Daewoo Espero (nie pali na zimno)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jestem posiadaczem daewoo espero rocznik 1997, pojemnosc 1,5 l.W roku 2002 zamontowałem gaz. Kłopoty zaczęły się po zamontowaniu gazu (elpigaz) najpierw gazownik zamontował I gen. po reklamacji domontował komputer i emulator sondy lambda). Mam problem z odpaleniem auta na benzynie, gdy silnik jest zimny(problem nasila się zimą) Jedynym sposobem na odpalenie samochodu, jest użycie opcji odpalania awaryjnego na gazie. Samochód przeszedł szereg badań m. in. wymiana pompy paliwa, wymiana przewodów zasilania, wymiana świec, badanie komputera. Bak jest zatankowany w 3/4 pojemnści paliwem wysokiej jakości. Jedyną zauważoną przezemnie rzeczą jest głośna praca pompy paliwa(zasysanie)gdy samochód ma odpalić lub też brak pracy pompy(brak charakterystycznego zasysania) gdy auto nie odpali. Mechanicy są bezradni, ja także. Usterka jest bardzo uciążliwa, a w dodatku posiadam auto którego nie mogę sprzedać. Proszę o pomoc.

[ wiadomość edytowana przez: M-R-A dnia 2005-12-03 16:18:08 ]

sprawdz czy pompa podaje paliwo do wtryskiwacza/y to jest podstawa, oraz pod jakim cisnieniem jest doprowadzane.

Ja miałem podobne objawy o jakich piszesz, że mi nie palił na benzynie,ale to jak było bardzo wilgotno np po deszczu.
u mnie okazało się że była uszkodzona pompa paliwa,potem wogóle się nie dało zapalić na benzynie.Wymiana na nowa oczywiście pomogła w 100%
Ty piszesz że pompe juz wymieniałeś, może to kwestia połączeń elektrycznych lub jakiegoś przekaźnika, że gdy jest zimno nie pali ci na benzynie

Ćiśnienie było sprawdzane jest ok. Pompa działa a nadal nie pali

dziala w sensie ze paliwo dochodzi do wtryskiwacza? czy tylko slychac jak pracuje?

Działa tak jak powinna działać czyli podaje paliwo, a co znaczy to zasysanie które słychać, bądź też nie to nie wiem, w każdym bądź razie pompa sprawdzona z każdej strony, a autko jak nie paliło tak nie pali (oczywiście na benzynie i to na zimnym silniku, bo na awaryjnym gazie pali)

Cytat:
2005-12-05 12:19:19, M-R-A pisze:
Działa tak jak powinna działać czyli podaje paliwo, a co znaczy to zasysanie które słychać, bądź też nie to nie wiem, w każdym bądź razie pompa sprawdzona z każdej strony, a autko jak nie paliło tak nie pali (oczywiście na benzynie i to na zimnym silniku, bo na awaryjnym gazie pali)

Ale jak go zapalisz zimnego na awaryjmym odpaleniu na gazie to możesz od razu na benzynę przełaczyć?

Tak, ale dławi sie i często gaśnie.

Cytat:
2005-12-05 15:04:06, M-R-A pisze:
Tak, ale dławi sie i często gaśnie.

Może to wtryskiwacze ci padają.
kolega w 1.5 miał tak że na zimnym silniku wogóle nie mógl jechac na benzynie dławił się nie miał mocy, nie chciał się wkręcac na obroty. okazało się że padły mu dwa wtryskiwacze.
Spróbuj dolac do benzyny specyfilku czyszczący układ paliwowy może choc troszkę pomoże

A jak by były popsute wtryskiwacze to czy byłoby lepiej na nagrzanym silniku? Bo na ciepłym nie mam żadnych zastrzeżeń i pali od razu, no może moc nie ta bo trochę muli przy wyprzedzaniu.
Mam jeszcze jedno pytanie , czy w instalacji elpigaz w komputerze reguluje się moc tak jak np. w autronicu na ustawienia oszczędne, sportowe itp.

[ wiadomość edytowana przez: M-R-A dnia 2005-12-05 19:59:00 ]