004-10-05 20:15:55, Jojo pisze:
na żeraniu swojego czasu (nie byłem pewien czy to te samo co było ostatnio w niedziele)było fabryczne wspomaganie do roverka

Fabryczne powiadasz... No ale fabrycznego to nie było - i to nawet w plusach.

Cytat:
2004-10-05 20:15:55, Jojo pisze:

Maras ogladal takie (ZF) podczas zlotu w Wawrze - gosciu chcial 300 zl wlasnie dlatego ze bylo fabryczne do 1,4

Cytat:
2004-10-05 22:11:02, dzbanek pisze:
Fabryczne powiadasz... No ale fabrycznego to nie było - i to nawet w plusach.

było, było, ale to były białe kruki

Montowanie wspomagania widziałem na zdjęciach samochodów z klubu, i nawet oryginalnie w Roverach wspomaganie było na dodatkowej bierzni

Ale co z klimą??

po obserwacjach organoleptycznych śmiem twierdzić że fabryczny zestaw klimy do plusów to po prostu przeszczep z starszych daewoo ( prawdopodobnie z espero/nexia ) więc ze skompletowaniem nie powinno być problemu sprężarka,skraplacz, komora mieszania, dorobić trzeba by pierdoły typu mocowanie sprężarki, przewody i wykombinować potrójne koło pasowe , mam rację?

A nie może być dwie bierznie na wale i dodatkowy napinacz dla paska napędzającego klimę i wspomę. albo inaczej wspoma i altek na jednym a klima na drugim. nie wiem czy w roverze były potrójne koła pasowe.

z tego co się orientowałem, to nie ma potrójnych kól. i jest tak, że wspomaganie jest na dodatkowej bierzni, a klima na tej co alternator.
Tylko jest taka zmiana, że sprężarka jest w miejscu alternatora

A miejsce na te bieżnie? Dwie zbyt chętnie się nie mieszczą, a trzy to już na pewno wymagają większego spawania.

u mnie jest tyle miejsca że palca nie wciśnie A widziałem na giełdzie że były take że spokojnie dodatkową bierznię zapoda.

Więc i tak będzie "młotek i przecinak" w akcji i tak ...

Trzybieżniowe koło by nawet chyba się nie zmieściło.

Witam, odnowię trochę temat, ponieważ jestem od tyg w ciągu prac

I potrzebuję pomocy w kilku sprawach, a mianowicie:
- gdzie w Wawce, znajdę duzy wybór pasków wielorowkowych? Potrzebuję coś dobrać na odpowiednią długość.
- nigdzie nie mogę znaleźć schematu instalacji elektrycznej do klimatyzacji, nie posiada ktoś takowego??
- gdzie ktoś może mi dorobić 1 przewód do wspomagania??

aa, i orientuje się ktoś, czy były mocniejsze alternatory do Rovera?

Z góry dzięki za odpowiedź

Ktos mi mowil ze w komorze roverka jest troche za malo miejsca na klime, ale moze siemylil. Kiedy widzielismy z Olkiem zestw za 600 zaluje ze go nie kupilismy.

600 stówek za kompletny to jednak była okazaja...

Za mało miejsca nigdy nie jest, dla chcącego nic trudnego Przy okazji zrobiłem generalkę silnika i pomaluję komorę już na srebrno

no no. gratuluje. kiedy premiera??

ale gdzie napinacze i szersze koło pasowe
orginalnie w PN rover czasami bywało wspomaganie i klima robione w obr ale jednak w przypadku wspomy czy wspomy i klimy była zmieniona belka przednia na plusowską jest wtedy miejsce na paski klinowe