Opony - nietypowy problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Zakupiłem hyundai lantra z oponami zimowymi. Opony sa kierunkowe tj. moga obracać się wjedna stronę. Po ich założeniu zaczęły się cyrki - samochód mi ściagał w prawo. Po zamianie opono przednich prawa z lewą samochód jechał prosto. Ale oczywiście opony sie kręca w niewłaściwą stronę (zamieniłem koła bez zdejmowania opon). Wczoraj zdjęli opony przelożyli tak żeby sie kręciły we właściwym kierunku bez zmiany stron kół i .... dzisiaj ściąga mi wózw prawo tak jak było.
Co jest ?
Mam jeżdzić z oponami w przeciwym kierunku ich toczenia?
PZDR
PGR
PS>
Lantra została naprawiona. Przyczyną wszystkich probleów okazał się przetarty przewód (takie gówno a ile nerwów..) przy czujniku TPS (przepustnicy) oraz żle ustawiony emulator.
Teraz jest super.

Ja bym sprawdził na Twoim miejscu zbieżność kół.

Tez mialem taki problem zbieznosc byla ok to wina opon tyle tylko ze ja mialem letnie nie kierunkowe i po prostu zamienilem je miejscami.. (zamien moze tyl z przodem i bedzie ok) ale ty masz zimowe i kierunkowe to nie polecam jezdzenia z zamienionymi oponami w odwrotnym kierunku.

Cytat:
2005-12-02 08:51:27, PGR pisze:
Witam, Zakupiłem hyundai lantra z oponami zimowymi. Opony sa kierunkowe tj. moga obracać się wjedna stronę. Po ich założeniu zaczęły się cyrki - samochód mi ściagał w prawo. Po zamianie opono przednich prawa z lewą samochód jechał prosto. Ale oczywiście opony sie kręca w niewłaściwą stronę (zamieniłem koła bez zdejmowania opon).

Coś tu jest nie tak, so oponu kierunkowe zamieniłeś lewą z prawą, ti nic nie powinio się złego dziać, chyba że to były opony asymetryczne. Przy symetrycznych, zamiana lewej z prawą , jeżeli są tak samo zużyte nie ma wpływu na wlaściwości jezdne.

Cytat:
Lantra została naprawiona. Przyczyną wszystkich probleów okazał się przetarty przewód (takie gówno a ile nerwów..) przy czujniku TPS (przepustnicy) oraz żle ustawiony emulator. Teraz jest super.

Czegoś nie rozumiem, powyższe urządzenia nie mają wpływu na myszkowanie samochodu i zciąganie w jedną lub drugą stronę.