| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Mariosomegos LOB MEMBER ![]() Omega-Monaro, Omega ... Parczew | 2005-12-07 18:10:44 zamiast szukać zaworu którego niema, przepłukaj nagrzewnicę lub ją wymień i po kłopocie |
GrzesiekK LOB MEMBER Opel Sintra 3.0 24v Kraków | 2005-12-07 21:31:54 W Omegach występuje tylko sterowanie powietrzem, czyli albo idzie przez nagrzewnicę, albo nie, ale zaworu nie ma! Nie jestem pewien jak jest w Omie B ale u mnie w Omie A jest dostęp do nagrzewnicy, bez rozbierania połowy deski rozdzielczej, wystarczy tylko wyjąć schowek po stronie pasażera i mam już bardzo dobre dojście do nagrzewnicy. Zobacz czy u Ciebie też się tak nie da |
GrzesiekK LOB MEMBER Opel Sintra 3.0 24v Kraków | 2005-12-07 22:58:44 Chyba żle zrozumiałeś!
Nagrzewnica ma przepływ wolny, czyli jaką masz temperaturę silnika, taką masz temperturę nagrzewnicy. Jeśli chodzi o włączanie ciepłego lub zimnego powietrza, to tym zajmuje się klapka, która albo puszcza powietrze przez nagrzewnicę i wtedy masz ciepłe powietrze w środku(jeśli nagrzewnica jest ciepła), albo puszcza powietrze na około nagrzewnicy i wtedy powietrze nie ma gdzie się nagrzać i masz zimno. Nie ma tu zaworu, który by włączał obieg wody na nagrzewnicę!!! Tutaj nagrzewnica jest cały czas w obiegu wody i jeśli jest silnik ciepły, to i ona też! Jedynym warunkiem że nie masz ciepła w samochodzie, jest to że nagrzewnica jest poprzytykana i puszcza wodę najkrótszym wolnym przepływem i nie nagrzewa się cała, więc trzeba ją wymienić!!!! |
profil-usunięty | 2005-12-07 23:07:54 Aha! I wszystko jasne, jak Słońce! Dzięki wielkie!!! |