Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() zp znowu Puck | 2005-11-27 16:38:26 Witam! A od Hondy nie podejdzie? |
piotriix zabki | 2005-11-27 20:39:25 czy moglbys napisac dokladnie jaki to silnik bo rozumiem ze rover 800 .jezeli to 2l to podaj dokladnie symbol.bo jest tych silnikow sporo |
piter34 ROVER 620Si Lux Kraków | 2005-12-05 10:23:58 Rudolf. Przyczyną może być:
1. Pad silnika krokowego 2. Brak połączenia krokowca z kompem od LPG 3. Jakaś awaria kompa LPG |
Rudolf Rover 820 Szczecin | 2005-12-06 08:28:05 sprawdziłem wszystkie połaczenia elektryczne i wydaje sie być ok,
nie działa mi emulator i silnik krokowy do niego podłączony. i mam pytanie czy zanim kupie nowy emulator moge wypiąć go z obiegu sondy lambda i podłączyć tak jak było bez lpg. chciałbym tak zrobic dlatego że z emulatora nic nie wychodzi na komputer benzynowy. co wy na to tomek |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-12-06 10:59:45 A do emulatora/kompa LPG sygnał z sondy dochodzi? Bo jeśli nie to wymiana emulatora nic nie da. Poza tym piszesz o emulatorze, a może masz na myśli komp LPG, bo akurat krokowym nie steruje emulator tylko komp LPG. Emulator tylko podaje sygnał do kompa benzynowego, żeby nie "zgłupiał". A tak na marginesie, to bezpieczniki sprawdzałeś? Bo może po prostu zasilanie padło ![]() |
Rudolf Rover 820 Szczecin | 2005-12-06 15:09:31 zasilanie sprawdziłem i jest ok, mpewnie masz racje ze to nie emulator a komp.lpg
ale ja mam pod maską 2 czarne skrzynki, jedna mniejsza i wąska do której podł. jest silnik krokowy i jest też złącze gdzie podłączają się gazownicy i druga na której napisane jest Protect Digital. ma 1 LEDa i jakiś potencjimetr w obudowie. A co do sondy lambda to działa i daje sygnał. tomek |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-12-06 18:20:40 Ok. to pudełko z podłączonym krokowym to komp LPG (jakbyś jeszcze napisał jaki - nazwa, albo co na nim pisze), a druga skrzynka to emulator. Niestety nie wiem czy sondy, czy wtrysku, czy jedno i drugie.
W każdym razie zobacz gdzie jest podpięta sonda (do którego pudła) i gdzie wychodzi sygnał sondy na kompa benzynowego. Potem sprawdź czy przy pracy na benie sygnał sondy dochodzi do kompa benzynowego. Jeśli nie to przyczyna może leżeć po stronie emulatora, a w elektronice Proteca emulator lambdy może być wbudowany do kompa LPG i wtedy ta druga skrzynka to tylko emulator wtrysku. Jeśli sygnał na benie jest, to sprawdź jak jest na LPG, jeśli na LPG sygnał ginie po drodze to albo wewnątrz kompa/emulatora coś nie kontakci, albo rzeczywiście emulator/komp padł. Musisz być pewny, że wszystkie złącza i połączenia elektryczne od sondy do kompa benzynowego i instalacji LPG są w najlepszym porządku, bo jeśli tu jest jakiś zonk to może być tak, że wymienisz całą elektronikę i dalej nic to nie da. Co do tych skrzynek to może jeszcze być tak, że jedna to emulator wtrysku, a druga to emulator lambdy, ale wątpię (a przełącznik w kabinie też masz proteca? Bo protec parę funkcji ładuje też do tego przełączniczka). |
Rudolf Rover 820 Szczecin | 2005-12-06 20:45:16 jutro sprawdze połączenia a na kompie lpg jest: lov'eco i cod.(długi numer) a przełącznik mam lovato z pełnym wskazaniem poziomu.( 9 progowy czy jakoś tak).
na komp. benz. nie ma zadnego sygnału, to już sprawdzałem ani na lpg ani na benzynie tomek |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-12-07 08:59:56 No to jesteśmy w domu. Komputer Lovato z wbudowaną emulacją sondy, a obok emulator wtrysku. Ten potencjometr na emulatorze wtr. służy do regulacji czasu nakładania faz bena/gaz. Sondę masz podpiętą (przynajmniej tak powinno być) do Loveco i potem ma z niego iść sygnał na kompa benzyny. W tej sytuacji są dwie możliwości przerwa na połączeniach do kompa LPG (loveco), albo padł komp LPG. Szczerze mówiąć to nie podobają mi się te kompy, dlatego zmieniłem kiedyś u siebie Loveco na Bingo. Tobie również proponuję taki manewr, bo nawet jeśli uda się to naprawić/poprawić to ten komp ma dziwną przypadłość; mianowicie dodaje do sygnału sondy swoje napięcie (niezależnie od tego czy praca na benie czy na LPG), w związku z tym wskazania sondy są przekłamane i silnik jeździ cały czas na ubogiej mieszance ![]() |
Rudolf Rover 820 Szczecin | 2005-12-07 14:17:43 ok, poszukam nowego kompa lpg.
I dziękuję bardzo za wszystkie rady i podpowiedzi. tomek |
Rudolf Rover 820 Szczecin | 2005-12-07 14:22:06 jeszcze jedno pytanie:
czy ten komp. Bingo ma wbudowany emul. sondy? tomek |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2005-12-07 15:32:21 Tak, ma wbudowane oba emulatory i układ wyłączający wtryskiwacz(e). Bingo M do jednopunktu, Bingo S do wielo. Tylko dobrze by było, żebyś się wywiedział, czy do Twojego auta ten emulator wtrysku (wbudowany w kompa) będzie poprawnie współpracował z Twoim kompem benzynowym. Czasami niektóre wtryski (a właściwie kompy benzynowe) źle czytają dane emulatora i wtedy trzeba dokładać dedykowany emulator. Ale myślę, że nie powinno być z tym problemu. |