Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-09-19 16:35:50 Witam.
Ostatnio zaczęły się z silnika podczas pracy na jałowym biegu, wydawać dziwne dzwięki. Silnik do posłuchania... słychać taki pusty dzwięk jak by puszkowy... w 8sek i 49sek nagrania. W nagraniu nie słychać tego cały czas bo latałem z dyktafonem wokół komory silnika ![]() Problem ów już miałem w silniku ale ustąpił po regeneracji głowicy. I znów wrócił dziś, odpaliłem samochód po nocy. Kurde dziwne, nie mam bladego pojęcia co to może byc |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-09-19 16:59:18
tak też robiłem i dźwięk wydobywa się albo z głowicy albo z bloku, tak po stronie wydechu... |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-09-19 17:05:11
dzwoniłem do Predkiego ale teraz siedzi obolały bo spad z quada jak sobie ze znajomym sciganko zorganizował pod góre... I powiedział żebym sie do niego odezwał za dwa trzy dni... ale te stukanie mnie niepokoi, bo przez 5 miesiecy był spokój i znów dzis nagle wróciło... |
![]() adams4lta Miłośnik FSO Było sobie 125p Warszawa | 2005-09-20 23:43:40 Jak na moje uszy to ktos wstawil ci disla ![]() A tak na poważnie to..... nie wiem ![]() |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2005-09-21 06:11:46 dzieki za propozycje. Ale mam kolektor GSI z osłoną od GSI... i to nie to bo osłuchiwałem...
Ale juz przestało "pukać" znając życie zacznie znowu po jakimś czasie... |
![]() Chrostek Miłośnik FSO BMW e34 525i/ FSO Wa ... Łomża | 2005-09-21 07:09:30 u mnie zdarzyło sie coś takiego dwa razy, dwa razy z rana, wsiadam do samochodu, zapalam jade i metaliczne stukanie, oczywiście strach w oczach bo odgłos dochodził z pod pokrywy zaworów, zawory raz wyregulowałem - ustało, za jakiś czas znowu metaliczne pukanie, i wiesz co to było?puszka filtra powietrza sie obluzowała, bo te gwinty w szpilkach lubią być zryte, wystarczyło docisnąc ręką lekko patelnie i odgłos ustępował,
przy regulacji zaworów także trzeba było zdjać i ponownie przykręcić patelnie więc dlatego wtedy odgłos ustał jak mówie, dałbym sobie jeszcze wtedy ręke uciąc że to z pod pokrywy, i teraz bym kurwa nie miał ręki ![]() |
Makaveli Miłośnik FSO Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2005-09-22 14:13:51 Panowie - takie małe pytanko - może ktoś z was mi coś zasugeruje. Otóż bohaterem jest samochód Fiat Uno, a konkretnie silnik 1.0 FIRE OHC.... Od dłuższego czasu dawało się we znaki spalanie stukowe - prawdopodobnie kwestia źle ustawionego zapłonu (na PB98 brak zjawiska). Dzisiaj zauważyłem, że owo spalanie stukowe znacznie się nasiliło - tradycyjnie w momencie większego obciążania silnika... Aż nagle, ni z tego ni z owego... no właśnie.... zaczęło coś cholernie stukać ![]() Wiem że nikt tutaj nie jest wróżką, i po takim opisie nic konkretnego nie można powiedzieć, ale zastanawiające dla mnie jest to, że odgłos zanika, gdy silnika nie obciążamy. Nie znam się na silnikach w ogóle, ale zauważyłem w swojej "praktyce", że gdy w grę wchodziło uszkodzenie zawórów, bądź panewek, to było to słyszalne w całym zakresie pracy silnika. A tutaj tylko podczas zwiększania obrotów/obciążania silnika.... Jak myślicie, cóż to takiego się mogło stać? Odgłos ewidentnie z silnika.... ![]() |
![]() enes FSO Polonez 1500 Rally Kielce | 2005-09-22 22:40:04 Na mój gust przytarło Ci panewkę korbowodową. Mój kumpel miał taki silnk od uno w malcu i pomagałem mu go instalować. W jakiś czas potem pojawiło się tajemnicze stukanie i to było to: na wolnych obrotach nic dopiero przy dodaniu gazu. Po rozbiórce silnika okazło się że przytarta jest jedna panewka korbowodowa. Najbardziej zaskoczeni byliśmy jednak faktem że nie zaświeciła sie kontrolka ciśnienia oleju. Ale podobno te silniki tak mają że dopiero po przytarciu panewki głównej zapala się kontrolka niskiego ciśniena oleju. Co prawda ze względu na koszty mam nadzieję że się mylę. |
Makaveli Miłośnik FSO Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2005-09-22 22:42:18 weź mnie nie dobijaj, ja miałem plany jutro na robote! za ch... się za żadne panewki nie biorę!! tylko za zawory !!!
|
![]() enes FSO Polonez 1500 Rally Kielce | 2005-09-22 22:47:10 Niech Ci Bóg da żebym się pomylił. |
Makaveli Miłośnik FSO Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2005-09-22 22:49:34 cholera, trzeźwy to ja nie jestem, ale mnie wystraszyłeś.... do żadynych panewek to ja się nie zabieram! ![]() |
![]() enes FSO Polonez 1500 Rally Kielce | 2005-09-23 19:20:11 Co z uniakiem robiłeś już coś? |